Nijmegen, 10 mei 2011
College zet in op blijvend goed kwaliteitsniveau speelvoorzieningen
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 26 april 2011 de Vervolgnotitie Speelvoorziening 2011-2014, buiten spelen en bewegen in de openbare ruimte, vastgesteld. Deze notitie is een vervolg op eerdere notities Kom je buiten spelen en Van buiten Spelen naar buiten Sporten 2007-2010. In de notitie stelt het college de kaders vast voor het speelvoorzieningenbeleid voor de komende jaren. Belangrijke ambities zijn onder meer het handhaven van het huidige goede niveau van speelvoorzieningen, het bevorderen van de aanleg van natuurlijke speelplekken en het op meerdere plaatsen mogelijk maken van speelmogelijkheden voor kinderen met een beperking.
In het coalitieakkoord is vastgelegd dat voor speelvoorzieningen maximaal 2 miljoen structureel beschikbaar is. Het college investeert in nieuwe voorzieningen, vooral in het snel groeiende Nijmegen-Noord.
Ambities
Het niveau van speel- en sportvoorzieningen in Nijmegen is goed, qua kwaliteit, qua spreiding en qua staat van onderhoud. De ambitie is om dit de komende jaren, ondanks de mindere financiële middelen, in stand te houden. Daarnaast wil het college aanleg van natuurlijke speelplekken bevorderen, in minimaal 5 speeltuinen mogelijkheden creëren voor kinderen met een beperking en in overleg met bewoners treden om speellocaties samen te voegen of te bekijken of een wijkspeeltuin door bewoners zelf beheerd kan worden. In Nijmegen-Noord moet het niveau van speelvoorzieningen op een gelijk niveau komen met de rest van de stad.
Uitgangspunten
Om deze ambities te kunnen verwezenlijken en tegelijkertijd te kunnen voldoen aan de financiële taakstelling is een aantal uitgangspunten geformuleerd. De belangrijkste hiervan zijn: handhaving van de normen van het aantal speelplekken per 100 kinderen (1,5 speelplek per 100 kinderen tot 12 jaar, 1 speelplek per 100 kinderen van 12-18 jaar), en Nijmegen-Noord op een gelijk niveau te brengen met de rest van de stad. Om dit alles te kunnen realiseren wordt minder uitgegeven aan beheer en onderhoud van speelplekken en speeltuinen en wordt een aantal overtallige speelplekken in de stad in overleg met bewoners afgebouwd. Ook zal het college nieuwe Jongeren Ontmoetings Plekken (Jops) alleen nog aanleggen in combinatie met recreatieve sportplekken en komen er geen nieuwe jeu-de-boulesbanen en beweegplekken voor ouderen. Daarnaast zoekt het college voor nieuwe voorzieningen naar externe financieringsbronnen en overlegt het met bewoners over de mogelijkheden voor het zelf beheren van een wijkspeeltuin en het samenvoegen van speellocaties. Het college werkt de details de komende jaren verder uit.
Bron Gemeente Nijmegen