Stadsbrug De Oversteek feestelijk geopend

Opening-stadsbrug-De-Oversteek-23-nov-2013 160-X
Opening stadsbrug De Oversteek op zaterdagavond 23 november 2013 – foto’s opening

Nijmegen, 23 november 2013

Nieuwe Nijmeegse stadsbrug De Oversteek op grootse wijze geopend

Tijdens een ontroerend optreden van een sopraan met beelden van de Waaloversteek uit de film a Bridge too Far, gingen zaterdagavond rond 18.00 uur de 48 paar lantaarnpalen op de nieuwe Nijmeegse stadsbrug De Oversteek voor de eerste maal aan. Na een groots vuurwerk, openden de oorlogsveteranen Ben Bouman (90) en Francis Keefe (89) de brug door er als eerste overheen te rijden in historische legervoertuigen. De veteranen, die in september 1944 op dezelfde plek ook de Waal overstaken tijdens operatie Market Garden, werden gevolgd door een stoet historische militaire voertuigen en vele duizenden Nijmegenaren die onder aanvoering van burgemeester Bruls de brug over wandelden.

Nijmegen vierde de opening met een groot feest onder de bogen van de brug, met optredens voor en door Nijmegenaren. Op de festiviteiten zaterdag kwamen circa 15.000 bezoekers af. Zondag 24 november is de brug de gehele dag het domein van voetgangers en fietsers. Autoverkeer kan vanaf maandagochtend 25 november 00.00 uur over de brug rijden. Met de opening van de brug wordt de bereikbaarheid van Nijmegen belangrijk verbeterd.

Lichtkunstwerk
De 48 soldaten die bij de operatie van 20 september 1944 werden gedood, worden dagelijks herdacht met een lichtkunstwerk op de brug. Het kunstwerk bestaat uit 48 paar lantaarnpalen, die iedere avond bij het invallen van de avond als eerbetoon een voor een van zuid naar noord aan gaan. De naam De Oversteek is een eerbetoon aan de bevrijders van Nijmegen.

Ontwerp
Met een hoofdoverspanning van 285 meter is De Oversteek de op een na langste hoofdoverspanning van Nederland en de grootste boogbrug van Europa met een enkelvoudige boog. De brug is ontworpen door de Belgisch Luxemburgse architecten- en ingenieurscombinatie Ney-Poulissen en gebouwd door de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen (BSN), een combinatie van BAM Civiel en Max Bögl Nederland. Inclusief opritten en aanbruggen heeft de nieuwe Nijmeegse oeververbinding een lengte van ongeveer 2,1 kilometer. De betonnen aanbruggen op de noord- en de zuidoever zijn respectievelijk 680 en 230 meter lang en zijn bekleed met baksteen.

Nijmegen omarmt de Waal
De bouw van De Oversteek maakt deel uit van een grootschalige gebiedsontwikkeling rondom de Waal. In het kader van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier wordt op de noordoever de dijk verlegd en een nevengeul gegraven. Hierdoor ontstaat er – in het hart van Nijmegen – een eiland in de Waal met ruimte voor wonen, recreatie en cultuur, water en natuur. Daarnaast wordt aan de noordkant van de Waal gebouwd aan de Waalsprong, een nieuw stadsdeel met 12.000 nieuwe woningen. Op de zuidoever wordt gewerkt aan de transformatie van een industriegebied in Nijmegen-West tot woongebied Waalfront en aan een facelift van de Waalkade en omgeving. Deze projecten maken dat de rivier in de toekomst niet langer langs, maar door Nijmegen stroomt: ‘Nijmegen omarmt de Waal’.

Meer informatie over de nieuwe stadsbrug, Ruimte voor de Waal en de overige projecten rondom de Waal is te vinden op: www.nijmegen.nl/stadsbrug, www.ruimtevoordewaal.nl en www.nijmegen.nl/nodw.

Bron Gemeente Nijmegen  –  Voorpagina   –  Foto’s opening

 

Stadsbrug-2013-opening-kaart

Programma We maken de Oversteek 23 november 2013

15.00 uur: Aftrap

15.05 uur: Nijmeegse Muziekverenigingen
Gelegenheidsorkest bestaande uit een groot aantal muziekverenigingen aangesloten bij de Nijmeegse Federatie van Muziekverenigingen. Ongeveer 250 muzikanten op het podium. Uniek

15.50 uur: Popkoor Switch
Bekend Nijmeegs koor brengt swingende show

16.20 uur: DoeMaarWatjes
Nimweegs geluid van deze vier mannen. Doemaarwatjes bestaan dik veertig jaar. Uiteraard brengen zij het nummer: ‘Zolang de Waal blijft stromen’ ten gehore.

16.50 uur: Clemens van de Ven
Een live band met Hart en ziel, brengen onvervalste Rhyth’m & blues met rauwe stem

17.20 uur: Voordracht door Frank Boeijen; Nijmegen bij zonsondergang.

17.30 uur: Mannenkoor & NonKozakkenKoor
Gelegenheidskoor samengesteld voor De Oversteek bestaande uit 150 mannen.

18.00 uur: Openingshandeling boven op de brug, live te zien op schermen onder de brug

18.30 uur: Mr. Orange
Geboren en getogen in Nijmegen, Coverband met breed repertoire. Waar Mr. Orange is, daar is het feest.

19.30 uur: Marc Simz, Stereo Stars, MC Stretch
The Stereo Stars, aanstormend pop duo met Nijmeegse roots, brengen swingende show.
Waarvan 1 nummer in een bijzondere samenwerking met resident DJ van de Matrixx, Dj Marc Simz. Speciaal voor de Oversteek. Marc Simz draait een lekkere set als afsluiter en wordt hierbij geassisteerd door MC Stretch.

21.00 uur: Einde festiviteiten

De optredens worden afgewisseld door interviews met de verschillende betrokkenen,
verzorgd door Dagblad De Gelderlander

Lichtkunstwerk
De brug ligt op de plek waar Amerikaanse soldaten bijna 70 jaar geleden als jonge mannen de Waal overstaken in gammele canvas bootjes. De operatie, die een onderdeel was van operatie Market Garden was erop gericht om de Waalbrug te veroveren op de Duitsers. Bij de operatie kwamen 48 soldaten om het leven. Deze gevallenen worden dagelijks herdacht met een lichtkunstwerk op de brug. Het kunstwerk bestaat uit 48 paar lantaarnpalen, die iedere avond bij het invallen van de avond als eerbetoon een voor een van zuid naar noord aan gaan. Ook de naam van de brug De Oversteek refereert aan de bevrijders van Nijmegen. De brug wordt zaterdag officieel geopend door twee veteranen. Bij de opening zijn zo’n 30 nabestaanden van de gesneuvelde soldaten aanwezig.

24 november: Autoloze zondag op De Oversteek
Na de opening van de Oversteek zijn de brug zelf en de nieuwe toegangswegen (Graaf Alardsingel en Verlengde Energieweg) nog niet meteen toegankelijk voor autoverkeer. Zondag 24 november is de brug alleen maar opengesteld voor fietsers en voetgangers. Kunt u zaterdagavond niet bij de opening zijn of wilt u de brug nog eens rustig bekijken bij daglicht? Dat kan nog de hele zondag. Komt u ook vooral op de fiets of te voet. Wilt u toch met de auto komen? Tussen 9.00 en 16.00 uur is een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar bij GDF Suez (voorheen Electrabel). Tussen 13.00 en 17.00 uur kunt u parkeren op het Transferium bij de Ovatonde bij de N325 (€ 2,50/dag) en vervolgens gratis met het Zonnetreintje naar de brug. Aan de zuidkant van de brug is een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar bij GDF Suez (voorheen Electrabel). Het is niet toegestaan om te parkeren op de Verlengde Energieweg, Graaf Alardsingel of de Oosterhoutsedijk.

Fototentoonstelling De Oversteek
Op zondag 24 november is in de Vasim een fototentoonstelling te zien met meer dan 100 foto’s van de bouw van De Oversteek. Fotograaf Thea van de Heuvel heeft in opdracht van de Gemeente Nijmegen de bouw van het begin tot het einde vastgelegd. De fototentoonstelling in de Vasim is op zondag te zien tussen 12.00 en 17.00 uur. Daarna is de tentoonstelling vanaf 1 december t/m 25 mei 2014 te zien in de Stratemakerstoren.

 

Nijmegen, 20 november 2013

Nijmegen viert opening De Oversteek

Nijmegen maakt zich op voor de opening van de nieuwe Nijmeegse stadsbrug De Oversteek aanstaande zaterdag 23 november. De nieuwe brug is van grote betekenis voor de bereikbaarheid van de stad. Nu staan er nog bijna dagelijks files voor de enige verkeersbrug in Nijmegen, de monumentale Waalbrug uit 1936. De nieuwe Nijmeegse brug moet samen met de verbreding van de brug bij Ewijk bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de regio.

De stad viert de opening met een feest onder de bogen van de brug, voor en door Nijmegenaren. De officiële opening wordt even na 18.00 uur verricht door Amerikaanse oorlogsveteranen van de 82e Airborne Division. In het kader van Operatie Market Garden staken zij op 20 september 1944 op deze plek de Waal over in gammele canvas bootjes, met als doel de Waalbrug te veroveren. Als eerbetoon aan de bevrijders van Nijmegen is de naam van de nieuwe Nijmeegse brug De Oversteek

Lichtkunstwerk
De 48 soldaten die bij de operatie van 20 september 1944 werden gedood, worden dagelijks herdacht met een lichtkunstwerk op de brug. Het kunstwerk bestaat uit 48 paar lantaarnpalen, die iedere avond bij het invallen van de avond als eerbetoon een voor een van zuid naar noord aan gaan. Ter gelegenheid van de opening van de brug heeft Dagblad De Gelderlander een boek samengesteld met portretten van de omgekomen paratroopers, getiteld: De Oversteek, Zoektocht naar 48 Amerikaanse oorlogshelden. Journalist Dorine Steenbergen reisde hiervoor een aantal keer naar de VS om nabestaanden van de gesneuvelden te interviewen. Wie waren deze mannen? Waar kwamen ze vandaan? Wat waren hun dromen voor de toekomst en wie wachtten er thuis angstig op hun terugkeer? Een groep van ruim 30 nabestaanden komt voor de opening van de brug naar Nederland.

Feest voor en door Nijmegen
Op de dag van de opening is er van 15.00 tot 21.00 uur een groot feest voor en door Nijmegenaren onder de bogen van de nieuwe brug. Afgelopen zomer konden Nijmeegse muziekgezelschappen en bands zich aanmelden om een bijdrage te leveren aan het openingsfeest. Zo is een programma samengesteld met optredens van honderden Nijmeegse muzikanten en artiesten, afgewisseld met korte interviews met de verschillende mensen die een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van de brug. Na de officiële openingshandeling, die tussen 18.00 en 18.30 uur plaatsvindt boven op de brug, kan iedereen die dat wil de brug overlopen. Ook de hele zondag is de brug nog het domein van voetgangers en fietsers. Autoverkeer kan vanaf maandagochtend 25 november 00.00 uur over de brug rijden.

Ontwerp
Met een hoofdoverspanning van 285 meter is De Oversteek de op een na langste hoofdoverspanning van Nederland en de grootste boogbrug van Europa met een enkelvoudige boog. De brug is ontworpen door de Belgisch Luxemburgse architecten- en ingenieurscombinatie Ney-Poulissen en gebouwd door de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen (BSN), een combinatie van BAM Civiel en Max Bögl Nederland. Inclusief opritten en aanbruggen heeft de nieuwe Nijmeegse oververbinding een lengte van ongeveer 2,1 kilometer. De betonnen aanbruggen op de noord- en de zuidoever zijn respectievelijk 680 en 230 meter lang en zijn bekleed met baksteen.

Nijmegen omarmt de Waal
De bouw van De Oversteek maakt deel uit van een grootschalige gebiedsontwikkeling rondom de Waal. In het kader van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier wordt op de noordoever de dijk verlegd en een nevengeul gegraven. Hierdoor ontstaat er – in het hart van Nijmegen – een eiland in de Waal met ruimte voor wonen, recreatie en cultuur, water en natuur. Daarnaast wordt aan de noordkant van de Waal gebouwd aan de Waalsprong, een nieuw stadsdeel met 12.000 nieuwe woningen. Op de zuidoever wordt gewerkt aan de transformatie van een industriegebied in Nijmegen-West tot woongebied Waalfront en aan een facelift van de Waalkade en omgeving. Deze projecten maken dat de rivier in de toekomst niet langer langs, maar door Nijmegen stroomt: ‘Nijmegen omarmt de Waal’.

Meer informatie over de nieuwe stadsbrug, de dijkteruglegging en de overige projecten rondom de Waal is te vinden op: www.nijmegen.nl/stadsbrug, www.ruimtevoordewaal.nl en www.nijmegen.nl/nodw.

 

Nijmegen, 5 november 2013

Amerikaanse oorlogsveteranen openen Nijmeegse brug De Oversteek

Amerikaanse oorlogsveteranen van de 82e Airborne Division openen op zaterdag 23 november de nieuwe Nijmeegse stadsbrug De Oversteek. De nieuwe brug ligt op de plek waar deze veteranen bijna 70 jaar geleden als jonge mannen de Waal overstaken in canvas bootjes. De operatie, die een onderdeel was van operatie Market Garden was erop gericht om de Waalbrug te veroveren op de Duitsers.

Op de dag van de opening is er onder de bogen van de nieuwe brug een groot feest voor en door Nijmegenaren. Van 15.00 tot 21.00 uur zijn er optredens van honderden Nijmeegse muzikanten en artiesten, afgewisseld met korte interviews met de verschillende mensen die een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van de brug. De officiële openingshandeling met de veteranen vindt plaats boven op de brug op zaterdag tussen 18.00 en 18.30 uur. Daarna kan iedereen die dat wil de brug overlopen. Ook de hele zondag is de brug nog het domein van voetgangers en fietsers. Autoverkeer kan vanaf maandagochtend 00.00 uur over de brug rijden.

Lichtkunstwerk
De 48 soldaten die bij de operatie werden gedood, worden herdacht met een lichtkunstwerk op de brug. Het kunstwerk bestaat uit 48 paar lantaarnpalen, die iedere avond bij het invallen van de avond als eerbetoon een voor een van zuid naar noord aan gaan. Ook de naam van de brug De Oversteek refereert aan de bevrijders van Nijmegen. Bij de opening zijn nabestaanden van de gesneuvelde soldaten aanwezig.

Mobiliteit
De Oversteek verbindt het nieuwe stadsdeel Waalsprong met het westelijk deel van de stad. De nieuwe brug moet gaan zorgen voor een betere bereikbaarheid van Nijmegen en een betere spreiding van het verkeer over de stad. Nu staan er bijna dagelijks files voor de enige brug in Nijmegen, de monumentale Waalbrug, die dateert uit 1936. De nieuwe Nijmeegse brug moet samen met de verbreding van de brug bij Ewijk bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de regio.

De Oversteek
Met een hoofdoverspanning van 285 meter is het de op een na langste hoofdoverspanning van Nederland en de grootste boogbrug van Europa met een enkelvoudige boog. De brug is ontworpen door de Belgisch Luxemburgse architecten- en ingenieurscombinatie Ney-Poulissen en gebouwd door de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen (BSN), een combinatie van BAM Civiel en Max Bögl Nederland. Inclusief opritten en aanbruggen heeft de nieuwe Nijmeegse oververbinding een lengte van ongeveer 2,1 kilometer. De betonnen aanbruggen op de noord- en de zuidoever zijn respectievelijk 680 en 230 meter lang en zijn bekleed met baksteen.

Nijmegen omarmt de Waal
De bouw van De Oversteek maakt deel uit van een grootschalige gebiedsontwikkeling rondom de Waal. In het kader van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier wordt op de noordoever de dijk verlegd en een nevengeul gegraven. Hierdoor ontstaat er – in het hart van Nijmegen – een eiland in de Waal met ruimte voor wonen, recreatie en cultuur, water en natuur. Daarnaast wordt aan de noordkant van de Waal gebouwd aan de Waalsprong, een nieuw stadsdeel met 12.000 nieuwe woningen. Op de zuidoever wordt gewerkt aan de transformatie van een industriegebied in Nijmegen-West tot woongebied Waalfront en aan een facelift van de Waalkade en omgeving. Deze projecten maken dat de rivier in de toekomst niet langer langs, maar door Nijmegen stroomt: ‘Nijmegen omarmt de Waal’.

Meer informatie over de nieuwe stadsbrug, de dijkteruglegging en de overige projecten rondom de Waal is te vinden op: www.nijmegen.nl/stadsbrug, www.ruimtevoordewaal.nl en www.nijmegen.nl/nodw.

Meer info: www.nijmegen.nl/stadsbrug – Webcam Stadsbrug Nijmegen –  Agenda Nijmegen

 

Nijmegen, 4 oktober 2013

Honderden muzikanten op het podium bij opening De Oversteek

Een gelegenheidsorkest bestaande uit 350 muzikanten is één van de programma-onderdelen bij de feestelijke opening van de nieuwe stadsbrug De Oversteek op zaterdag 23 november a.s. Het feest voor en door Nijmegen begint om 15.15 uur en duurt tot ’s avonds circa 21.00 uur. Onder de bogen van de brug – naast de Vasim- kan het publiek kijken en luisteren naar optredens van verschillende Nijmeegse bands, artiesten en koren. De officiële opening van de brug is gepland tussen 18.00 en 18.30 uur. Aansluitend is er voor iedereen gelegenheid om voor de eerste keer over de brug te wandelen.

De oproep van afgelopen zomer om een bijdrage te leveren aan het openingsprogramma van De Oversteek leverde bijna 50 aanmeldingen op van onder andere koren, orkesten, bands en theateracts. Het ACBN, dat in opdracht van de gemeente Nijmegen en samen met LOC7000 het openingsfeest organiseert heeft nu een programma samengesteld waarbij honderden muzikanten een plek hebben gekregen op het podium onder de brug.

Het feest op zaterdagmiddag start met het spectaculaire gelegenheidsorkest dat wordt gevormd door zo’n 350 blazers en slagwerkers. De muzikanten van dit gelegenheidsorkest spelen allen bij een Nijmeegse harmonie of fanfare. Het initiatief voor dit optreden is genomen door de Nijmeegse Federatie van Muziekverenigingen. ’s Middags zullen optredens worden verzorgd door Popkoor Switch, De Doemaarwatjes, een gelegheidskoor bestaande uit Het Nijmeegs Mannenkoor en het NonKozakkenkoor en de Clemens van de Ven Band. Na afloop van het officiële deel zijn er optredens van de coverband Mr. Orange en DJ Marc Simz met de Stereo Stars. Drumfanfare Michael vervult een rol in het officiele gedeelte.

Bron Gemeente Nijmegen
Nijmegen-2013-stadsbrug-foto-thea-van-den-heuvel
Invaren stadsbrug op 20 april – foto: Thea van den Heuvel/DAPh

Nijmegen, 20 april 2013

Invaren Nijmeegse Stadsbrug succesvol verlopen

De skyline van Nijmegen ziet er sinds vandaag anders uit. Sneller dan verwacht, aan het begin van de middag lag de 285 meter lange hoofdoverspanning al op z’n plek. Het laten zakken van de stalen hoofdoverspanning op de beide rivierpijlers ging daarna centimeter voor centimeter en duurde nog ongeveer vier uur. Naar verwachting varen de eerste schepen tegen 17.30 uur onder de nieuwe brug door.

In totaal kwamen er zo’n 10.000 mensen op het spektakel af. Op het hoogte punt stonden er op de noordoever ca. 5.000 belangstellenden. Hier was een kijklocatie ingericht voor het publiek met een groot beeldscherm waarop de werkzaamheden goed zijn te zien waren.

Vanochtend om 7.00 uur startte de mega-operatie en werd de Waal gestremd. Daarna werd de brug op twee pontons ter grootte van een voetbalveld op z’n plek getrokken met behulp van stalen kabels, die in en rondom de waal . Die kabels zaten vast aan ankerpalen in en rondom de Waal. De Oversteek is de op een na langste hoofdoverspanning van Nederland en de grootste boogbrug van Europa met een enkelvoudige boog.

De komende dagen worden de plaatsing van de brug afgerond. Door de pontons waarop de brug rust langzaam te laten zakken wordt het gewicht steeds verder overgenomen door de pijlers. Daarna worden de hulptorens waar de brug op rustte gedemonteerd met behulp van 120 meter hoge kranen. Tot slot worden de pontons weggevaren. Vanwege deze werkzaamheden geldt de komende dagen nog een snelheidsbeperking op de Waal en kunnen schepen elkaar niet passeren; zij varen in één richting tegelijk onder de brug door. De Verkeerspost Nijmegen van Rijkswaterstaat en vaartuigen van Rijkswaterstaat begeleiden het scheepvaartverkeer.

De afbouw van de brug duurt nog tot november dit jaar.

De Oversteek moet gaan zorgen voor een betere bereikbaarheid van Nijmegen en een betere spreiding van het verkeer over de stad. Nu staan er bijna dagelijks files voor de enige verkeersbrug in Nijmegen, de monumentale Waalbrug, die dateert uit 1936. De nieuwe Nijmeegse brug moet samen met de nieuwe brug bij Ewijk, die op dit moment wordt gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat, bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de regio

De brug is ontworpen door de Belgisch Luxemburgse architecten- en ingenieurscombinatie Ney-Poulissen en wordt gebouwd door de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen (BSN), een combinatie van BAM Civiel en Max Bögl Nederland. De naam ‘De Oversteek verwijst naar de heldhaftige oversteek van de geallieerden in september 1944, tijdens Operatie Market Garden en is een eerbetoon aan de bevrijders van Nijmegen.

Bron Gemeente Nijmegen – Webcam Stadsbrug Nijmegen

 

Nijmegen, 19 april 2013

Groen licht voor invaren Nijmeegse Stadsbrug De Oversteek

Het invaren van de nieuwe Nijmeegse stadsbrug De Oversteek gaat morgen definitief plaatsvinden. Met een verwachte waterstand van 7.90 NAP en een windsnelheid van minder dan 10 meter per seconde wordt aan alle voorwaarden voor de invaaroperatie voldaan. Als het morgenvroeg mistig is, kan nog wel besloten worden om het werk een paar uur uit te stellen.

De operatie start naar verwachting morgenvroeg om 7.00 uur. Vanaf dat moment stremt Rijkswaterstaat de Waal ter hoogte van Nijmegen en is hier geen scheepvaartverkeer meer mogelijk. Uiterlijk om 17.00 uur moet de brug op z’n plek liggen en kan het scheepvaartverkeer worden hervat. Bij de invaaroperatie wordt de 285 meter lange en 60 meter hoge boog op twee pontons op z’n plek getrokken met behulp van 15 stalen kabels. Die kabels zitten vast aan ankerpalen in en rondom de Waal. De Oversteek is de op een na langste hoofdoverspanning van Nederland en de grootste boogbrug van Europa met een enkelvoudige boog.

Om belangstellenden in de gelegenheid te stellen het invaren van dichtbij te volgen, richt de gemeente een locatie in aan de noordzijde van de Waal. Achter het bouwplatform wordt een groot beeldscherm geplaatst waarop de werkzaamheden goed te zien zijn. De filmbeelden worden ook gestreamd via www.nijmegen.nl. Op de gemeentesite is ook gedurende de dag actuele info te vinden. De Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen twittert over de voortgang via (@BCStadsbrug). De lokale omroep Nijmegen 1 doet ook de hele dag verslag van de invaaroperatie.

De brug is ontworpen door de Belgisch Luxemburgse architecten- en ingenieurscombinatie Ney-Poulissen en wordt gebouwd door de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen (BSN), een combinatie van BAM Civiel en Max Bögl Nederland. De naam ‘De Oversteek’ verwijst naar de heldhaftige oversteek van de geallieerden in september 1944, tijdens Operatie Market Garden en is een eerbetoon aan de bevrijders van Nijmegen.

De Oversteek moet gaan zorgen voor een betere bereikbaarheid van Nijmegen en een betere spreiding van het verkeer over de stad. Nu staan er bijna dagelijks files voor de enige verkeersbrug in Nijmegen, de monumentale Waalbrug, die dateert uit 1936. De nieuwe Nijmeegse brug moet samen met de extra brug over de Waal in de A50 die op dit moment wordt gerealiseerd in opdracht van Rijkswaterstaat, bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de regio. Meer informatie over de Oversteek is te vinden op: www.nijmegen.nl/stadsbrug.

Bron Gemeente Nijmegen – Webcam Stadsbrug Nijmegen

 

Nijmegen-2013-ophijsen-stadsbrug
Ophijsen stadsbrug – foto Gemeente Nijmegen

Nijmegen, 8 april 2013

Invaren Stadsbrug
Mega-operatie met 7500 ton staal

Op zaterdag 20 april vindt op de Waal bij Nijmegen een mega-operatie plaats. Op die dag wordt de 285 meter lange en 60 meter hoge boog van de nieuwe Nijmeegse stadsbrug De Oversteek naar zijn definitieve plek getrokken. Voor deze invaaroperatie wordt het scheepvaartverkeer op Europa’s drukst bevaren rivier ter hoogte van Nijmegen gedurende tien uur gestremd. De nieuwe verkeersbrug verbindt vanaf eind 2013 het nieuwe stadsdeel Waalsprong met het westelijk deel van de stad en vormt daarmee een belangrijke schakel in de bereikbaarheid van Nijmegen.

De Oversteek is de op een na langste hoofdoverspanning van Nederland en de grootste boogbrug van Europa met een enkelvoudige boog. Voor het invaren van de brug wordt gebruik gemaakt van twee pontons van 100x33x8.5 meter, die gevuld worden met water. Vijftien stalen kabels, die bevestigd worden aan ankerpalen in en rondom de Waal, trekken de pontons met daarop de stalen boogbrug naar zijn uiteindelijke plek. De start van de operatie staat gepland om 7.00 uur, de eindtijd hangt af van verschillende factoren zoals wind en stroomsnelheid van het water. Om belangstellenden in de gelegenheid te stellen het invaren van dichtbij te volgen, richt de gemeente een locatie in aan de noordzijde van de Waal. Achter het bouwplatform wordt een groot scherm geplaatst waarop de werkzaamheden goed te zien zijn. Deze beelden zijn ook te zien via www.nijmegen.nl en via de lokale omroep Nijmegen 1.

De brug is ontworpen door de Belgisch Luxemburgse architecten- en ingenieurscombinatie Ney-Poulissen en wordt gebouwd door de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen (BSN), een combinatie van BAM Civiel en Max Bögl Nederland. Inclusief opritten en aanbruggen heeft de nieuwe Nijmeegse oververbinding een lengte van ongeveer 2,1 kilometer. De betonnen aanbruggen op de noord- en de zuidoever zijn respectievelijk 680 en 230 meter lang en worden bekleed met baksteen.

De nieuwe brug moet gaan zorgen voor een betere bereikbaarheid van Nijmegen en een betere spreiding van het verkeer over de stad. Nu staan er bijna dagelijks files voor de enige brug in Nijmegen, de monumentale Waalbrug, die dateert uit 1936. De nieuwe Nijmeegse brug moet samen met de nieuwe brug bij Ewijk, die op dit moment wordt gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat, bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de regio.

De nieuwe brug komt op de plek waar in september 1944 de heldhaftige oversteek van de geallieerden plaatsvond, in het kader van Operatie Market Garden. Als eerbetoon aan de bevrijders van Nijmegen wordt de naam van de brug ´De Oversteek´.

Nijmegen omarmt de Waal
De bouw van De Oversteek maakt deel uit van een grootschalige gebiedsontwikkeling rondom de Waal. In het kader van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier wordt op de noordoever de dijk verlegd en een nevengeul gegraven. Hierdoor ontstaat er – in het hart van Nijmegen – een eiland in de Waal met ruimte voor wonen, recreatie en cultuur, water en natuur. Daarnaast wordt aan de noordkant van de Waal gebouwd aan de Waalsprong, een nieuw stadsdeel met 12.000 nieuwe woningen. Op de zuidoever wordt gewerkt aan de transformatie van een industriegebied in Nijmegen-West tot woongebied Waalfront en aan een facelift van de Waalkade en omgeving. Deze projecten maken dat de rivier in de toekomst niet langer langs, maar door Nijmegen stroomt: ‘Nijmegen omarmt de Waal’.

Meer informatie over de nieuwe stadsbrug, de dijkteruglegging en de overige projecten rondom de Waal is te vinden op: www.nijmegen.nl/stadsbrug, www.ruimtevoordewaal.nl en www.nijmegen.nl/nodw.

Bron Gemeente Nijmegen – Webcam Stadsbrug Nijmegen

 

Stadsbrug-2010-Thea-van-den-Heuvel-DAPh-4-500
Nieuwe Stadsbrug Nijmegen – Foto: Thea van den Heuvel/DAPh

Nijmegen, 18 december 2012

Werkzaamheden Energieweg afgerond

De nieuwe rotonde op het Industrieplein wordt woensdagochtend 19 december in gebruik genomen. Morgenochtend vroeg haalt aannemer Heijmans alle borden en afzettingen van de weg, met uitzondering van de afzetting naar de Verlengde Energieweg (de toegangsweg naar de nieuwe stadsbrug De Oversteek.) Daarmee zijn de werkzaamheden aan de Energieweg afgerond.

Sinds maart dit jaar is de Energieweg vanaf de aansluiting op de Neerbosscheweg (A73) tot en met het Industrieplein aangepast als toegangsweg van de nieuwe stadsbrug De Oversteek. Om te zorgen voor een goede doorstroming is de middenberm van de gehele Energieweg gesloten en zijn er rotondes aangelegd ter hoogte van de Neerbosscheweg, de Dr. de Blécourtstraat en de Ambachtsweg en is de rotonde Industrieweg aangepast. Langs de Energieweg is een vrijliggend fietspad in twee richtingen gekomen met aan de zijde van de Neerbosscheweg een nieuwe fietstunnel. De middenberm is voorzien van bomen en de zijbermen zijn voorzien van hagen. De weg heeft geluidsarm asfalt gekregen en waar nodig geluidschermen.

Het ontbrekende stuk weg tussen Industrieplein en nieuwe brug wordt op dit moment nog aangelegd door de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen. Deze Verlengde Energieweg loopt dwars door het bedrijventerrein Noord- en Oostkanaalhavens en gaat met een viaduct over de Weurtseweg. Halverwege de weg zorgt de nieuwe Nymarotonde voor de aansluiting op het Waalfront via de Waalbandijk. Aan de noordkant wordt de huidige bouwweg nog omgebouwd tot toegangsweg vanaf de Prins Mauritssingel. Deze Graaf Alardsingel krijgt de uitstraling van een stadssingel met 2×2 rijstroken, groene bermen en vrijliggende fietspaden.

Nijmegen, 19 november 2012

Datum invaren De Oversteek vastgelegd

Als de weergoden het toelaten wordt de hoofdoverspanning van de nieuwe Nijmeegse stadsbrug De Oversteek ingevaren op zaterdag 20 april 2013. Dat is de datum die de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen heeft vastgelegd met Rijkswaterstaat. Voor het invaren van de 285 meter lange hoofdoverspanning moet het scheepvaartverkeer 10 uur worden stilgelegd.

In de week voorafgaand aan het invaren worden er pontons onder de brug geplaatst. De stalen brug van ongeveer 6.000 ton wordt vervolgens met kabels vanaf de kant op zijn plek getrokken. Tot november 2013 wordt de brug afgebouwd. De aanbruggen worden bekleed met baksteen en op de hoofdoverspanning wordt het beton voor het wegdek aangebracht. Als laatste wordt de weg geasfalteerd en wordt de straatverlichting geplaatst.
Nijmegen, 30 mei 2012

Open dag bij de nieuwe Nijmeegse stadsbrug De Oversteek

Aanstaande zaterdag 2 juni, tijdens de Dag van de Bouw, is het bouwterrein van de nieuwe Nijmeegse stadsbrug De Oversteek toegankelijk voor het publiek. Belangstellenden kunnen tussen 10.00 en 16.00 uur een kijkje komen nemen op de bouwplaats bij de Oosterhoutsedijk. Aan de hand van een plattegrond kunnen de bezoekers zelf rondlopen over het terrein. Medewerkers van de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen geven tekst en uitleg bij de verschillende onderdelen van het werk en ook voor kinderen is er van alles te beleven.

Normaal gesproken is het bouwterrein verboden terrein. De Dag van de Bouw is dan ook een unieke gelegenheid om de bouw van de nieuwe brug van dichtbij te bekijken. Op dit moment is de aannemer druk met de bouw van de aanbruggen in de uiterwaarden. Daarnaast wordt hard gewerkt aan het in elkaar lassen van de karakteristieke stalen hoofdoverspanning. In november 2013 moet de nieuwe brug, die Nijmegen-West gaat verbinden met Nijmegen-Noord, klaar zijn. Het ontwerp voor De Oversteek is gemaakt door de Belgische architecten Laurent Ney en Chris Poulissen. De aanbruggen op de noord- en de zuidoever worden bekleed met baksteen. De 285 meter lange en 60 meter hoge hoofdoverspanning wordt gemaakt van staal.

Tijdens de Dag van de Bouw is de bouwplaats op de Oosterhoutsedijk voor auto’s te bereiken via de Zaligestraat. Daar is ook ruimte om te parkeren. Omdat er veel bezoekers verwacht worden, is het advies om zoveel mogelijk met de fiets te komen. De bouwplaats is voor fietsers te bereiken via de Oosterhoutsedijk.

Op nog geen 9 kilometer afstand wordt in Andelst gebouwd aan een extra Waalbrug als onderdeel van A50. Speciaal voor de Dag van de Bouw hebben Rijkswaterstaat en de gemeente Nijmegen een bruggenroute ontwikkeld. De flyer met de route en informatie over beide bruggen is te downloaden via www.nijmegen.nl/stadsbrug of www.rijkswaterstaat.nl maar hij ligt ook op het bouwterrein.
Nijmegen, 7 maart 2012

Werkzaamheden Energieweg binnenkort van start

Maandag 19 maart starten de werkzaamheden voor de reconstructie van de Energieweg als toegangsweg voor de nieuwe stadsbrug De Oversteek. Tijdens de eerste fase wordt de rotonde bij de Ambachtsweg aangelegd en vinden er voorbereidende werkzaamheden plaats voor de aanleg van de rotonde bij de Neerbosscheweg.

De rotonde bij de Ambachtsweg wordt in een aantal fasen gerealiseerd. Allereerst worden de fietspaden aangelegd. Tijdens de werkzaamheden rijden de fietsen ter hoogte van de Ambachtsweg op de rijbaan en is er voor auto’s per rijrichting één rijstrook beschikbaar. Als de fietspaden zijn aangelegd, worden de rijbanen omgevormd tot rotonde. Eerst wordt de kant van Hees gedaan. Aan de westzijde is dan voor beide richtingen één rijbaan beschikbaar. Als de oostkant klaar is, wordt de rotonde aan de kant van de bedrijven afgebouwd. Het verkeer heeft dan aan de westkant voor iedere rijrichting een rijstrook. Als alles volgens planning verloopt wordt de nieuwe rotonde medio mei opengesteld voor het verkeer.

Tijdens de eerste fase van het werk wordt ook al gewerkt aan de rotonde die ter hoogte van de Neerbossche weg gaat komen. Aan de zijde van Neerbosch-Oost wordt het grondlichaam aangebracht en wordt een nieuw fietspad aangelegd. Het autoverkeer ondervindt geen hinder van deze werkzaamheden. Fietsers worden omgeleid via de woonwijk Neerbosch-Oost. Het fietspad is naar verwachting 4 mei gereed.

Omleidingsroute breedtetransport
Tijdens de reconstructie van de Energieweg, is de weg niet toegankelijk voor vrachtwagens die breder zijn dan 2.70 meter. Dit breedtetransport wordt omgeleid via de Industrieweg en de Westkanaaldijk. Om de omleidingsroute geschikt te maken voor de brede vrachtwagens moet de Industrieweg en de rotonde bij de Van Heemstraweg worden aangepast. Bij de sluis bij Weurt worden bovendien tijdelijke verkeerslichten geplaatst. De werkzaamheden hiervoor vinden plaats in de week van 12 t/m 16 maart. Er wordt alleen in de avond en nacht gewerkt en het verkeer wordt dan omgeleid door middel van borden.
Nijmegen, 5 september 2011

Reconstructie Energieweg start komend voorjaar

De omvorming van de Energieweg tot toegangsweg voor de nieuwe stadsbrug De Oversteek start komend voorjaar. De gemeente Nijmegen heeft het werk gegund aan aannemer Heijmans voor een bedrag van € 9.4 miljoen. Heijmans gaat de komende tijd aan de slag met het uitwerken van het technisch ontwerp. De wegwerkzaamheden starten in maart 2012 en duren naar verwachting tot het eind van het jaar.

De nieuwe stadsbrug De Oversteek is op dit moment volop in aanbouw. Als toegangsweg voor de nieuwe brug moet de Energieweg vanaf het Industrieplein tot en met de aansluiting op de Neerbosscheweg (A73) worden aangepast. Om te zorgen voor een goede doorstroming in de nieuwe situatie wordt de middenberm van de gehele Energieweg gesloten en komen er rotondes ter hoogte van de Neerbosscheweg, de Dr. de Blécourtstraat en de Ambachtsweg. De bestaande rotonde Industrieplein wordt aangepast. De weg krijgt geluidsarm asfalt en waar nodig geluidschermen. Ook komen er aan weerskanten bomen. Langs de Energieweg komt een vrijliggend fietspad in twee richtingen met aan de zijde van de Neerbosscheweg een nieuwe fietstunnel. Bij de reconstructie wordt bovendien de riolering gedeeltelijk vervangen, komen er nieuwe verkeerslichten en nieuwe straatverlichting.

De oplevering van de nieuwe stadsbrug De Oversteek, die Nijmegen-West verbindt met Nijmegen-Noord, staat gepland voor november 2013. Met de nieuwe brug wordt het verkeer beter verspreid over de stad waardoor de doorstroming verbetert. Aan de zuidzijde sluit de brug straks aan op de vernieuwde Energieweg. Aan de noordkant zorgt de nog aan te leggen Graaf Alardsingel voor een verbinding met de Prins Mauritssingel (A325).

Bron Gemeente Nijmegen
Nijmegen, 18 augustus 2011

Bouw hoofdoverspanning De Oversteek gaat beginnen

Op het tijdelijk platform in de uiterwaarden, wordt volgende week begonnen met de montage van de hoofdoverspanning van de nieuwe stadsbrug De Oversteek. Vandaag is een schip met een kleine 1000 ton aan stalen liggers vertrokken vanuit de fabriek van Max Bögl in Zuid-Duitsland (Neumarkt).

De lading, die naar verwachting volgende week woensdag aankomt in Nijmegen, is de eerste van de in totaal zeven ladingen staal (in totaal zo’n 6000 ton), die per schip worden aangevoerd. Het komende jaar werkt er een team van ongeveer 70 tot 80 mensen aan het in elkaar lassen van de hoofdoverspanning. Eerst wordt de onderkant gemaakt, daarna wordt gewerkt aan de boog. In dezelfde periode worden op de noord- en de zuidover de betonnen aanbruggen gebouwd. Naar verwachting kan de hoofdoverspanning volgend jaar november worden ingevaren. Vervolgens kost het nog een jaar om de brug af te werken voordat hij in november 2013 in gebruik kan worden genomen.

Op de Weurtseweg wordt aanstaande maandag 22 augustus gestart met de werkzaamheden voor een nieuw kruispunt Weurtseweg/Waalfrontweg. In verband hiermee is de Weurtseweg op het gedeelte tussen de Koopvaardijweg tot de toegangsweg van Electrabel afgesloten tot half december. Het verkeer wordt omgeleid via Koopvaardijweg, Kanaalstraat en Mercuriusstraat.
In januari wordt hetzelfde deel van de Weurtseweg opnieuw afgesloten tot en met augustus 2012, vanwege de bouw van een viaduct over de Weurtseweg. Dit viaduct maakt onderdeel uit van de oprit naar de nieuwe stadsbrug.
De bouw van de brug is te volgen via een webcam op www.nijmegen.nl/stadsbrug

Bron Gemeente Nijmegen
Nijmegen, 18 mei 2011

Bouw stadsbrug De Oversteek officieel van start

De bouw van de nieuwe Nijmeegse stadsbrug De Oversteek gaat beginnen. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu geeft op maandag 23 mei het officiële startsein voor de bouw. De nieuwe brug, die vanaf november 2013 Nijmegen-West gaat verbinden met Nijmegen-Noord, zorgt niet alleen voor een betere bereikbaarheid van Nijmegen, maar ook voor een betere spreiding van het verkeer over de stad.

De Oversteek is het eerste project dat gerealiseerd wordt in het kader van Nijmegen omarmt de Waal. Deze grootschalige gebiedsontwikkeling op beide oevers van de Waal bestaat uit de bouw van de Oversteek, de dijkteruglegging bij Lent, de ontwikkeling van een nieuw centrumgebied in Nijmegen-Noord, de bouw van woon-werkgebied Waalfront in Nijmegen-West en een facelift van de Waalkade. Deze projecten samen zorgen ervoor dat de Waal straks niet meer langs maar door Nijmegen stroomt.

Het ontwerp voor De Oversteek is gemaakt door de Belgische architect Chris Poulissen en de Luxemburgse constructeur Laurent Ney. De brug is in totaal bijna 1,2 kilometer lang. De stalen hoofdoverspanning is 285 meter lang en 60 meter hoog. De Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen, een samenwerking van BAM Civiel BV en Max Bögl Nederland B.V., gaat de brug bouwen. De naam De Oversteek is een eerbetoon aan de bevrijders van Nijmegen, de Amerikaanse militairen die in september 1944 op deze plek de Waal overstaken, in het kader van operatie Market Garden.

Tot de zomervakantie is de aannemer bezig met het bouwen van een tijdelijk platform in de uiterwaard. Hierop wordt vanaf juli/augustus 2011 de stalen brug gemonteerd. Tegelijkertijd worden aan de noord- en de zuidzijde ook de op- en afritten en de aanbruggen gemaakt. In het najaar van 2012 zijn de beide aanbruggen zo ver klaar, dat de hoofdoverspanning kan worden ingevaren. De afwerking van de brug gebeurt in het laatste jaar.

De bouw van de brug is vanaf aanstaande maandag te volgen via een webcam op www.nijmegen.nl/stadsbrug. Op de site zijn ook foto’s te zien van fotograaf Thea van de Heuvel. Zij legt sinds eind 2009 de veranderingen in het gebied vast. Tot half juni staat in de hal van het stadhuis bovendien de maquette van de brug te zien. Informatie over Nijmegen omarmt de Waal is vanaf maandag te zien op een vernieuwde site www.nijmegen.nl/nodw

Bron Gemeente Nijmegen
Nijmegen, 23 februari 2011

Raad van State geeft groen licht voor nieuwe stadsbrug

Nadat staatssecretaris Atsma afgelopen maandag zijn goedkeuring heeft gegeven aan de dijkteruglegging, heeft de Raad van State vandaag groen licht gegeven voor de bouw van de nieuwe stadsbrug De Oversteek en de aanpassing van de Energieweg. Ook de bouwvergunning wordt binnenkort verwacht en vrijwel alle grond is verworven. De start van bouw staat gepland voor half april.

Met de stadsbrug en de verbreding van de A50 wordt de bereikbaarheid van Nijmegen vanuit het noorden sterk verbeterd en wordt het verkeer beter gespreid door de stad. De Oversteek komt iets ten oosten van de Vasim en landt op de noordoever ten westen van het toekomstige centrumgebied Citadel. Via de Graaf Alardsingel sluit de brug aan op de Prins Mauritssingel.
De Energieweg krijgt een aantal rotondes en wordt doorgetrokken vanaf het Industrieplein tot aan de Waal, door het nieuw te vormen bedrijventerrein Mercuriuspark. De brug wordt bijna 1,2 kilometer lang en krijgt 2×2 rijstroken, een gecombineerd fiets-voetpad in twee richtingen. Er is ruimte voor een 5e rijstrook die kan worden ingezet voor openbaar vervoer. De maximum snelheid op de brug wordt 50 km/uur.

De natuurcompensatie die noodzakelijk was voor de bouw van de brug is inmiddels ook afgerond. Als nieuw leefgebied voor een aantal vogelsoorten en riviergebonden planten in de Oosterhoutse Waarden zijn vervangende natuurgebieden ingericht. Op landgoed Middachten bij Rheden, wordt ruim 50 hectare agrarisch gebied zo beheerd, dat het een geschikte overwinteringsplaats is voor grote groepen ganzen. Ten westen van Driel is een gebied van ruim 3 hectare agrarisch grasland en een voormalige zandwinplas ingericht als leefgebied voor water- en moerasvogels.

Kijk voor meer informatie op www.nijmegen.nl/stadsbrug

Nijmegen, 4 oktober 2010

Voorbereidende werkzaamheden stadsbrug van start

Op dinsdag 5 oktober start de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen, bestaande uit BAM Civiel en Max Bögl, met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de nieuwe stadsbrug De Oversteek.

In de Oosterhoutsedijk wordt dan een damwand geheid ter hoogte van de toekomstige kruising van de brug met de dijk. De damwand, die 30 meter lang is en 8,5 meter diep, zorgt ervoor dat de dijk tijdens het bouwen en in de toekomst voldoende sterk is. Het plaatsen van de damwand is een voorwaarde van het Waterschap Rivierenland om de fundering van de stadsbrug te mogen plaatsen in de nabijheid van de dijk. De werkzaamheden nemen enkele dagen in beslag.

Op dit moment wordt aan de noordzijde de Graaf Alardsingel aangelegd. Deze weg dient tijdens de bouw als bouwweg. Wanneer de brug in november 2013 klaar is, verbindt de Graaf Alardsingel de nieuwe brug met de Prins Mauritssingel. De bouw van de brug start naar vewachting in het eerste kwartaal van 2011.

Bron Gemeente Nijmegen

Nijmegen, 4 mei 2010

Veranderingen omgeving stadsbrug in beeld

De veranderingen in de toekomstige omgeving van de nieuwe stadsbrug De Oversteek zijn voortaan te volgen op www.nijmegen.nl/stadsbrug. De gemeente Nijmegen heeft fotograaf Thea van de Heuvel gevraagd de veranderingen in het gebied tussen de Neerbosscheweg en de noordoever van de Waal tot eind 2013 vast te leggen. Door op een kaart van het tracé verschillende locaties aan te klikken, is de verandering in het gebied te volgen. Eens per maand worden er nieuwe foto’s geplaatst op de site.

De afgelopen tijd zijn veel foto’s gemaakt van de bedrijven aan de Weurtseweg, Koopvaardijweg, Fabrieksweg en Mercuriusstraat en de sloop die dit voorjaar plaatsvindt. De bedrijven maken plaats voor de Verlengde Energieweg, de nieuwe weg tussen het Industrieplein en de Waal. Daarnaast is het afgelopen jaar de aanleg van het nieuwe Westerpark aan de Rivierstraat in beeld gebracht.

Vanaf begin 2011 is de bouw van de brug via de site te volgen. Net als De Snelbinder zal ook deze brug gebouwd worden op een montageplatform in de uiterwaarden. De Energieweg gaat vanaf half 2012 op de schop. Hier komen ondermeer rotondes ter hoogte van de Neerbosscheweg, de Dr. de Blécourtstraat en de Ambachtsweg.

Foto’s: www.nijmegen.nl/stadsbrug

Bron Gemeente Nijmegen

Nijmegen, 17 maart 2010

Grootscheepse sloop voor De Oversteek van start

Vanaf deze week worden de panden van zeven bedrijven aan de Weurtseweg, Koopvaardijweg, Fabrieksweg en Mercuriusstraat gesloopt. De bedrijven maken plaats voor de nieuwe weg die het Industrieplein zal gaan verbinden met de nieuwe stadsbrug De Oversteek. In totaal wordt bijna drie hectare bedrijfsterrein met opstallen gesloopt. Eind mei moeten de sloopwerkzaamheden klaar zijn.

In totaal moeten 13 bedrijven wijken voor de bouw van het wegtracé richting de stadsbrug De Oversteek. Dit wegtracé loopt van het Industrieplein richting brug en gaat Verlengde energieweg heten. Het merendeel van de bedrijven is inmiddels aangekocht en heeft een nieuwe plek gevonden in Nijmegen of in de directe omgeving. Met een drietal bedrijven lopen nog onderhandelingen over aankoop.

Langs de Verlengde Energieweg komt straks een representatief bedrijvenpark. Omdat deze locatie in de Romeinse tijd ook al een handelsplek was, heeft het bedrijvenpark voorlopig de naam ‘Mercuriuspark’ meegekregen, naar de god van de handel. Het bedrijvenpark wordt nog uitgebreid met het terrein aan de Weurtseweg. Hier loopt straks een nieuwe weg door het Waalfront, richting het centrum.

Bron Gemeente Nijmegen

 

Beeldkwaliteit

De boogbrug van Ney Poulissen Architects & Engineers is beoordeeld aan de hand van de vier thema’s uit het Ambitiedocument Beeldkwaliteit.
Die thema’s zijn:
• de inpassing in het rivierenlandschap
• de samenhang tussen de bestaande en de toekomstige stad met alle ontwikkelingen rondom de Waal
• het gebruik van hedendaagse techniek en vormgeving
• de verblijfskwaliteit.

De beoordelingscommissie onder voorzitterschap van Jan Brouwer noemde het ontwerp een ode aan het rivierlandschap. Het is geen brug door de stad maar juist een brug voor de stad. Niet alleen de vaargeul maar ook de rivier de Waal krijgt een fraaie omlijsting, waarbij de breedte van de hoofdstroom van de rivier door de boog wordt beklemtoond. De beoordelingscommissie oordeelt verder dat de brug overtuigend familie is van de bestaande bruggen en dat de combinatie van een zeer ranke boog en een dun vormgegeven wegdek een maximale transparantie oplevert. De brug is een combineert de menselijke en de landschappelijke maat.

Ook de ruimtelijke samenhang wordt door de commissie bevorderd door dit ontwerp; de twee
oevers worden met elkaar verbonden, zonder een onderlinge rangorde aan te brengen.
Het gebruik van bakstenen voor de bogen van de beide aanbruggen zorgt voor samenhang in het ontwerp. Ook leggen de ontwerpers daarmee de link met de Europese stad en anticiperen ze op de toekomstige bebouwing van de Hof van Holland/Citadel.

De beoordelingscommissie had ook veel waardering voor manier waarop techniek en vormgeving samen zijn opgetrokken. Het ontwerp geeft blijk van inventiviteit en grote vakmanschap. Speciale waardering heeft de commissie ook voor de manier waarop de daal- en stijgpunten zijn geïntegreerd in het ontwerp.

Het gebruik van baksteen zorgt volgens de commissie voor aangename rustpunten op de aanbruggen en ook de manier waarop de onderzijde van de brug is vormgegeven kreeg veel waardering.

Feiten en cijfers
Lengte hoofdoverspanning : 285 m
Hoogte boog (vanaf onderkant dek) : 59,562 m
Aanbrug noord : 658,8 m
Aanbrug zuid : 212,5 m
Talud zuid : 168,3 m

Leden beoordelingscommissie beeldkwaliteit.

J. Brouwer voorzitter (stemgerechtigd) – voormalig Rijksadviseur Infrastructuur emeritus hoogleraar TU Delft
J. Wabeke stedenbouwkundige – Geldersch Genootschap
E. Luiten landschapsarchitect – hoogleraar TU Delft landschapsarchitect BNT
A. Romeijn constructeur Associate professor TU Delft
A. van Aalst architect – directeur Alletta van Aalst & Partners, Architecten en Ingenieurs
B. van Reeth architect / stedenbouwkundige – directeur AWG, voormalig Rijksbouwmeester Vlaanderen
H. van Delft –  nijmegenaar, Dols Vastgoed BV
Nijmegen, 14 januari 2010

Eigentijdse boogbrug voor Nijmegen

De gemeente Nijmegen heeft de bouw en het 25 jarig onderhoud voor de nieuwe stadsbrug voorlopig gegund aan de combinatie BAM Civiel B.V., Max Bögl Nederland B.V. en Ney Poulissen Architects & Engineers. Na beoordeling van de vier inzendingen, had het ontwerp voor een eigentijdse boogbrug van het Vlaamse architectenbureau Ney Poulissen de meeste punten. De drie overige marktcombinaties hebben nog twee weken de tijd om naar de rechter te stappen als ze het niet eens zijn met de beoordeling.

Bij de keuze voor een brug ging het erom welke aannemer binnen het vastgestelde budget de beste brug kan bouwen. Hiervoor zijn vooraf eisen en gunningscriteria vastgelegd. De ontwerpen die de vier marktcombinaties afgelopen jaar hebben gemaakt, zijn getoetst aan de eisen op het gebied van functionaliteit en techniek. Daarnaast konden punten worden gescoord op beeldkwaliteit/vormgeving, beheer en onderhoud, het overnemen van risico’s en het aanbieden van een mechanisch stijgpunt. De vormgeving, die beoordeeld is door een commissie onder leiding van voormalig Rijksadviseur Jan Brouwer, was hierbij het belangrijkste selectiecriterium. De boogbrug van BAM / Max Bögl / Ney Poulissen behaalde in de beoordeling de meeste punten.

De nieuwe brug, die De Oversteek gaat heten, verbindt vanaf november 2013 Nijmegen-West met de Waalsprong. De bouw start naar verwachting eind 2010, begin 2011. Aanstaande vrijdag om 17.30 uur wordt het ontwerp onthuld op een openbare bijeenkomst in de Vasim.

Bron Gemeente Nijmegen

  

Nijmegen, 29 september 2009

Bestemmingplan Stadsbrug opnieuw naar provincie

Geen vertraging in bouw

Het bestemmingsplan voor de Nijmeegse Stadsbrug moet opnieuw voor goedkeuring langs Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland. In de stukken die GS onlangs goedkeurde, ontbraken per abuis twee passages. De gemeente heeft inmiddels maatregelen getroffen waardoor het overdoen van de procedure geen gevolgen heeft voor de planning van de bouw van de Stadsbrug. De werkzaamheden starten eind volgend jaar en de oplevering van de Stadsbrug staat nog steeds gepland voor november 2013.

Het hiaat in de versie van het bestemmingsplan dat naar GS is gegaan, zit in de zogeheten voorschriften van het op 23 april 2008 door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan. Daaruit is de specifieke vermelding van 2×2 rijbanen weggevallen bij de verwerking van een raadsamendement in de tekst. De gemeente heeft de fout opgemerkt bij de beoordeling van het advies van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (Stab) aan de Raad van State. Daarbij is ook gebleken dat de formele publicatie over het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan niet juist was.

Gedeputeerde Staten zijn door de gemeente geïnformeerd over de juridische risico’s van de onvolkomenheden. Om deze te verkleinen, is in gezamenlijkheid besloten om alle stappen na het raadsbesluit over het bestemmingsplan opnieuw te doorlopen. Dit kan zonder dat dit gevolgen heeft voor de planning van de bouw van de Stadsbrug, doordat de gemeente in de afgelopen periode een aantal maatregelen heeft getroffen (waaronder de versnelde aankoop van enkele percelen). Van zowel het college van burgemeester en wethouders als de gemeenteraad is geen nieuwe besluitvorming nodig. De eerdere besluiten worden uitgevoerd. Gemeente en provincie hebben de Raad van State inmiddels gevraagd het Goedkeuringsbesluit van 14 november 2008 te vernietigen.

Het bestemmingsplan van de Stadsbrug zal vanaf donderdag 1 oktober 2009 opnieuw zes weken ter inzage liggen bij gemeentelijk informatiecentrum Open Huis. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend op het ontwerpbestemmingsplan kan bedenkingen indienen bij de provincie. Deze mensen krijgen ook een brief van de gemeente. Een ieder die zich niet kan vinden in de door de raad op 23 april 2008 aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan kan ook bedenkingen indienen bij de provincie. De provincie streeft naar een zo snel mogelijke behandeling van de bedenkingen en nieuwe besluitvorming.

Door de inmiddels getroffen maatregelen zijn er geen gevolgen voor de planning van de bouw van de Stadsbrug. De bouwvergunningaanvraag kan al worden ingediend en behandeld voordat het bestemmingsplan onherroepelijk is. Naar verwachting kan de gemeente eind 2010 beginnen met de bouw, omdat de daarvoor benodigde gronden al in eigendom zijn. Ook voor de aanbestedingsprocedure van de Stadsbrug heeft het overdoen van de procedure geen gevolgen.

Bron Gemeente Nijmegen
Nijmegen, 31 augustus 2009

Nijmegen mag onteigenen voor aanleg stadsbrugtracé

De gemeente Nijmegen mag de benodigde percelen en opstallen voor de aanleg van het stadsbrugtracé en het nieuwe bedrijventerrein gaan onteigenen. Dat is besloten door de minister van VROM na bestudering van het bestemmingsplan en de gevolgde procedures. Hiermee blijft het besluit van de gemeenteraad over de onteigening voor de stadsbrug gehandhaafd; de bezwaren zijn verworpen.

Het besluit wil niet zeggen dat de gemeente ook echt alle benodigde gronden gaat onteigenen. De gemeente blijft bereid om met de eigenaren tot overeenstemming te komen over aankoop. Mocht dat niet lukken, dan is onteigening een laatste middel. Onteigening mag overigens pas plaatsvinden op het moment nadat het bestemmingsplan omherroepelijk is. Naar verwachting neemt de Raad van State hierover eind dit jaar een besluit.

Het stadsbrugtracé loopt vanaf de brug via het Industrieplein en de Energieweg naar de Neerbosscheweg. Tussen de stadsbrug en het Industrieplein wordt een nieuwe weg aangelegd. Omdat hiervoor een deel van het bedrijventerrein Noord en Oostkanaalhavens opnieuw moet worden verkaveld, ontstaat de mogelijkheid om op deze plek een representatief bedrijvenpark te ontwikkelen. De Energieweg wordt opnieuw ingericht en krijgt rotondes ter hoogte van de Neerbosscheweg, de Dr. de Blécourtstraat en de Ambachtsweg.

Bron Gemeente NijmegenNijmegen, 9 juni 2009

Raad van State procedure stadsbrug

Oplevering van de nieuwe stadsbrug eind 2012 blijkt niet haalbaar. Reden hiervoor is dat er een Raad van State procedure doorlopen moet worden over het nieuwe bestemmingsplan. De uiterste opleveringsdatum die nu is meegegeven is 1 november 2013. Tegen die tijd, is er ook op de brug bij Ewijk extra capaciteit. Tijdelijk zijn hier dan 2×3 rijstroken. In 2014 wordt het aantal rijstroken daar nog uitgebreid tot 2×4

Zolang er geen goedgekeurd bestemmingsplan ligt, kan een aantal onteigeningsprocedures op de zuidoever niet worden afgerond. Hierdoor kan de gemeente pas later beschikken over de grond die nodig is voor de aanleg van de weg tussen Industrieplein en Waal en de herverkaveling van een deel van de Noord en Oostkanaalhavens. In totaal moeten 11 bedrijven verhuizen voor de aanleg van de nieuwe weg. De gemeente onderhandelt met deze bedrijven over aankoop van de panden en de grond. Uitgangspunt hierbij is zoveel mogelijk behoud en uitbreiding van werkgelegenheid voor de stad. Wanneer er geen overeenstemming wordt bereikt, start een onteigeningsprocedure. Inmiddels zijn twee bedrijven verhuisd, in de loop van dit jaar verhuizen naar verwachting nog drie bedrijven.

De Raad van State procedure hoeft geen gevolgen te hebben voor de start bouw van de brug, maar dat is afhankelijk van de bouwwijze en bouwlocatie. Er zijn vier marktpartijen in de race voor het ontwerpen en bouwen van de brug. Ze moeten ook een uitvoeringsplanning maken. Begin 2010, wanneer duidelijk is welke partij de brug mag bouwen, is ook de definitieve planning bekend. De start van de bouwactiviteiten wordt eind 2010, begin 2011 verwacht.

Bron Gemeente Nijmegen

Nijmegen, 15 december 2008

Vier marktpartijen geselecteerd voor nieuwe stadsbrug Nijmegen

De gemeente Nijmegen heeft vier marktcombinaties geselecteerd die een ontwerp mogen gaan maken voor de nieuwe stadsbrug. Het zijn de combinaties
– BAM Civiel bv / Max Bögl Nederland B.V. met Ney Poulissen Architects & Engineers,
– Van Hattum en Blankevoort bv / KWS infra bv met Zwarts & Jansma Architecten,
– Haverkort Voormolen B.V. / Strabag AG HSM B.V met Quist Wintermans Architecten en
– MNO Vervat b.v. / Donges SteelTec GmbH / MCE Stahl- und Maschinebau GmbH & Co met     GRIMSHAW Architects LLP.
In totaal hadden zich zeven (internationale) marktpartijen aangemeld.

Deze vier marktcombinaties gaan het komende jaar een ontwerp maken voor de nieuwe stadsbrug, die Nijmegen West gaat verbinden met de Waalsprong. Gedurende die periode vindt een dialoog plaats met het gemeentelijke aanbestedingsteam. Op deze manier kan naar een optimaal resultaat worden gewerkt. De gemeente gaat zowel het ontwerp, als de bouw en het onderhoud aanbesteden. Bij de uiteindelijke keuze voor een marktpartij wordt straks gekeken wie binnen het vastgestelde budget de mooiste brug kan maken. De partijen kunnen punten scoren op vormgeving/ beeldkwaliteit, duurzaamheid, risicoverdeling en extra programma.

De aanbesteding kan alleen slagen als er tussentijds niets bekend wordt over de ontwerpen van de vier partijen. Vandaar dat er pas begin 2010 weer nieuws te verwachten is over de aanbesteding. Dan wordt bekend gemaakt wie de brug gaat maken en weten we ook hoe de brug eruit gaat zien. Streefdatum voor de oplevering van de brug is eind 2012.

Bron Gemeente Nijmegen

Nijmegen, 4 november 2008

Vormgeving stadsbrug wordt belangrijk bij aanbesteding

Beeldkwaliteit wordt het belangrijkste selectiecriterium bij de aanbesteding van de stadsbrug. Het college van Burgemeester en wethouders heeft vandaag het definitieve programma van eisen en de gunningscriteria voor de stadsbrug vastgesteld.

Bij de uiteindelijke keuze voor een marktpartij wordt straks in de eerste plaats gekeken naar de minimale eisen op het gebied van functionaliteit, techniek en vormgeving. Wie daar niet aan voldoet, valt af. Daarnaast zijn allerlei wensen omschreven, die vertaald zijn in gunningscriteria. Hiervoor zijn punten te behalen. De meeste punten kunnen gescoord worden op de vormgeving van de brug. Daarnaast zijn duurzaamheid, de manier waarop de uitvoering plaatsvindt en extraatjes zaken waarop punten zijn te halen.

Bij de enquête die dit voorjaar is gehouden onder de Nijmeegse bevolking kwam naar voren dat veel mensen het belangrijk vonden dat de nieuwe stadsbrug past bij de overige twee bruggen over de Waal en bij de omgeving. Voor dit aspect zijn dan ook binnen het onderdeel ‘beeldkwaliteit’ de meeste punten te halen.

Voor de bouw van de nieuwe Nijmeegse stadsbrug hebben zich inmiddels zeven (internationale) marktcombinaties gemeld. Op basis van de aangeleverde referenties maakt de gemeente in de tweede helft van november een keuze. Dan wordt bekend gemaakt wie de vier partijen zijn die worden uitgenodigd een ontwerp te gaan maken voor de stadsbrug. Naar verwachting wordt begin 2010 gekozen welke van deze vier partijen de brug mag gaan bouwen. Op dat moment is ook duidelijk hoe de nieuwe stadsbrug er uit gaat zien.

Bron Gemeente Nijmegen


Nijmegen, 12 februari 2008

Aanbesteding Stadsbrug Nijmegen start na de zomer

De aanbesteding voor de Stadsbrug start na de zomervakantie. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft een plan van aanpak vastgesteld, waarin de procedure hiervoor is vastgelegd. Bij de aanbesteding wordt geen brugtype voorgeschreven. De gemeente kiest voor een proces waarbij ruimte is voor creativiteit uit de markt, binnen een vastgesteld budget. De raad neemt in mei dit jaar een besluit over deze aanpak. Naar verwachting wordt begin 2010 een marktpartij geselecteerd.

De gemeente wil zowel het ontwerp, als de bouw en het onderhoud aanbesteden. Hiermee wordt bijvoorbeeld voorkomen dat aannemers kiezen voor een lage aanneemsom met hoge onderhoudskosten. De aanbesteding gebeurt bovendien volgens de methode van de concurrentiegerichte dialoog. Hierbij gaat de gemeente in gesprek met een aantal marktpartijen. In samenspraak kan zo gezocht worden naar de beste oplossingen op architectonisch, technisch en juridisch gebied.
Hoewel er geen brugtype wordt vastgelegd, worden er bij de aanbesteding wel eisen gesteld aan de beeldkwaliteit van de brug. Daarnaast zijn de aanneemsom, de kwaliteit en de onderhoudskosten belangrijke selectiecriteria.
Voor de herinrichting van de Energieweg maakt de gemeente zelf het ontwerp, in samenspraak met belanghebbenden. De uitwerking van het ontwerp en de uitvoering worden uitbesteed. De aanbesteding hiervan start naar verwachting medio 2009.

Bron: Gemeente Nijmegen
Nijmegen, 13 maart 2007

Ontwerpbestemmingsplan en MER Stadsbrug vastgesteld

Het Nijmeegse college van burgemeester en wethouders heeft vandaag het aanvullende Milieueffectrapport 2006 (MER) en het ontwerpbestemmingsplan voor de Stadsbrug vastgesteld. Het nieuwe bestemmingsplan maakt de aanleg van het nieuwe Stadsbrugtracé mogelijk. De aanvullende MER was noodzakelijk omdat er extra informatie nodig was voor het maken van het bestemmingsplan Stadsbrug.

De Commissie voor de Milieueffectrapportage constateert dat de aanvulling MER 2006 alle essentiële informatie bevat die nodig is voor besluitvorming over de Stadsbrug. De commissie heeft waardering voor de zorgvuldige wijze waarop de gemeente Nijmegen bij de Milieueffectrapportage te werk is gegaan, waarbij in het bijzonder het ecologierapport en de uitwerking van de natuurcompensatie worden genoemd.
De belangrijkste conclusies uit de MER zijn dat de Stadsbrug en de herinrichting van de Energieweg zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer en daarmee een betere verdeling van het verkeer op het hoofdwegennet in Nijmegen. Ook heeft de komst van de Stadsbrug per saldo een gunstig effect voor de luchtkwaliteit in Nijmegen.

Het nieuwe bestemmingsplan moet het mogelijk maken dat er aanpassingen worden gedaan in de zuidelijke route om het verkeer van de Stadsbrug goed te laten doorstromen. Zo worden bijvoorbeeld nieuwe rotondes aangelegd op de Energieweg ter hoogte van de Neerbosscheweg, de Dr. de Blécourtstraat en de Ambachtsweg en wordt de Energieweg doorgetrokken vanaf het Industrieplein tot aan de Waal door het bestaande industrieterrein.

Het college heeft vorige week al besloten om buiten de Oosterhoutse Waarden een natuurgebied in te richten van minimaal 36.47 ha. Hiermee wordt het verlies aan natuurwaarden in Oosterhoutse Waarden gecompenseerd, dat ontstaat door de aanleg van de Stadsbrug.

De aanvullende MER, het bestemmingsplan Stadsbrug en de natuurcompensatie voor de Oosterhoutse waarden worden binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad.

Bron: Gemeente Nijmegen

Meer info en foto’s: www.nijmegen.nl/stadsbrugWebcam Stadsbrug Nijmegen