Stuk stadsmuur bij Free Record Shop

Nijmegen, 16 maart 2011

Opnieuw stuk stadsmuur gevonden

Op de plek van de voormalige Free Record Shop is vanochtend weer een deel gevonden van dezelfde stadsmuur die eerder al ter hoogte van bioscoop Carolus werd aangetroffen. Begin deze week werden ook al de funderingen van een aantal middeleeuwse huizen blootgelegd. De huizen, die dateren uit de 15e en 16e eeuw, stonden aan de vroegere Zeigelbaan.

De muur die vandaag is aangetroffen is onderdeel van een dubbele stadsomwalling waarvan het bestaan tot voor kort niet bekend was. De muur liep van de middeleeuwse voorpoort van de Wiemelpoort (Windmolenpoort) in de richting van Doddendaal en dateert uit de tweede helft van de 14e eeuw. Tussen de twee muren lag een brede, diepe en droge gracht, die vorig jaar winter is opgegraven en die ook als verdediging fungeerde. In Nederland is alleen van Deventer bekend dat het een dubbele stadommuring had.

Over de dubbele stadsomwalling, de onlangs gevonden toren vindt vanavond een lezing plaats in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel. De lezing begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur.
 
Bron Gemeente Nijmegen

Meer info Middeleeuwse toren Plein 1944   –  Winkels  Plein 1944