Start tentoonstelling ‘Open je ogen voor mensenhandel’

Mensenhandel_portretten_EVA fotograaf Ernst Coppejans
fotograaf Ernst Coppejans

Van donderdag 9 februari tot woensdag 1 maart staat de tentoonstelling ‘Open je Ogen voor mensenhandel’ in Nijmegen rondom de Mariënburgkapel op het Mariënburgplein. De tentoonstelling bestaat uit 30 portretten en verhalen van slachtoffers van mensenhandel.

Mensenhandel is het onder dwang uitbuiten van mensen. Dit komt overal ter wereld voor in veel verschijningsvormen, ook in Nederland en ook in onze gemeente. Voorbeelden zijn seksuele uitbuiting, criminele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en orgaanhandel.

Het doel van de tentoonstelling is bewustwording creëren over mensenhandel. Door mensenhandel in de openbaarheid te brengen, kunnen we het samen bestrijden. Het is belangrijk dat inwoners weten waar ze met signalen van mensenhandel terecht kunnen: bij de politie, Meld Misdaad Anoniem of de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). Hiervoor staat een QR code op de borden van de tentoonstelling #openjeogenvoormensenhandel

Mensenhandel_portretten_JACK fotograaf Ernst Coppejans
fotograaf Ernst Coppejans

Nieuw beleid aanpak mensenhandel
In het ‘Plan van aanpak mensenhandel’ van de gemeente uit december 2022 staan verschillende actiepunten tegen mensenhandel benoemd, gericht op bewustwording, signalering en melding, maar ook op hulp en opvang aan slachtoffers en samenwerking in de keten.

Burgemeester Bruls: “Het is belangrijk dat we samen zoveel mogelijk slachtoffers uit dit soort vreselijke en mensonterende situaties helpen en zorgen dat minder mensen slachtoffer worden van mensenhandel. Mensenhandelaars zijn niet welkom in onze stad en regio.”

Tentoonstelling
De tentoonstelling is een initiatief van CoMensha, het landelijke coördinatiecentrum tegen mensenhandel in Nederland, in samenwerking met Stichting Open Mind. De reizende tentoonstelling startte al in 2016 en doet verschillende gemeenten aan. De tentoonstelling heeft in 2017 al in Nijmegen gestaan. Omdat het thema blijvende aandacht vraagt, is de tentoonstelling nogmaals naar Nijmegen gehaald.