Steps & Stairs – Museum Het Valkhof

mhv-2007-06-10-steps-stairs-stepssehl.jpg
 Kathrin Sehl, Computertekeningen (serie), digitale print, 2006

Steps & Stairs
<GAP>, project Schloss Ringenberg
Museum Het Valkhof – 10 juni t/m 5 augustus 2007, Projectruimte

  
In de projectruimte van Museum Het Valkhof wordt de groepstentoonstelling
Steps & Stairs gerealiseerd. Acht jonge Duitse kunstenaars werkten met een stipendium een jaar lang in Schloss Ringenberg in Hamminkeln (D). Gastcurator Saskia Monshouwer (Amsterdam, 1962) tekent voor de organisatie en begeleiding van de kunstenaars.
De titel Steps & Stairs is gekozen als eerbetoon aan één van de bijzondere aspecten van het gebouw van architect Ben van Berkel waarin Museum Het Valkhof gevestigd is, namelijk de monumentale trap in het entreegebied, die de verschillende niveaus van het museum verbindt.
De deelnemende kunstenaars zijn Alexandra Gaul, Tobias Hantmann, Ellen Hutzenlaub, Daniel Müller-Friedrichsen, Martin Pfeifle, Claus Richter, Kathrin Sehl en Astrid Sourkova.
De tentoonstelling is van 9 juni t/m 5 augustus te zien in de Projectruimte van
Museum Het Valkhof.

De meeste werken op de expositie zijn door de kunstenaars aan de ruimte van het museum aangepast. Zo geeft de tentoonstelling inzicht in de procesmatige werkwijze die de kunstenaars volgen bij de presentatie van hun kunstuitingen. Als kunstenaars op locatie werken en hun werk op de ruimte afstemmen, kan dit worden opgevat als een poging om de realiteit van het kunstenaarsatelier te verbinden met de praktische omstandigheden van het museum. Het traject dat ieder kunstwerk aflegt, van de plek waar kunst gemaakt wordt naar de plek waar kunst getoond wordt, is dan een continu proces. Dit aspect van de hedendaagse beeldende kunst krijgt op Schloss Ringenberg bijzondere aandacht. Het staat zowel centraal in de begeleiding van de kunstenaars, als in publieksactiviteiten die er worden ontwikkeld.

Saskia Monshouwer is freelance curator en publiciste en als staflid verbonden aan < GAP>, het Euregio-project dat zich richt op de presentatie en productie van hedendaagse kunst aan weerszijden van de Duits-Nederlandse grens.

Steps & Stairs maakt deel uit van de reeks experimenteel gerichte tentoonstellingen die afwisselend in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem en Museum Het Valkhof in Nijmegen plaatsvinden. Voor meer informatie, zie www.schloss-ringenberg.de

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-3608805
www.museumhetvalkhof.nl  Open: di-vrij: 10-17; za, zo, feestdagen 12-17 uur.
 
*Kijk voor kunst ook in de rubrieken Kunst en Exposities van Nijmegen Online, www.nijmegenonline.nl