Nijmegen, 13 oktober 2009
Beleidsplan 2009 – 2013 Stichting De Verlichting
Vrijdag 16 oktober 2009 biedt Stichting De Verlichting het Beleidsplan 2009 – 2013 aan de wethouders aan.
Op 16 oktober om 13.30 uur biedt Hans Peters, voorzitter van Stichting De Verlichting, in de Trêveszaal van het Stadhuis van Nijmegen het beleidsplan 2009 – 2013 aan Jan van der Meer, wethouder Mobiliteit, Milieu, Groen en Recreatie en Hans van Hooft sr., wethouder Wijken, Openbare ruimte, Spelen en Maatschappelijke Opvang van de Gemeente Nijmegen aan. Bij deze gelegenheid vindt een presentatie van het Voorlopig Ontwerp van het lichtplan van Liandyn voor de illuminatie van de St. Stevenskerk plaats.
Stichting De Verlichting stelt zich ten doel verspreid over de stad lichtobjecten te realiseren ter promotie van de stad en het Rijk van Nijmegen. Stichting De Verlichting is in november 2005 opgericht door een groep Nijmeegse ondernemers. In 2006 werd het eerste project, de illuminatie van het Keizer Karelplein, gerealiseerd. In 2007 werd met het in werking stellen van “de Vuurvliegjes” de illuminatie van het Kronenburgerpark voltooid. De activiteiten van Stichting De Verlichting straalden ook uit naar andere partijen waardoor als spinn-off meer aandacht ontstond voor het opvallend aanlichten van gebouwen. De Centrale van Electrabel Nijmegen en het gebouw van Philips Fifty-two-degrees zijn daar voorbeelden van.
Stichting De Verlichting streeft er naar om de komende jaren samen met andere partners meer objecten in Nijmegen sfeervol en artistiek te verlichten. Met dat doel heeft het bestuur van de Stichting haar ambities vastgelegd in een beleidsplan voor de komende vijf jaren. Gestreefd wordt naar een integraal verlichtingsplan voor Nijmegen gebaseerd op de principes die ook het Belgische Gent zijn toegepast. In een meer dan tien jaar lopend innovatieproject zijn daar feest-, sfeer-, nacht- en veiligheidsverlichting geïntegreerd in de reguliere stadsverlichting.
Door zowel de historische structuur van de binnenstad als alle bijzondere en monumentale gebouwen feeëriek te verlichten wil Stichting De Verlichting Nijmegen toeristisch aantrekkelijker maken met een economisch groei effect dat daar het gevolg van is. Door zoveel mogelijk gebruik te maken van gevelverlichting in combinatie met nieuwe technologie (LED) en de nieuwste generatie lampen met een hoog rendement en een hoge kleurweergave kan aanzienlijk bespaard worden zowel op de onderhoudskosten als de hoeveelheid benodigde energie. Verbetering en besparing gaan hier hand in hand. In Gent werd een daling van het energieverbruik en een economische groei van 25% becijferd.
Het realiseren van genoemde doelstellingen kan alleen met draagvlak van belanghebbenden en betrokkenen. Stichting De Verlichting maakt zich hard voor vormen van publiek – private samenwerking met stadsbestuur, binnenstadsmanagement, ondernemersverenigingen, ondernemers, eigenaren en bewoners.