De verlichting van Nijmegen – Lezing, 17 feb

De verlichting van Nijmegen nader toegelicht
Lezing in museum De Stratemakerstoren over stroom en kunstlicht in de Waalstad

Dinsdagavond 17 februari houdt Clemens Verhoeven een lezing over kunstlicht in Nijmegen. In deze lezing vertelt hij hoe het kunstlicht de stad veroverde. Dit ging eerst geleidelijk, met fakkels, olielampen en kaarsen. In de 19de eeuw werd Nijmegen een echte lichtstad: de eerste stad in Nederland met elektrische straatverlichting.
 
De lezing begint om 19.30 uur. Bezoekers betalen € 6,50 per persoon, inclusief een kopje koffie of thee. Het is de eerste in een reeks van vier avonden met lezingen over kunstlicht en elektriciteit in de Waalstad. Een passe-partout voor de vier avonden kost € 22,50.

Tot eind mei is in museum De Stratemakerstoren de tentoonstelling De verlichting van Nijmegen, 100 jaar elektriciteit aan de Waal te zien. De directe aanleiding voor deze tentoonstelling is de ingebruikname, honderd jaar geleden, van de eerste gemeentelijke elektriciteitscentrale aan de Waal.

Clemens Verhoeven is afkomstig uit het onderwijs. Sinds een paar jaar publiceert hij boeken over onderwerpen uit de cultuurgeschiedenis. Hij is de initiator van alle aandacht voor de Gebroeders Van Limburg in Nijmegen. In museum de Stratemakerstoren heeft hij inmiddels twee tentoonstellingen inhoudelijk verzorgd, een over de geschiedenis van de valkerij en nu De verlichting van Nijmegen.

Locatie:
Museum De Stratemakerstoren

Waalkade 83 – 84
6511 XR Nijmegen
tel: 024 – 3238690
www.stratemakerstoren.nl
 
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 12.00 – 17.00 uur
zaterdag en zondag 13.00 – 17.00 uur

Entree: volwassenen 3,90 euro
kinderen van 4 tot en met 12 jaar 2,20 euro

Tentoonstelling 100 jaar elektriciteit aan de Waal
 
Meer Tentoonstellingen Nijmegen en omgeving