Studentenvakbond AKKU over energietoeslag: “Veel studenten vallen buiten de boot”

Vanmiddag maakte de gemeente bekend dat studenten in Nijmegen ook energietoeslag krijgen. Dit volgt op een eerdere uitspraak van de rechter. De lokale studentenvakbond AKKU is blij dat studenten de toeslag nu krijgen, maar ziet nog wel problemen. Voorzitter Mo Quirijnen; “Veel studenten vallen hiermee alsnog buiten de boot”.

studenten komen in de knel

In het voorstel van de gemeente kunnen studenten de toeslag ook aanvragen. Wel wordt een studielening helemaal meegeteld als inkomen, zelfs als een student niet maximaal leent. Daarnaast kunnen studenten de toeslag maar één keer aanvragen per huishouden. Quirijnen: “We zijn enorm blij dat sommige studenten nu geholpen kunnen worden met hun lasten. Maar het meetellen van een recht op lening als inkomen is erg pijnlijk”. Het maximale bedrag dat een student kan lenen is 900,- euro per maand. Een student die niet leent, mag alsnog maximaal 785,- per maand verdienen voordat deze geen recht meer heeft op energietoeslag. “Studenten die extra werken om geen schuld op te bouwen, lopen daardoor nu de energietoeslag mis” stelt Quirijnen. “Daarnaast is het überhaupt raar om van studenten te verwachten dat zij meer schulden moeten opbouwen als ze hun stijgende energierekeningen willen betalen.” Er wordt van geen enkele andere bevolkingsgroep verwacht dat ze dieper in het rood gaan staan voordat ze hulp kunnen krijgen.”

Daarnaast kijkt de regeling volgens AKKU niet goed naar de concrete situatie van studenten door één energietoeslag per adres toe te kennen. “Dat studenten maar één aanvraag per adres kunnen doen is te begrijpen, dat geldt ook voor gezinnen. Veel van de grotere studentenhuizen behelzen zo’n 10 tot 15 mensen. Dit wordt nog ingewikkelder met de grote studentencomplexen, waar de 1300,- euro van de energietoeslag verdeeld kan worden over zo’n 100 mensen. “Dat zou dan iets meer dan 10 euro de man zijn. Daar heb je vrij weinig aan als je energievoorschot met 100 euro per maand omhoog is gegaan.”