Science Café Nijmegen organiseert op dinsdag 14 oktober 2008
een avond over synthetische biologieLife 2.0: leven maken met synthetische biologie
Als we de verhalen van wetenschappers moeten geloven, brengt de synthetische biologie ons een stapje dichterbij de oplossing van belangrijke problemen op het gebied van grondstofschaarste. Hierdoor kunnen we voldoende voorzien in energie en kunnen moeilijk verkrijgbare medicijnen goedkoop worden geproduceerd. Maar wat is synthetische biologie eigenlijk en welke maatschappelijke vragen roept de ontwikkeling van deze wetenschap op? Mogen we menselijke chromosomen maken? Kan men wel goed genoeg inschatten wat de gevolgen zijn voor de ecologie en de menselijke gezondheid als een kunstmatige bacterie ontsnapt uit een laboratorium en het ecosysteem blijkt te verstoren? Waar houdt de technologie in een synthetische cel op en begint het leven? Bert Poolman (RUG) en Huib de Vriend (LIS consult) verzorgen de aftrap voor een debat over dit onderwerp op 14 oktober. Tijdens een avondvullend programma met muziek, wetenschap en discussie zullen zij samen met het publiek en moderator dieper ingaan op toepassingsmogelijkheden en risico’s van de synthetische biologie.
Waar biotechnologen zich tot nu toe bezig hielden met het aanpassen van het DNA van bestaande organismen (genetische modificatie) gaan synthetisch biologen een stap verder. Zoals elektronica ingenieurs een micro-elektronisch circuit bouwen op een printplaat, gebruiken zij een bestaande cel, waarin zoveel mogelijk ‘niet-essentiële’ genen zijn uitgeschakeld, als platform voor het bouwen van biologische circuits met uiteenlopende nuttige functies. Te denken valt aan het goedkoop produceren van medicinale eiwitten, enzymen die bepaalde milieuverontreinigingen afbreken of organisch materiaal voor brandstoffen. De biologische circuits worden ontworpen met natuurlijke of synthetisch vervaardigde DNA fragmenten, ook wel biobricks genoemd. De overgang van het lezen naar schrijven van DNA lijkt dus beloftevolle toepassingsmogelijkheden te bieden voor het oplossen van de actuele wereldwijde problemen op het gebied van klimaat, energie, gezondheid en watervoorziening. Echter dwingt de razendsnelle ontwikkeling van de synthetische biologie ook tot nadenken over veiligheid voor mens en milieu, de toepassing in biologische wapens en het intellectueel eigendom.
Op dinsdag 14 oktober aanstaande organiseert Stichting Science Café Nijmegen een debatavond over dit thema. Bert Poolman, hoogleraar biochemie en directeur van het eerste Europese instituut voor synthetische biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en Huib de Vriend, hoofdauteur van het Rathenau rapport Leven Maken, zullen ieder vanuit hun eigen wetenschaps- of beleidsachtergrond op het onderwerp ingaan en met elkaar en het publiek de discussie aangaan.
De avond staat onder leiding van Piet-Hein Peeters en vindt plaats in Ierse pub the Shamrock aan de Smetiusstraat 17 te Nijmegen. De aanvang is om 20.00, maar al vanaf 19.30 zal DJ Shanto de avond met muziek inleiden. De entree is gratis.
Meer informatie vindt u op website http://www.sciencecafenijmegen.nl/