Nijmegen, 16 juli 2010
Voorlopig geen Nijmeegs taxikeurmerk
Zodra het Rijk gemeenten meer mogelijkheden geeft om eisen te stellen aan taxibedrijven is Nijmegen van plan de mogelijkheid en de wenselijkheid te onderzoeken van een keurmerk voor Nijmeegse taxibedrijven. Dit betekent dat tijdens de komende Nijmeegse Vierdaagse niet gewerkt zal worden met een Nijmeegs taxivignet.
Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag besloten in reactie op vragen van de fractie Stadspartij Nijmegen Nu.
Het Rijk werkt aan het invoeren van een landelijk taxikeurmerk. De Stadspartij Nijmegen Nu zou graag zien dat de gemeente vooruitlopend op dit landelijke keurmerk een Nijmeegs taxikeurmerk invoert. Alleen taxi’s met zo’n keurmerk zouden toegang moeten krijgen tot de taxistandplaatsen in de stad. Deze maatregel zou al tijdens de Vierdaagse moeten ingaan.
Het college van burgemeester en wethouders vindt het echter verstandig om eerst de wijziging van de Wet Personenvervoer 2000 (de zogenoemde taxiwet) af te wachten. Op dit moment is de taximarkt toegankelijk voor alle rijders. In de gewijzigde wet worden de mogelijkheden voor gemeenten verruimd om bijvoorbeeld eisen te stellen aan de wijze waarop de branche georganiseerd is en aan de kwaliteit van het product. Vermoedelijk wordt deze wet op 1 januari 2011 van kracht.
Als de wetswijziging van kracht is, gaat het college onderzoeken welke mogelijkheden de nieuwe taxiwet biedt en wat wenselijk is. Het college is van plan om de Stichting Vierdaagsefeesten en de stichting De Vierdaagse hierbij te betrekken.
Overigens is de Nijmeegse taxibranche zich momenteel aan het verenigen via de nieuw op te richten Stichting Kwaliteitsverbetering Taxi’s Nijmegen en omgeving. Het college juicht dit initiatief toe.
Bron Gemeente Nijmegen
Nijmegen, 14 juni 2010
Vragen over het invoeren van een taxikeurmerk in Nijmegen
De fractie van Stadspartij Nijmegen NU! stelt vragen aan het college over het invoeren van een taxikeurmerk in Nijmegen.
Sinds het invoeren van de marktwerking binnen de taxibranche zijn er veel problemen ontstaan. Denk maar aan de uitwassen rond het Leidseplein in Amsterdam in 2009. Een aantal steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Bosch en Maastricht hebben een eigen taxikeurmerk ingevoerd. Alleen taxi’s die in het bezit zijn van een dergelijk keurmerk worden toegelaten op de daarvoor aangewezen taxistandplaatsen. Door middel van dit keurmerk wordt het kaf van het koren gescheiden en worden uitwassen zoals wangedrag aangepakt. Voorbeelden van dit gedrag zijn het agressief klanten werven, het weigeren van korte ritten, het vragen van een te hoge ritprijs, het extra omrijden etc.
Alle genoemde problemen doen zich in verhevigde mate voor tijdens de Vierdaagse en Vierdaagsefeesten, daar waar juist de taxichauffeurs het visitekaartje van de stad zouden moeten zijn. Uit het hele land (zelfs uit Groningen) komen dan de vrije rijders. Vooral bij de reguliere opstapplaatsen komt het tot confrontaties tussen de lokale rijders en de rijders van buiten af. Deze laatsten schrikken zelfs niet terug voor intimidatie. Door het inzetten van het taxivignet kunnen rijders die in Nijmegen onbekend zijn, buiten gehouden worden. Alleen taxi’s met vignet mogen achter de afzettingen op hun klanten wachten.
Uit een overleg met Stichting Vierdaagsefeesten en de organisatie van de Vierdaagse afstandsmarsen kwam naar voren dat ook deze organisaties een dergelijke regulering zoals hier voorgesteld zouden toejuichen.
Bron Nijmegen NU!