Tentoonstelling brandweer – stadhuis, okt-nov

Nijmegen, 29 september 2008-09-30

De wereld van de brandweer: Toen, Nu en Toekomst
In de hal van het stadhuis – oktober & november 2008
 
Burgemeester De Graaf opent woensdag 1 oktober in (brandweer-)stijl een tentoonstelling over het werk van brandweer Nijmegen door de jaren heen. Na aankomst op een oude ladderwagen en vergezeld van een tweetal tankautospuiten, blust hij bij de hoofdingang van het stadhuis aan de Burchtstraat een vuurtje en ‘knipt’ de tentoonstelling symbolisch open.

In de tentoonstelling ‘Toen, Nu en Toekomst’ kunnen inwoners van Nijmegen zien hoe de taken van brandweer Nijmegen de afgelopen jaren zijn veranderd. Naast het reguliere werk van de afdeling Repressie (blussen van branden en hulp bij ongelukken) is Preventie de laatste tijd steeds belangrijker geworden. Het voorkomen van branden en aanverwante ongelukken vormt tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de moderne brandweerorganisatie.

Ook gunt de Nijmeegse brandweer het publiek een blik achter de schermen. In de auto’s en op de kazerne is flink geïnvesteerd in het verder professionaliseren van de werkwijze. Aanrijroutes en kaartmateriaal zijn gedigitaliseerd waardoor de brandweer sneller en beter voorbereid ter plaatse is. Nieuwe ontwikkelingen zijn dat de brandweer steeds zichtbaarder wordt. Er vinden regelmatig oefeningen op locatie plaats en bij bijvoorbeeld schippers worden gewezen op brandveiligheid aan boord. Doel hiervan is om burgers bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid in het brandveilig maken van hun woon-, werk- en leefomgeving. Om hier zo jong mogelijk mee te starten, gaat Brandweer Nijmegen dit najaar voorlichting geven aan groep 7 en 8 van Nijmeegse basisscholen. Nijmegen sluit ook aan bij de landelijke brandpreventieweken die plaatsvinden in oktober. In dit kader staat een actie met rookmelders op de rol.

De opening van ‘Toen, Nu en Toekomst’ vindt plaats om 16.00 uur. De tentoonstelling staat in de hal van het stadhuis in oktober en november en is vrij toegankelijk tijdens de openinguren van het stadhuis.

Bron Gemeente Nijmegen
 
 
Rubriek Exposities