Tentoonstelling Marishuis: Parkinson en kunst

TENTOONSTELLING  MARISHUIS:  PARKINSON  EN  KUNST

Van 16 februari t/m 14 april 2019

Van zaterdag 16 februari tot en met 14 april is in het Marishuis een tentoonstelling met werk van vijf kunstenaars die  gemeenschappelijk hebben dat ze getroffen zijn door de ziekte van Parkinson.

Joop Oele kreeg als kind van zijn vader een schilderskist cadeau en begon met het copiëren van Rembrandt, Frans Hals en Vermeer. Later schilderde hij graag met kleuren die hij zelf mengde. Omdat hij tegenwoordig in zijn motoriek gehinderd wordt door de ziekte van Parkinson werkt hij nu met een grotere kwast en minder gedetailleerd. De schilderijen van deze al 50 jaar actieve kunstenaar zijn er niet minder fascinerend door.

Mien Van Goey, komt uit België en was daar lang werkzaam als psychologe. In de jaren tachtig volgde ze een opleiding weven en kantklossen en dat is de passie geworden waarmee ze zich op onze tentoonstelling presenteert. De laatste jaren is ze vaak in Groesbeek en in Nijmegen, waar ze zich inzet voor het Parkinson Café.

Joshua Gijsen werd acht jaar geleden geconfronteerd met de ziekte van Parkinson. Hij verloor wat was en zocht naar wat kon. Hij leefde tussen kracht en kwetsbaarheid, maar vond steun bij mensen die hem hielpen zijn ideeën te verwezenlijken. Hij leerde mozaïeken te maken. Daar zien we op deze tentoonstelling een aantal fraaie voorbeelden van. Alles bij elkaar was hij verrast dat Parkinson ook positieve waarden had gebracht in zijn leven.

Leo van Adrichem fotografeert al ruim 40 jaar. Hij beschouwt zichzelf als een sociaal fotograaf. Hij is onder meer actief in het ouderenwerk van de GLBT beweging (staat voor gay, lesbian, bisexual en transgender). Hij tracht met zijn foto’s niet zozeer het uiterlijk maar de persoonlijkheid van iemand, zijn kracht en zijn relatie tot de omgeving vast te leggen.

Tot slot zijn er gedichten van Jan Bandsma. Door medicijngebruik veranderde zijn leven. Hij begon dozen vol gedichten te schrijven, over de dood van zijn eerste vrouw, over Parkinson, over het leven. Jan is al jaren een trouw vrijwilliger van het Marishuis.

Bij de behandeling van de ziekte van Parkinson is er de laatste jaren veel progressie geboekt op het gebied van medicatie en therapie. Op deze tentoonstelling kan men zien tot welke prestaties mensen die met die ziekte verder moeten, nog steeds in staat zijn. De opening van de tentoonstelling wordt opgeluisterd door de Mr. P’s Singers.

Meer info: www.marishuis.nl

Elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag geopend.

Ateliermuseum Jac Maris.
Looistraat 57
6582 BB Heumen
tel. 024 – 3580151

Joop Oele – Dance

Exposities Nijmegen en omgevingKunst regio Nijmegen