Titus Brandsma, onthulling, open dag, 1-2 okt

‘Titus Brandsma in het hart van Nijmegen’
met dubbele onthulling én open–dag

1 en 2 oktober 2010 

Eindelijk krijgt Titus Brandsma een plaats die hij verdient! Brandsma was een voorbeeld voor velen. Wil hij dat blijven, dan moeten we zijn werk levend houden door hem een plaats te geven in het hart van mens en stad. De ruimte tussen het Keizer Karelplein en de Titus Brandsma Gedachteniskerk  (de voormalige Jozefkerk) is nu zo ontworpen dat Titus Brandsma blijft inspireren. De officiële opening van deze ‘Titus-hof’ is op 1 oktober; op 2 oktober is er een open middag voor mensen uit de stad en wijk die eens een kijkje willen komen nemen. 

Nijmegen koestert Brandsma
De Nijmeegse bevolking koos Titus Brandsma tot Grootste Nijmegenaar aller tijden. Brandsma verdient deze titel als geen ander. Gedreven door zijn diepe geloof in de waarde van het leven, zette hij zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in voor de vrijheid van meningsuiting en tolerantie. Dit werd hem noodlottig. In 1942 stierf hij in een concentratiekamp. Titus Brandsma was pater karmeliet, woonde het grootste deel van zijn leven in Nijmegen en was betrokken bij de oprichting van de Nijmeegse universiteit.
 
Officiële opening met dubbele onthulling
De opening vindt plaats op 1 oktober, vanaf 16.00 uur. Een aantal personen zal daarbij het resultaat toelichten. Paul Hoeke, oud-stadsarchitect, spreekt over het totaalontwerp van het plein; Arie Trum, kunstenaar, over het aan Brandsma gewijde gedenkteken; Floris Tas, locoburgemeester van Nijmegen, over de plaats van de Titushof in de stad. Tot slot spreekt Fernando Millán Romeral, Prior Generaal der Karmelieten, over de betekenis van Brandsma wereldwijd. Leerlingen van Het Hooghuis te Oss – opgericht door Titus Brandsma – zorgt voor de muzikale omlijsting van de plechtigheid. Vervolgens zal een dubbele onthulling het wereldse en het levensbeschouwelijke element van de Titushof met elkaar verbinden. Rond half zes is de feestelijke afsluiting in de Titus Brandsmazaal, Stijn Buysstraat 11.

Waardig ontwerp
De kerk was al eerder opgeknapt. Nu is ook de omgeving grondig aangepakt. Er is nieuwe bestrating gekomen vanaf het Keizer Karelplein met aangepast straatmeubilair en verlichting. Leerlingen Techniek van het Hooghuis restaureren het monumentale toegangshek. Aan het Keizer Karelplein staan twee ‘wachters’ die uitnodigen om de bezoeker welkom te heten. Op het voorplein van de kerk staat een markante gedenknaald met teksten en afbeeldingen van Titus Brandsma. De muren laten zien dat Brandsma’s gedachtengoed breed gedragen wordt. Karmelgemeenschappen over de gehele wereld en instellingen met Brandsma’s naam adopteerden een tegel met inscriptie. Teksten van personen zoals Gandhi, Martin Luther King, Nelson Mandela en Titus Brandsma laten zien dat vrede en tolerantie beginnen bij onszelf. En tot slot zal in de Titushof vanaf 7 oktober permanent de Wereld Vredesvlam branden. 

Open dag
Stad en wijk kunnen op 2 oktober kennismaken met het Titus Brandsma Memorial: de kerk en het ernaast gelegen cursuscentrum voor spiritualiteit. Tussen half drie en half vijf staan de deuren open. U krijgt informatie over Titus Brandsma, over het cursuscentrum, over wat er in de kerk te doen is, over de Orde van de Karmelieten – en uiteraard toelichting bij de verschillende onderdelen van de Titushof. In de vernieuwde omgeving krijgt de gedachtenis van Titus Brandsma een passende plaats ‘in het hart van mens en stad’.