Requiem van Verdi – Toonkunstkoor

Requiem van Verdi door Toonkunstkoor Nijmegen
De Vereeniging Nijmegen – 12 februari 2009

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van José Doodkorte als dirigent van Toonkunstkoor Nijmegen (TKN) voert dit koor op donderdag 12 februari 2009 om 20.15 uur Verdi’s magistrale ‘Requiem’ in Concertgebouw De Vereeniging te Nijmegen uit.

Vanwege de grootschaligheid van het werk zal Toonkunstkoor Nijmegen voor deze gelegenheid samenwerken met het Weijerkoor, waarvan Doodkorte eveneens vaste dirigent is. De omvangrijke orkestpartijen worden gespeeld door orkest RBO Sinfonia en en ook de vocale solisten komen van goeden huize: Heleen Koele (sopraan); Myra Kroese (alt); André Post (tenor); Frans Fiselier (bas-bariton).Verdi componeerde de eerste delen – Dies Irae en Libera Me – van zijn fameuze Requiem in 1868, kort na de dood van operacomponist Rossini. Vier jaar later, na de dood van schrijver en dichter Manzoni, completeert hij de mis, drie jaar na zijn ‘Aïda’. De rijke klankkleur en harmonische hoogstandjes uit zijn opera’s hanteert Verdi ook in deze dodenmis. De thema’s verdriet, angst, schuld, liefde en vreugde die Verdi’s opera’s kenmerken, komen ook in dit ‘Requiem’ terug. Bij de herdenking van Manzoni’s eerste sterfdag, op 22 mei 1874, werd het in Milaan de eerste maal uitgevoerd onder leiding van de componist zelf, met een koor van maar liefst 120 zangers. Kort daarop volgen succesvolle uitvoeringen in Parijs, Londen, Wenen en Keulen. Vanaf dat moment is het werk een onvervalste klassieker van onschatbare historische betekenis en een monument in de Europese muziekgeschiedenis.

Toonkunstkoor Nijmegen bestaat ruim honderd jaar en telt ongeveer 75 leden. Het is uitgegroeid tot één van de toonaangevende grote gemengde amateurkoren in Nijmegen en omstreken, met een basisrepertoire dat zeer gevarieerd is en zowel religieuze als profane muziek omvat. Het richt zich niet alleen op de uitvoering van grote klassieke koorwerken maar is ook vernieuwend actief door minder gangbare en hedendaagse composities uit te voeren.

Het Weijerkoor uit Boxmeer is een gemengd koor van circa vijftig leden dat werd opgericht in 1986. Vanaf het begin heeft het koor ernaar gestreefd kwalitatief goede uitvoeringen te geven van klassieke koorwerken. Sinds 2004 staat ook dit koor onder leiding van José Doodkorte. Onder haar leiding heeft het Weijerkoor de afgelopen jaren een excessieve groei doorgemaakt.

Over de motivatie van de dirigent, om juist dit werk te kiezen voor haar jubileum bij Toonkunstkoor Nijmegen kun u lezen op onze website: www.toonkunstkoornijmegen.nl .

Verdi’s Requiem door Toonkunstkoor Nijmegen en het Weijerkoor, orkest en vocale solisten, donderdag 12 februari 20.15 uur in Concertgebouw De Vereeniging, Keizer Karelplein 2d, 6511 NC te Nijmegen. Prijs kaarten: 25 Euro.
Kaartverkoop via De Vereeniging www.keizerkarelpodia.nl of via tel. 024-3221100.
Nadere informatie op www.toonkunstkoornijmegen.nl