Top Gun Holland – KRO, 10 weken


 
December 2008
 
Top Gun Holland, nieuw KRO-programma over de ultieme jongensdroom
Vanaf maandag 19 januari tien weken lang bij de KRO op Nederland 3
 

Vanaf 19 januari 2009 zendt de KRO Top Gun Holland uit, een realityserie over de ultieme jongensdroom: F16-piloot worden. Voor het eerst krijgt het publiek een openhartig kijkje in de keuken van de zeer exclusieve en vooral zware opleiding tot jachtvlieger bij de Koninklijke Luchtmacht. De viereneenhalf jaar durende afvalrace wordt van begin tot eind in beeld gebracht: van de spanning en teleurstelling rond de selectiedagen tot het mateloze afzien tijdens trainingen en de euforie van de eerste solovlucht. Producent Pro Camjo heeft studenten uit elke fase van de opleiding meer dan een jaar lang gevolgd. In Nederland, Duitsland, Portugal en in Amerika, het land waar dromen ook voor aspirant-vliegers werkelijkheid worden. Top Gun Holland is vanaf maandag 19 januari tien weken lang te zien op Nederland 3.
 
Jaarlijks melden zo’n tweeduizend jongens en meisjes zich aan voor de vliegeropleiding, maar minder dan zeventig van hen overleven de eerste selectiedagen. Zij hebben bewezen te beschikken over de benodigde ijzersterke concentratie en stalen zenuwen en kunnen beginnen aan de opleiding. Maar de afvalrace gaat door. Zware psychische en fysieke beproevingen scheiden ook nu weer het kaf van het koren, want de opleiding is duur en het beroep veeleisend. Wie weerstaat 5x de zwaartekracht in de g-krachtensimulator, behoudt zijn oriëntatie in de vliegsimulator of bezwijkt zonder zuurstof in de drukcabinekamer? Wie kan in het heetst van de strijd met de techniek, snelheid en zwaartekracht nog beslissingen nemen over leven en dood?

Er is euforie: De eerste vlucht, de eerste solovlucht. Maar ook teleurstelling. Voor 30% is de opleiding te zwaar en spat de droom uiteen. Dertig leerlingen vervolgen hun droom, maar slechts een handvol krijgt de kans om in Amerika jachtvlieger te worden. Daar, in het land waar dromen werkelijkheid worden, is de vliegopleiding alleen weggelegd voor de elite. Alles gaat steeds sneller. Het vliegtuig, het denken, het beslissen en het handelen. Traagheid wordt direct afgestraft. Met de finish in zicht is afvallen nog steeds mogelijk, want alleen de top haalt de eindstreep en is geschikt voor de cockpit van een F16. Voor hen is the sky the limit. Alleen zij krijgen de felbegeerde ‘wing’ en mogen zich ‘the best of the best’ noemen.

Top Gun Holland wordt gemaakt door Pro Camjo (o.a. Uruzgan Kamp Holland) en met medewerking van Defensie.

Top Gun Holland, vanaf maandag 19 januari om 21.20 uur (2x) en vanaf maandag 2 februari om 21.30 uur (8x) bij de KRO op Nederland 3