Nijmeegs topsportcentrum krijgt vorm

 
 
Laatste nieuws
Tip Topsportcentrum Goffert

 
 
Nijmegen, 28 juli 2009
  
Nijmeegs topsportcentrum krijgt vorm
Topsport- en innovatiepark De Goffert

 De adviesbureaus Arup en KCAP gaan de komende tijd aan de slag met een ontwerp voor het TIP in de Goffert (bij het huidige Goffertstadion) en op het terrein van de Directie Stadsbedrijven van de gemeente aan de Nieuwe Dukenburgseweg. Het college van burgemeester en wethouders heeft beide plekken aangewezen als mogelijke toekomstige locatie voor het TIP. Een gemeentelijk ontwerpteam maakt schetsen voor de inpassing van het complex in de omgeving en de inrichting van het omliggende terrein. Ook wordt gewerkt aan een verkeers- en parkeerplan en voorstel voor de financiering en exploitatie van het TIP.

In de komende maanden krijgen de plannen voor het Topsport- en innovatiepark (TIP) verder vorm. Adviescombinatie Arup/KCAP heeft van de gemeente de opdracht gekregen om het programma van eisen en een stedenbouwkundig ontwerp te maken voor de nieuwe Nijmeegse accommodatie voor sport, gezondheid en innovatie.

Het college neemt naar verwachting aan het einde van het jaar een besluit over het totaalplan voor het topsportcentrum, waarna de gemeenteraad een zogeheten Go/No Go-besluit zal nemen.

Het TIP moet een plek worden waar verschillende Nijmeegse topsportverenigingen, medische instituten, onderwijsinstellingen en bedrijven samenwerken aan vernieuwing op het gebied van sport en gezondheid. Om dit te realiseren werkt de gemeente samen met de TIP-partners aan een plan voor een topsportcomplex met onder meer sporthallen, paramedische voorzieningen, onderwijsfaciliteiten, congresruimten en (uitbreiding van) het NEC-stadion.
 
Bron Gemeente Nijmegen
 
ooooo
 
Nijmegen, 10 juni 2009
 
Twee locaties geschikt voor het Topsport- en Innovatiepark

De Goffert en het terrein van Directie Stadsbedrijven van de gemeente aan de Nieuwe Dukenburgseweg zijn volgens het college van B&W het meest geschikt als mogelijke locatie voor het Topsport- en Innovatiepark (TIP). Dit blijkt uit het onderzoek naar alternatieve locaties in Nijmegen om het TIP te realiseren.

Aan de hand van een aantal kwalitatieve en financiële criteria zijn de alternatieven, waaronder locaties in Bijsterhuizen, Dukenburg, Neerbosch en Nijmegen-Noord, beoordeeld en vergeleken met de Goffertlocatie die in eerdere plannen centraal stond. Zo is de bereikbaarheid en de aansluiting bij de omgeving beoordeeld. Tevens zijn de parkeermogelijkheden en eventuele overlast voor de omgeving in beeld gebracht. Bovendien is bij het beoordelen van de verschillende locaties rekening gehouden met de mogelijkheden voor samenwerking tussen de deelnemende partners waaronder topsportverenigingen, medische en maatschappelijke instellingen en scholen.

Het college van B&W laat voor zowel de locatie aan de Nieuwe Dukenburgseweg als de Goffertlocatie een uitgewerkt ontwerp maken waarbij ook de financiële haalbaarheid verder wordt uitgewerkt. Hiervoor wordt een ontwerpbureau geselecteerd dat naar verwachting in oktober met resultaten zal komen. Het college en vervolgens de gemeenteraad nemen waarschijnlijk aan het einde van het jaar definitief een besluit over doorgang van het project en over de locatie.

Met het Topsport- en Innovatiepark wil de gemeente Nijmegen een plek in de stad realiseren waar (top)sport, (medische) kennis, onderwijs en technologie samen komen en samen werken. De gemeente heeft hierbij de samenwerking gezocht met een aantal partners waaronder NEC, ROC, HAN, CWZ, St. Maartenskliniek en UMC St. Radboud. Bij de verdere uitwerking van de plannen is deze samenwerking steeds het uitgangspunt voor de gemeente.

Samen met deze partners wil de gemeente zorgen voor een krachtig (top)sportklimaat voor de hele stad. Een dynamische en inspirerende plek waar intensieve samenwerking en kennisuitwisseling tussen verschillende bedrijven en organisaties wordt gestimuleerd. Hetgeen zowel economisch als praktisch voordelen zal opleveren. Maar ook een stimulerende omgeving voor sporters die hier terecht kunnen voor trainingen, medische ondersteuning en wedstrijden.

Bron Gemeente Nijmegen
 
ooooo
 
Nijmegen, 27 mei 2009

Topsport- en Innovatiepark goed voor Nijmeegse economie

De komst van het Topsport- en innovatiepark (TIP) in De Goffert zal naar schatting structureel zo’n 107 arbeidsplaatsen en een kleine 3 miljoen euro aan extra bestedingen van bezoekers en sponsors opleveren. Daarnaast wordt rekening gehouden met een aantal indirecte effecten, zoals de versnelde ontwikkeling en betere toegankelijkheid van kennis, een toename van de aantrekkelijkheid van Nijmegen als studenten-, kennis- en sportstad, en een positieve uitwerking op het sportklimaat in de stad.

Door realisatie van het TIP zal de werkgelegenheid in de sportsector naar verwachting toenemen met ongeveer 60 arbeidsplaatsen en bij de sportmedische en kennisinstellingen met zo’n 36 arbeidsplaatsen. De toename van bedrijvigheid in het TIP levert naar schatting 11 extra arbeidsplaatsen op en de groei van het aantal stageplekken wordt geraamd op maximaal 100.

De cijfers komen voort uit het onderzoek dat bureau ERAC in opdracht van de gemeente heeft uitgevoerd naar de te verwachten economische effecten van realisatie van het Topsport- en Innovatiepark in De Goffert. De studie laat zien dat sport een steeds belangrijkere rol speelt in Nijmegen en ook zorgt voor een economische stimulans in de regio. Het TIP past volgens de onderzoekers in deze tendens. Een investering in een nieuwe sportaccommodatie waar verschillende sportverenigingen worden samengebracht in een moderne omgeving, geeft een impuls aan de kwaliteit van de sportverenigingen. Dit leidt tot een verdere profilering van de topsport en breedtesport in Nijmegen.

Verder laat het onderzoek zien dat de komst van het TIP een belangrijke randvoorwaarde is voor de ontwikkeling van breed toepasbare (sport)medische kennis in Nijmegen. Ook wordt de toegankelijkheid van de ontwikkelde kennis voor onderwijs en innovatieve bedrijven sterk verhoogd door de concentratie in het TIP. Ondervraagde kennisinstellingen en bedrijven zien het TIP als het podium waar kennis en ondernemerschap worden samengebracht, zodat innovaties sneller en efficiënter vermarkt kunnen worden. De samenhang met het nabijgelegen Noviotech Campus, de gebiedsontwikkeling Winkelsteeg, Radboud Universiteit en HAN is hierbij een belangrijke succesfactor.

Een andere conclusie van het onderzoek is dat de komst van het TIP de aantrekkelijkheid van Nijmegen als studentenstad en als vestigingsplaats voor kenniswerkers zal verhogen. Daarnaast verwachten de onderzoekers een toename van de aantrekkelijkheid en van de resultaten van sportgerelateerde opleidingen. Ook worden imago-effecten verwacht, zowel voor de participanten in het TIP als voor de stad als geheel.

Bron Gemeente Nijmegen
  
ooooo
 
Nijmegen, 2 februari 2009
 
Partners gaan voor Topsport- en Innovatiepark De Goffert

Tien topsportverenigingen, medische en onderwijsinstellingen gaan ervoor om samen met de gemeente het Topsport- en Innovatiepark De Goffert te realiseren. Dat blijkt uit de intentieovereenkomst die de partners zondag samen met gemeente Nijmegen ondertekenden in het Goffertstadion. De komende maanden worden de plannen verder uitgewerkt.

De intentieovereenkomst is ondertekend door vijf topsportverenigingen en vijf maatschappelijke instellingen, te weten: NEC, Matrixx Magixx, VoCASA, GTV De Hazenkamp, St. Top Judo Nijmegen, UMC St Radboud, Sanasport/Canisius-Wilhemina Ziekenhuis, St. Maartenskliniek, St. ROC Nijmegen en Hogeschool Arnhem Nijmegen. Met de ondertekening spreken zij hun wens uit om zich in de toekomstige topsportaccommodatie te vestigen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft opdracht gegeven de plannen voor het Topsport- en Innovatiepark verder uit te werken. Het gaat daarbij om de financiering, het ontwerp van de accommodatie in de Goffert en de bijbehorende vragen op het gebied van bereikbaarheid, parkeren en veiligheid. Ook wordt gekeken naar eventuele varianten. Deze zullen eveneens beoordeeld worden op financiële en ruimtelijke haalbaarheid en de mate waarin ze een intensieve samenwerking tussen de betrokken partijen mogelijk maken.

Om de huidige plannen te kunnen realiseren is voor het bouwrijp maken van de gronden rondom het stadion, de inrichting van de openbare ruimte en de inpassing in het park zo’n 13 miljoen euro nodig. De bouw van de accommodatie zelf kost 61 miljoen euro. Het grootste deel wordt opgebracht uit de huuropbrengsten van het complex. Daarnaast wordt rekening gehouden met subsidies (10 miljoen euro) en de opbrengst uit de verkoop van de gronden onder de Jan Massinkhal (2,27 miljoen euro). De aanvullende financiële bijdrage vanuit de gemeente komt uit op 6 miljoen euro.

De plannen van het Topsport- en Innovatiepark De Goffert bestaan onder meer uit: een uitbreiding van het stadion (van 12.000 naar 20.000 zitplaatsen), een topsporthal, een trainingshal, een turnhal, een dojo, paramedische voorzieningen, kantoren en onderzoeks- en congresruimten. In totaal zo’n 22.500 m2 bvo. Doel van het project is de ontwikkeling van een krachtige topsportlocatie rondom het Goffertstadion, die de samenwerking tussen verschillende partijen op het gebied van sport stimuleert, tot innovaties leidt, een impuls geeft aan de top- en breedtesport en aan de Nijmeegse economie. Bijzonder daarbij is de betrokkenheid van drie toonaangevende medische instellingen.

De uitwerking van de plannen wordt in 2010 voorgelegd aan de gemeenteraad. Die zal dan bepalen of ze gerealiseerd mogen worden. Is dat het geval, dan kan de bouw van het Topsport- en Innovatiepark naar verwachting in 2011 van start gaan.

bron Gemeente Nijmegen

 
ooooo

Nijmegen, 9 september 2008

Expert meeting TOPSPORT- EN INNOVATIEPARK DE GOFFERT
Nijmegen ontwikkelt uniek centrum voor sport, gezondheid en technologie

Nijmegen heeft plannen voor het realiseren van Topsport- en Innovatiepark De Goffert. Een unieke accommodatie waarin topsport, gezondheid en technologie elkaar versterken. En met kansen voor innovatief ondernemerschap. Op maandag 27 oktober is er in de middag een expert meeting over kansen voor ondernemers in het Topsport- en Innovatiepark.

De informatieve bijeenkomst is niet alleen voor bedrijven die zich in het park willen vestigen, maar voor een breed scala van ondernemers uit Nijmegen en daarbuiten. Diverse sprekers zullen vanuit hun expertise ingaan op de kansen voor de markt die de combinatie van sport, gezondheid en technologie biedt. Ook zijn de wethouders Paul Depla en Hannie Kunst aanwezig om het concept van het topsportpark en de economische meerwaarde ervan toe te lichten.

Voor belangstellende ondernemers is de expert meeting een mooie gelegenheid om te verkennen welke producten en diensten op het snijvlak van sport, gezondheid en technologie kunnen aansluiten bij het concept. Bouwt u als grote of kleine ondernemer mee aan het Nijmeegs sportsucces van de toekomst? Of draagt uw product of dienst bij aan de ontwikkeling van ‘health’? Dan bent u er op 27 oktober toch wel bij?

Diverse partijen hebben zich al aan het project hebben verbonden: Topsportverenigingen voor judo, turnen, basketbal, voetbal, volleybal, (hard)lopen); de drie Nijmeegse topziekenhuizen; en kennisinstellingen (Radboud Universiteit, Hogeschool Arnhem Nijmegen, ROC).

Begin oktober is er meer informatie over het programma beschikbaar en ook de mogelijkheid voor ondernemers om zich aan te melden voor de expert meeting. Noteert u maandagmiddag 27 oktober alvast in uw agenda!

Meer informatie bij Gemeente Nijmegen, directie Wijk en Stad:
Petra Eimers of Falco Pieters, tel. (024) 329 2040

Bron Gemeente Nijmegen
 
ooooo

Nijmegen, december 2006
 
Huis van de Topsport liefst bij Goffertstadion
 
Burgemeester en wethouders hebben een voorkeur uitgesproken voor realisatie van het nieuwe ‘Huis van de Topsport’ in de directe omgeving van het Goffertstadion. Met de topsportaccommodatie wil B&W een impuls geven aan de sportinfrastructuur en de uitstraling van Nijmegen als sportstad. Een combinatie met de eventuele uitbreiding van het NEC-stadion vergroot de haalbaarheid van beide initiatieven. Belangrijke voorwaarde is wel een goede inpassing in het groene Goffertpark en een goede oplossing van de parkeerdruk.
 
De komst van het Huis van de Topsport moet een kwaliteitsimpuls geven aan de bestaande sportinfrastructuur. Het samenbrengen van topsportorganisaties, paramedische organisaties en onderwijsinstellingen versterkt het sportklimaat in Nijmegen. Bovendien levert het bijeenbrengen van de verschillende functies voordelen op voor het beheer en de exploitatie van de hal. Ook de breedtesport kan in de nieuwe sporthal terecht.
 
De voorkeur voor de locatie bij het Goffertstadion komt voort uit een haalbaarheidsonderzoek dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd. Voor het haalbaarheidsonderzoek is een klankbordgroep van potentiële gebruikers ingesteld. Hierin zitten vertegenwoordigers van Nijmeegse topsportverenigingen en -organisaties (Matrixx Magixx, topturnvereniging De Hazenkamp, Stichting Topjudo Nijmegen, Nijmegen Atletiek, NEC/EDG), onderwijsinstellingen (HAN, ROC, Gymnasion) en (para)medische instellingen (Sanasport, St. Maartenskliniek, CWZ).
 
Aan de klankbordgroep zijn drie uitgewerkte scenario’s voorgelegd, die inzicht geven in de benodigde vierkante meters en bouwkosten. Het zogeheten ‘clustermodel’ blijkt op het meeste draagvlak te kunnen rekenen. Dit model gaat uit van een centrale multifunctionele sporthal die voldoet aan internationale wedstrijdeisen en van twee trainingsaccommodaties voor turne n en judo. Ook is er ruimte voor paramedische voorzieningen en onderwijs. Het programma van eisen van dit clustermodel werkt de gemeente de komende maanden verder uit.
 
B&W stelt wel voorwaarden aan de realisatie van de topsporthal bij het Goffertstadion: het geheel moet een goede inpassing in het groen van het Goffertpark krijgen en er moet voor het dagelijkse gebruik van de hal, het stadion en de andere voorzieningen voldoende parkeergelegenheid zijn. Ook moet er een parkeerplan komen voor het parkeren tijdens wedstrijden en evenementen in het Huis van de Topsport, zodat er geen overlast ontstaat in de omgeving.
 
De bouwkosten van een topsporthal worden op basis van het haalbaarheidsonderzoek geraamd op 9 à 10 miljoen euro. In het coalitieakkoord is 3 miljoen euro opgenomen. Daarnaast wordt gedacht aan de verkoop van sporthal de Horstacker en de Jan Massinkhal, zodat er geld vrijkomt voor de realisatie van de topsporthal. De functies in deze hallen zijn grotendeels onder te brengen in het Huis van de Topsport. De functies die geen onderdak kunnen vinden in de nieuwe hal zullen ergens anders worden ondergebracht.
 
Bron Gemeente Nijmegen