FNV – Schadevergoeding treinongeval Mook

Utrecht,  20 december 2007

FNV Bondgenoten: Eindelijk schadevergoeding voor treinongeval Mook

Ruim 12 jaar na het ongeluk betalen de NS een schadevergoeding aan veiligheidsman Frans van Koert. Van Koert zag in mei ’95 drie van zijn collega’s onder een trein komen. FNV Bondgenoten schaderegelaar Desirée Pompe is blij dat de zaak nu eindelijk geregeld is. “De emotionele schade door het ongeluk is niet te vergoeden, maar gelukkig wordt hiermee de financiële schade wel opgevangen.”

Van Koert was tot het ongeval veiligheidsman op het spoor. Toen een trein door onbekende oorzaak bij Mook de wissel verkeerd bereed, kon hij zijn collega’s niet meer op tijd waarschuwen. Voor zijn ogen zag hij drie baanwerkers om het leven komen. Ondanks dat de NS nu een schadevergoeding betalen, erkennen zij geen aansprakelijkheid voor het ongeval.

Na het ongeval hebben de NS weinig gedaan aan de begeleiding van hun medewerker. Terwijl de NS het salaris van Van Koert lang doorbetaalden, werd hij niet opgevangen en was de re-integratie niet goed geregeld. De NS schoten tekort in hun zorgplicht naar de medewerker. Uiteindelijk is Van Koert in 2002 bij de NS ontslagen en is hij in 2004 voor 80 tot 100 procent arbeidsongeschikt verklaard.

De schaderegelaars van FNV Bondgenoten zijn vanaf ’96 betrokken bij de zaak Van Koert. De afdeling Letselschade biedt hulp bij letselschade voor leden. De letselschade hoeft hierbij niet arbeidsgerelateerd te zijn.

Bron: FNV Bondgenoten