Turbozwemmen Nijmeegse schoolkinderen

Nijmegen, 20 januari 2009
 
Turbozwemmen voor Nijmeegse schoolkinderen
 
Voor de openwijkscholen nabij zwembad Dukenburg gaat dit voorjaar een pilot ‘turbozwemmen’ van start. Dit zijn extra zwemlessen onder intensieve begeleiding voor leerlingen van groep drie en vier, die na afronding van de reguliere zwemlessen nog niet zwemvaardig zijn. De pilot moet uitwijzen of het aantal kinderen dat de basisschool mét een zwemdiploma op zak verlaat toeneemt door de extra lessen. Is de proef een succes, dan wordt het turbozwemmen breder ingevoerd.

De aanvullende lessen vinden plaats in de voor- of najaarsvakantie. De kinderen krijgen gedurende een week intensieve begeleiding waardoor hun kansen op zwemvaardigheid en op het behalen van diploma A groter worden.

De ruime meerderheid van de niet-zwemvaardige leerlingen zit op een openwijkschool. Reden om de pilot daar op te richten. Voor zwembad Dukenburg is gekozen, omdat de openwijkscholen Meiboom, Aldenhoeve, Dukendonck en Prins Maurits hier dichtbij liggen. Als de pilot een succes is, dan wordt gekeken of het turbozwemmen ook bij de scholen Groot Nijeveld, de Klumpert en de Michiel de Ruyterschool kan worden ingevoerd.

De pilot turbozwemmen vloeit voort uit een evaluatie van het schoolzwemmen in Nijmegen, die naar aanleiding van de raadsmotie ‘De juiste leerling in het vangnet’ is uitgevoerd.

Schoolzwemmen is landelijk niet verplicht. Nijmegen spant zich in om zoveel mogelijk kinderen zwemvaardig te laten zijn na afronding van de basisschool. Het schoolzwemmen bestaat uit drie componenten: de reguliere zwemlessen, de zogeheten ‘Natte gym’ en de Vangnetregeling, waarvan het turbozwemmen een uitwerking is.

Bron Gemeente Nijmegen