Twee zomeravondconcerten klassieke muziek in Het Vincentiuskerkje in Velp

Op woensdagavond 26 juli en donderdagavond 27 juli geven twee jonge wereldtalenten concerten klassieke muziek in het Vincentiuskerkje in Velp bij Grave. Deze concerten worden georganiseerd in het kader van het ‘Pianofestival NederRijnLand Internationaal Euregio Rijn – Waal’. Stichting Kunst in het Kerkje treedt voor twee concerten op als gastheer.
De concert beginnen om 20.00 uur. De locatie is het Vincentiuskerkje Velp, Pastoor Loefsweg 1 in Velp bij Grave. Het concert is gratis en er hoeft niet gereserveerd te worden. Een klein risico: er kunnen maar 80 personen in het kerkje en we werken met het principe ‘wie-het-eerst-komt …..’. Daarom gaat om 19.30 uur de deur van de kerk al open en kunt u onder het genot van een drankje wachten tot het concert begint.

Michał Oleszak

Woensdagavond 26 juli 2023 – 20.00 uur – Michał Oleszak (Polen)
Michał Oleszak
werd in 2000 in Wrocław geboren en begon op 7-jarige leeftijd met pianospelen. Slechts één jaar later nam hij al deel aan zijn eerste pianoconcours. In 2013 begon hij zijn opleiding aan de ‘Wojciech Kilar’ muziekschool in Rzeszów in de klas van mevrouw Żanna Parchimowska. Drie jaar later werd hij leerling van Prof. Alice Palety-Bugaj aan de “Zenon Brzewski” muziekschool in Warschau, waar hij momenteel studeert aan het “Fryderyk Chopin” Conservatorium. Hij is laureaat van verschillende concoursen voor jonge pianisten en voor kamermuziek: 1e prijs op het internationale concours in Košice (Slowakije); 1e prijs op de Internationale Pianowedstrijd in Łomianki, 3e prijs op het Internationale Chopin Concours in Narva (Estland); de AND-prijs op de Internationale Pianowedstrijd in Busko Zdrój en 1e prijs op het Warsaw Chamber Music Forum.

Hij diepte zijn pianistieke vaardigheden verder uit tijdens masterclasses bij professoren als Piotr Paleczny, Andrzej Jasiński, Philippe Raskin, Stephan Möller, Wojciech Świtała, Robert Szreder, Masahi Katayama, Maria Szwajger Kułakowska en Elżbieta Stefańska.

Hij trad op in het Estse Opera Theater in Tallinn, de Philharmonie in Kosice, de Ehrbar Concertzaal in Wenen, de Philharmonie in Opole, de Philharmonie Neder-Silezië in Jelenia Góra, de Philharmonie van de Sub-Karpaten in Rzeszów, Kasteel Łańcut, de Spiegelzaal in Tarnów, het Europees Muziekcentrum “Krzysztof Penderecki’ in Lusławimmerice en vele malen in het Koninklijk Kasteel in Warschau.

Hij verleende ook zijn medewerking aan projecten voor de Poolse Radio 2 en RDC-radio.

Voronetcaia Diana (002)

Donderdagavond 27 juli 2023 – 20.00 uur – Diana Voronetcaia (Moldavië) Diana Voronetcaiawerd geboren in 1999 in Chisinau. Op 8-jarige leeftijd startte ze haar muzikale vorming op de “Alexei Stircea” muziekschool en vanaf 2013 zette ze haar opleiding verder aan het “Sergei Rachmaninov” Lyceum in haar geboortestad. Vanaf 2017 studeerde ze aan het Moldavisch Con-servatorium voor Muziek, Theater en Schone Kunsten. Momen-teel zet ze haar studie verder aan de Universiteit voor Kunsten in Zürich in de klas van prof. Hans-Jürg Strub. Diana is laureate van vele pianoconcoursen in Moldavië, Italië, Portugal en Roemenië. Ze vervolmaakte zich verder tijdens masterclasses bij Gintaras Janusevicius, Dmitri Bashkirov, Philippe Raskin, Michael Buly-chev-Okser, Andreas Frölich, Min Kwon, Antonio di Cristofano, Andrzej Jasinski u. A.

Als soliste met orkest was ze onder meer te horen in Beethovens 3de pianoconcerto samen met het Symfonisch Orkest van Chisi-nau en met het Moldavisch Nationaal Orkest en in het 1ste piano-concerto van Chopin met de Roemeense Craiova Filharmonie. Ze speelde vele solo recitals op gerenommeerde podia in o.a. Moldavië en Roemenië.

Voor meer informatie over onze exposities en concerten van Kunst in het Kerkje, kijk op www.kunstinhetkerkje.nl.