UITKIJKKONIJN Valkhofpark – laatste weekend


Uitkijkkonijn in Valkhofpark – foto team Florentijn Hofman – meer foto’s Uitkijkkonijn
 
Nijmegen, 26 maart 2012

Einde voor Uitkijkkonijn Valkhofpark

Het Uitkijkkonijn van Florentijn Hofman wordt op 5 april afgebroken. Komend weekend is het kunstwerk voor de allerlaatste keer open en van binnen te bekijken. Het 10.85 meter hoge Uitkijkkonijn is een tijdelijk kunstwerk gemaakt in opdracht van de gemeente Nijmegen. Bij de start is aangekondigd dat het konijn minimaal zes maanden en maximaal één jaar in het Valkhofpark zou staan. Het konijn heeft uiteindelijk één jaar in het park gestaan.

Het tijdelijke kunstwerk is gemaakt in opdracht van de gemeente Nijmegen. De insteek was een meer gewaagd, meer visueel extreem kunstwerk te realiseren om de discussie over kunst aan te wakkeren. Het resultaat: Uitkijkkonijn van kunstenaar Florentijn Hofman. Hofman verwierf al bekendheid met grote openbare kunstwerken in onder andere in Amsterdam, Rotterdam, Schiermonnikoog, Osaka (Japan), Sao Paulo (Brazilië) en St. Nazaire (Frankrijk).

Spraakmakend
Vanaf januari 2011 werd gebouwd aan het kunstwerk in Nijmegen. Eerst in de voormalige pershal van de Gelderlander en daarna, vanaf 28 februari, op locatie in het Valkhofpark. Het publiek kon de voortgang van het kunstwerk dagelijks volgen. Deze activiteit was bedoeld om discussie te ontlokken en om de nieuwsgierigheid van omstanders aan te wakkeren. Deze opzet werkte goed. Dagelijks kwamen er tientallen mensen kijken naar het kunstwerk in wording en de kunstenaar heeft tijdens het bouwen veel contact gehad met publiek en pers.

Het kunstwerk ontlokte in de aanloop al de nodige (media) aandacht. De discussies gingen over nut- en noodzaak van kunst in de openbare ruimte, het kunstwerk zelf en de kosten die het werk met zich meebracht. Het kunstwerk trok daarmee regionaal en landelijke aandacht voor Nijmegen. De mogelijkheid om het kunstwerk te betreden en de functie van ‘uitkijktoren’ waren toevoegingen aan het eigenlijke kunstwerk. Het betreden van het kunstwerk was dan ook niet noodzakelijk om het werk te kunnen ervaren. Het kunstwerk was 26 weekenden in het voorjaar en de zomer van 2011 geopend voor publiek. In de wintermaanden was het gesloten.

Er zijn tot nu toe 2588 bezoekers in het konijn geweest, in 26 weekenden. Dat betekent dat het Uitkijkkonijn zo’n 13 bezoekers per uur heeft ontvangen, bijna het maximaal aantal mogelijke bezoekers, aangezien volgens bouwvoorschriften maximaal vijf personen tegelijkertijd binnen mogen zijn. Tot en met 12 jaar was de toegang gratis.

De gemeente gaat de bouwmaterialen die in het Konijn verwerkt zijn zoveel mogelijk hergebruiken. De houten plankjes en alle ijzeren buizen, schroefjes, moertjes en boutjes krijgen waar mogelijk een tweede leven. Er wordt nog onderzocht wat de beste bestemming is.

Nog één keer open
Het kunstwerk zal nog één weekend open gaan voordat het voorgoed wordt afgebroken.

Op zaterdag 31 maart en zondag 1 april is het Uitkijkkonijn open van 13.00 uur -17.00 uur.
Toegang is gratis. Bezoekers moeten wel rekening houden met een wachttijd omdat er volgens bouw- en veiligheids-voorschriften maar vijf mensen tegelijkertijd binnen mogen zijn.

Bron Gemeente Nijmegen –  Meer leuke dingen doen in Nijmegen
  
 

Nijmegen, 2 november 2011

Uitkijkkonijn nog zes maanden in Valkhofpark

Het Uitkijkkonijn van Florentijn Hofman blijft nog een half jaar in het Valkhofpark staan. Het  10.85 meter hoog Uitkijkkonijn is een tijdelijk kunstwerk gemaakt in opdracht van de gemeente Nijmegen.  Bij de start is aangekondigd dat het konijn minimaal zes maanden en maximaal één  jaar in het Valkhofpark zou staan. Besloten is nu dat het aansprekende konijn nog tot en met maart 2012 in het Valkhofpark zal blijven. Daarna wordt het afgebroken.
 
Het kunstwerk is gemaakt in opdracht van de gemeente Nijmegen. Een van de doelstellingen uit het kunstopdrachtenbeleid is de realisatie van tijdelijke kunstwerken. De insteek was een meer gewaagd, meer visueel extreem kunstwerk te realiseren om de discussie over kunst aan te wakkeren en de aandacht op Nijmegen te vestigen. Het resultaat: Uitkijkkonijn van kunstenaar Florentijn Hofman. Hofman verwierf al bekendheid met grote openbare kunstwerken in onder andere in Amsterdam, Rotterdam, Schiermonnikoog, Osaka (Japan), Sao Paulo (Brazilië) en St. Nazaire (Frankrijk).

Spraakmakend
Vanaf januari 2011 werd gebouwd aan het kunstwerk in Nijmegen. Eerst in de voormalige pershal van de Gelderlander en daarna, vanaf  28 februari, op locatie in het Valkhofpark. Het voor het oog van het publiek bouwen van het werk, was onderdeel van het kunstwerk. Deze activiteit was bedoeld om discussie te ontlokken en om de nieuwsgierigheid van omstanders aan te wakkeren. Deze opzet werkte goed. Dagelijks kwamen er tientallen mensen kijken naar het kunstwerk in wording en de kunstenaar heeft tijdens het bouwen veel contact gehad met publiek en pers.

Het kunstwerk ontlokte in de aanloop al de nodige (media) aandacht. De discussies gingen over nut- en noodzaak van kunst in de openbare ruimte, het kunstwerk zelf en de kosten die het werk met zich meebracht. Het kunstwerk trok daarmee regionaal en landelijke aandacht voor Nijmegen.
 
Bezoekers en geocaching
Het kunstwerk is dagelijks te bezichtigen in het Valkhofpark. In de afgelopen zes maanden was het ook mogelijk het Uitkijkkonijn van binnen te bekijken. De komende periode zal het konijn niet meer van binnen te bezichtigen zijn omdat het te koud en te nat wordt voor de suppoosten. De mogelijkheid om het kunstwerk te betreden en de functie van ‘uitkijktoren’ zijn toevoegingen aan het kunstwerk. Het betreden van het kunstwerk is dan ook niet noodzakelijk om het werk te kunnen ervaren. Bij de bouw van het konijn is een geheime bergplaats toegevoegd bij een van de ogen. Hierin is een ‘cache of schat’ verstopt die bezoekers via geocaching konden vinden.

Er zijn 2588 bezoekers in 26 weekenden in het konijn geweest. Het werk was in totaal 200 uur open. Er zijn zo’n 13 bezoekers per uur geweest, bijna het maximaal aantal mogelijke bezoekers, aangezien volgens bouwvoorschriften maximaal vijf personen tegelijkertijd binnen mogen zijn. Tot en met 12 jaar was de toegang gratis.

Daarnaast staat het kunstwerk in de openbare ruimte en is dus dag en nacht te bezichtigen. Het kunstwerk heeft deelgenomen aan een aantal speciale evenementen: Nacht van Uitkijkkonijn, Uitfestival en rondleidingen vanuit Museum Het Valkhof. Ook was het kunstwerk, zij het backstage, te zien tijdens de Vierdaagsefeesten. De bezoekersaantallen van deze evenementen zijn niet meegeteld.

Nog zes maanden in het Valkhofpark
Bij de start werd aangekondigd dat het konijn minimaal zes maanden en maximaal één jaar in het Valkhofpark zou staan. Ondertussen zijn de eerste zes maanden voorbij. Het konijn krijgt een opknapbeurt en zal nog tot en met maart 2012 in het Valkhofpark blijven. Daarna wordt het kunstwerk voorgoed afgebroken.

 
Nijmegen, 4 april 2011

Kunstwerk Uitkijkkonijn van Florentijn Hofman open voor publiek

In het Valkhofpark is een 10.85 meter hoog Uitkijkkonijn gebouwd door Florentijn Hofman. Uitkijkkonijn is het eerste uit een serie tijdelijke kunstwerken die de komende jaren worden gemaakt in opdracht van de gemeente Nijmegen. Uitkijkkonijn is ook een uitkijkpost. Via een trap is de verdieping te betreden met uitzicht op de Waalbrug. Wie durft kan via een volgende trap omhoog en door de ogen van het konijn kijken. Het konijn blijft minimaal zes maanden in het Valkhofpark staan. Op zondag 10 april opent wethouder van cultuur Henk Beerten de deuren van het Uitkijkkonijn.

Uitkijkkonijn is een ontwerp van de gerenommeerde kunstenaar Florentijn Hofman. Hij verwierf bekendheid met grote openbare kunstwerken in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Schiermonnikoog, Osaka (Japan), Sao Paulo (Brazilië) en St. Nazaire (Frankrijk). Zo liet hij in Schiermonnikoog drie concertvleugels (Signpost 5) aanspoelen op het strand, dreef in Osaka een metershoge badeend (Rubber Duck) en in Sao Paulo creëerde hij van duizenden slippers een gigantische aap (Fat Monkey). Begin dit jaar werkte hij in Nieuw Zeeland en op dit moment zijn projecten in Zweden en Rusland in uitvoering.

Florentijn Hofman is bij het Uitkijkkonijn geïnspireerd geraakt door het uitzicht op de Waalsprong vanuit het park. Een plek die op de schop gaat, waar gebouwd wordt. En op bouwplaatsen zijn konijnen vaak de eerste beesten die zich durven te vertonen. Dit konijn is nieuwsgierig, eigenwijs en bekijkt de overkant met enige bravoure. Het konijn is extra opvallend vanwege de rode bal op zijn neus. Wie vanuit het noorden de Waalbrug overkomt ziet de rode bal speels tussen de boomtoppen balanceren.
Bij de bouw van het Uitkijkkonijn zijn Florentijn Hofman en zijn team ondersteund door een groot aantal vrijwilligers uit Nijmegen en omstreken. Ze hebben in totaal zo’n 12.000 plankjes aan elkaar getimmerd en 36.000 schroeven gebruikt.

Het kunstwerk is in opdracht van de gemeente Nijmegen gemaakt. Een van de doelstellingen uit het gemeentelijk kunstbeleid is de realisatie van tijdelijke kunstwerken. De tijdelijkheid van de kunstwerken biedt kansen om projecten te realiseren die meer gewaagd zijn, meer visueel extreem zijn en de discussie over kunst aanwakkeren. Het Valkhofpark is als locatie gekozen vanwege de nabijheid van Museum het Valkhof en de betrokkenheid van het museum met de moderne kunst. Als eerste tijdelijke kunstopdracht is gekozen voor een werk met een letterlijk grootse impact.

De opdrachtverlening aan Florentijn Hofman is tot stand gekomen onder begeleiding van de Commissie Beeldende Kunst. Deze commissie bestaat uit externe deskundigen (kunstenaars, kunsthistorici) en adviseert het bestuur van de gemeente Nijmegen. Voor deze bijzondere opdracht is de commissie aangevuld met de conservator moderne kunst van Het Valkhof Frank van der Schoor.

Het Uitkijkkonijn is dagelijks te bezichtigen in het Valkhofpark. Wie in het konijn wil, kan terecht op zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur. Kaartjes hiervoor zijn te koop in Museum Het Valkhof voor 2 euro.

Bron Gemeente Nijmegen en Museum Het Valkhof

Meer informatie: www.nijmegen.nl, www.florentijnhofman.nl, www.museumhetvalkhof.nl
 
Rubriek Activiteiten – Leuke dingen doen in Nijmegen
 

 
Valkhofpark-2010-Uitkijkkonijn-Florentijn-Hofman
Uitkijkkonijn, kunstwerk van Florentijn Hofman

Nijmegen, 8 maart 2010

Tijdelijk kunstwerk ‘uitkijkkonijn’ wordt gebouwd in Valkhofpark

In opdracht van de gemeente Nijmegen is kunstenaar Florentijn begonnen met de bouw van het ‘Uitkijkkonijn’ in het Valkhofpark. Het Uitkijkkonijn is een tijdelijk kunstwerk, het blijft minimaal 6 maanden en maximaal 12 maanden in het Valkhofpark staan.

Het kunstwerk is 11.80  meter hoog. Op een metalen frame is de kop met rode bal op de neus al geplaatst. De komende weken is de kunstenaar met zijn team en een aantal vrijwilligers bezig om ‘de huid’ te bevestigen: duizenden plankjes worden handmatig op het framewerk geschroefd. Tenslotte wordt het werk geschilderd. Bijzonder aan het kunstwerk is dat het te betreden is. Via een trap in het werk komt de bezoeker op een platform met uitzicht op de Waal. Het kunstwerk wordt begin april geopend

Het realiseren van tijdelijke kunstwerken is een van de doelstellingen uit het het kunstopdrachtenbeleidsplan ‘INbeelden’, dat in 2008 is vastgesteld door de Nijmeegse gemeenteraad. Het tijdelijke karakter van de kunstwerken biedt kansen om projecten te realiseren die meer gewaagd zijn, meer visueel extreem zijn en de discussie over kunst aanwakkeren.

Kunstenaar Florentijn Hofman verwierf bekendheid met grote openbare kunstwerken in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Schiermonnikoog, Osaka (Japan), Soa Paulo (Brazillië) en St. Nazaire (Frankrijk). Hofman maakt ongewone, opvallende en opzienbarende kunstwerken. Zijn werk heeft een feestelijk en speels karakter.
Kijk op www.florentijnhofman.nl voor een indruk.

Bron Gemeente Nijmegen
  
 

Nijmegen, 4 juni 2010

Uitkijkkonijn op Valkhof
Tijdelijk kunstwerk van Florentijn Hofman siert Valkhofpark op

Het Valkhofpark is vanaf medio september minimaal zes maanden lang het podium voor een 11 meter hoog kunstwerk dat tevens als uitkijkpost over de Waal dient. Het ‘Uitkijkkonijn’ is een ontwerp van de gerenommeerde kunstenaar Florentijn Hofman. Hij verwierf bekendheid met grote openbare kunstwerken in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Schiermonnikoog, Osaka (Japan), Sao Paulo (Brazilië) en St. Nazaire (Frankrijk). Het kunstwerk wordt geopend tijdens het UITfestival Nijmegen.

In 2008 heeft de Nijmeegse gemeenteraad het kunstopdrachtenbeleidsplan ‘INbeelden’ vastgesteld. Eén van de doelstellingen uit dit beleidsplan is dat in Nijmegen de komende jaren een aantal tijdelijke kunstwerken wordt gerealiseerd. Het tijdelijke karakter van de kunstwerken biedt kansen om projecten te realiseren die meer gewaagd zijn, meer visueel extreem zijn en de discussie over kunst aanwakkeren.

Als eerste kunstopdracht is gekozen voor een werk met een grootse impact: het ‘Uitkijkkonijn’. Dit werk van Florentijn Hofman is een circa 11 meter hoog konijn aan de noordrand van het Valkhofpark. De visuele impact van het konijn is groots en zal niet onopgemerkt blijven, ook niet voor wie vanaf de Waalbrug de stad inrijdt. Bezoekers van het park kunnen het kunstwerk ook betreden. Via een trap in het kunstwerk is een platform te betreden met uitzicht over de Waal. Het Valkhofpark is ook als locatie gekozen vanwege de nabijheid van Museum het Valkhof en de betrokkenheid van het museum met de moderne kunst.

Over de plaatsing van het kunstwerk is overlegd met organisatie(s) die in het Valkhofpark evenementen organiseren. Het is de bedoeling dat het kunstwerk wordt geopend tijdens het UITfestival Nijmegen. Dit staat gepland op 11 en 12 september in de Nijmeegse binnenstad en in het Valkhofpark. Het kunstwerk van Florentijn Hofman is voor minimaal 6 maanden en maximaal 1 jaar te bezichtigen in het Valkhofpark. Met de initiatiefnemers van de herbouw van de Donjon in het Valkhofpark is besproken dat het ‘Uitkijkkonijn’ de voortgang voor deze plannen niet zal ophouden.

De opdrachtverlening aan Florentijn Hofman is tot stand gekomen onder begeleiding van de Commissie Beeldende Kunst. Deze commissie bestaat uit externe deskundigen (kunstenaars, kunsthistorici) en adviseert het bestuur van de gemeente Nijmegen. Voor deze gelegenheid is de commissie aangevuld met de conservator moderne kunst van Museum Het Valkhof.

De kosten van het project komen ten laste van de Reserve Percentageregeling Beeldende Kunst Nijmegen. De percentageregeling beeldende kunst is een landelijke regeling die voorschrijft dat bij overheidsprojecten 1% van de bouwsom moet worden besteed aan beeldende kunst. De Nijmeegse gemeenteraad heeft de bevoegdheid om geld uit deze reserve beschikbaar te stellen voor kunstwerken. Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering ervan. Het kunstwerk blijft in de toekomst eigendom van de gemeente. De mogelijkheid bestaat dus om het kunstwerk op een later moment ook in andere delen van de stad een tijdelijke plek te geven.

Bron Gemeente Nijmegen
 

Foto’s opening Uitkijkkonijn