UMC St Radboud – Nieuwe bloedstollingstest

Nijmegen, 25-01-2007

Nieuwe test voor bloedstolling

UMC St Radboud sluit licentieovereenkomst met Dade Behring

Het UMC St Radboud heeft een licentieovereenkomst gesloten met het Amerikaanse bedrijf Dade Behring voor het exclusieve gebruik van een nieuwe ‘totaaltest’ voor bloedstolling: de Nijmegen Hemostase Assay (NHA). Deze nieuwe test brengt de samenhang tussen de verschillende processen die bij de bloedstolling betrokken zijn beter in beeld.

De huidige stollingstesten meten meestal maar één factor in het bloed. Dat is een nadeel, omdat stolselvorming in het lichaam – de hemostase – van meerdere processen afhangt. Zo hebben de stolling, de afbraak van het stolsel, de bloedplaatjes en de vaatwand invloed op de stolselvorming van het bloed.
Dr. Waander van Heerde van het Centraal Hematologisch Laboratorium, die de test heeft ontwikkeld: “Met de Nijmegen Hemostase Assay kunnen we nu in een keer zowel de stolling als de stolselafbraak meten. Hierdoor krijgen we meer zicht op de onderlinge samenhang in het proces van de stolselvorming.”

De nieuwe ‘totaaltest’ geeft een beter inzicht in de biologische processen die maken dat een patiënt een bloedingsziekte heeft. Van Heerde: “Daarnaast kan de test worden gebruikt bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen bloedingsziekten en voor het volgen van de effecten van een behandeling.” Het UMC St Radboud blijft ook na de licentieovereenkomst nauw betrokken bij de verdere ontwikkeling van de test.

Bron UMC Radboud