Film Unplugged – LUX, 5 febr

Film Unplugged: Stuurbaard Bakkebaard vs. C´est arrivé près de chez vous
Spannende ontmoeting tussen film en live muziek
LUX – 5 februari, 16 maart, 17 april 2009

Wat gebeurt er met film wanneer de originele soundtrack vervangen wordt door nieuw geluid? Dat kunt u in LUX beleven tijdens het programma Film Unplugged. Van februari tot en met april presenteert het arthouse drie bijzondere evenementen waarbij film en live muziek elkaar opnieuw ontmoeten. Op donderdag 5 februari wordt de spits afgebeten door Stuurbaard Bakkebaard met een live concert bij de film C´est arrivé près de chez vous.

Velen kennen de volstrekt unieke muziek van Stuurbaard Bakkebaard: een uiterst amusante mengeling van blues, chanson en Tom Waits-achtige gruizigheid. De band is eind jaren negentig ontstaan uit straatmuzikanten Timo van Veen en Onno Kortland en slagwerker Marc Koppen. Anno 2009 heeft de band in niemand minder dan dj DNA (ex-Urban Dance Squad) een vast vierde bandlid gevonden. Hierdoor is hun typische geluid opgefrist.
Stuurbaard Bakkebaard componeerde een nieuwe soundtrack voor C´est arrivé près de chez vous die ze live spelen tijdens de filmvertoning. De band heeft vanuit de verhaallijn een aantal scènes geselecteerd en voorzien van sfeerversterkende arrangementen. De combinatie van de zwart-wit beelden en de dynamische geluidsgolven geven deze cult-klassieker een extreme lading. Vertelt de film nog wel hetzelfde verhaal? Is het nog wel dezelfde film?

Op maandag 16 maart verzorgen Schupp & van Dijk, samen met hun vijfkoppige band, live de muzikale begeleiding van hun eigen animatiefilm Kijkshock3. De eigenzinnige animatiefilm (soms abstract, soms figuratief) kenmerkt zich door grilligheid en absurdisme. De muziek slingert van klassiek naar jazz en alles daartussenin, terwijl beeld en geluid elkaar perfect aanvullen.

Op vrijdag 17 april wordt een oude filmklassieker in een modern jasje gestopt. Musicus en Volkskrant filmrecensent Kevin Toma componeerde een nieuwe soundtrack bij Murnau’s meesterwerk Sunrise (1927). Resultaat is geen traditioneel pianospel, maar een modern en fris geluid dat zeker niet tot de vleugel beperkt blijft. Dit filmconcert van Kevin Toma is een must voor iedereen die wil ondervinden hoe belangrijk geluid en muziek zijn voor film.

Noteer de filmdata alvast in je agenda en kijk voor meer informatie op www.lux-nijmegen.nl.

Donderdag 5 februari | Aanvang 20.30 uur | Entree € 12,-
Maandag 16 maart | Aanvang 19.30 uur | Entree € 10,-
Vrijdag 17 april | Aanvang 19.30 uur | Entree € 10,-