Jan Jansen en Swip Stolk – Valkhof

 
 
Jan Jansen en Swip Stolk – twee meesterontwerpers

Museum Het Valkhof – 7 februari t/m 30 augustus 2009
 
Museum Het Valkhof vormt in het voorjaar van 2009 het podium voor twee internationaal befaamde meesterontwerpers: de veelgeroemde schoenontwerper Jan Jansen (Nijmegen, 1941) en de toonaangevende vormgever Swip Stolk (Zaandam, 1944). Al veertig jaar ontmoeten zij elkaar in het creatieve proces.
 
De tentoonstelling laat een unieke combinatie van meesterontwerpen zien: circa 160 designschoenen die Jan Jansen vanaf de jaren ’60 tot nu ontwierp worden gepresenteerd in combinatie met de rubberen en stalen sieraden en wandobjecten die Swip Stolk met lasertechniek vervaardigde. Daarnaast toont Jan Jansen nieuwe meubelontwerpen: een primeur voor Nederland. In opdracht van Museum Het Valkhof verzorgt Swip Stolk de grafische en ruimtelijke vormgeving van de tentoonstelling.
‘Jan Jansen en Swip Stolk – twee meesterontwerpers’ is te zien van 7 februari tot en met
30 augustus 2009.
 
Jan Jansen (Nijmegen, 1941)

Jan Jansen geldt internationaal als topontwerper van designschoenen. De afgelopen jaren heeft hij diverse prestigieuze (inter)nationale ontwerpprijzen ontvangen. Als geboren en getogen Nijmegenaar past een exclusief en kleurrijk overzicht van 45 jaar schoenontwerpen met ca.160 designschoenen in Museum Het Valkhof.
Vanaf de jaren ‘60 legde Jan Jansen zich toe op ambachtelijk vervaardigde collecties, die hij onder eigen naam uitbracht. Zijn verbeeldingskracht en vakmanschap met de toepassing van uiteenlopende materialen in het schoenontwerp zijn ongeëvenaard. Hij construeert schoenen als kunstobjecten. Een schoen – normaal een alledaags gebruiksvoorwerp – wordt in een museale omgeving gepresenteerd als een cultobject, dat symbool staat voor menselijke eigenschappen en maatschappelijke identiteit.
 
Swip Stolk (Zaandam, 1944)
Swip Stolk is een van de meest gerenommeerde vormgevers van Nederland. Hij is de ontwerper van de logo’s van Jan Jansen en huisontwerper van de oorspronkelijke Jan Jansen-winkels. Verder is hij landelijk bekend geworden door zijn werk als art director van de VARA (eind jaren zeventig) en als huisvormgever van het Groninger Museum (jaren negentig). Zijn beeldend werk bevindt zich onder meer in de collecties van Het Stedelijk Museum Amsterdam en Museum het Catharijneconvent in Utrecht.
In de tentoonstelling is een hybride designauto te zien uit de collectie van het BMW-museum in München. In opdracht van BMW voorzag hij de auto van een carrosserie van rubber, met tekens en symbolen in reliëf, uitgevoerd in Neo Gothic Laserstijl. Dit is een door Swip Stolk in de laatste jaren ontwikkeld geheimschrift dat hij in uiteenlopende projecten toepast. Daarnaast vervaardigt hij met lasertechniek rubberen en stalen sieraden en 3-D wandobjecten.

In de museumwinkel zijn de volgende publicaties te koop:
– ‘Jan Jansen’, auteur: Jos Arts, Uitgeverij d’jonge Hond, 144 pag. prijs: € 14,95. Het boek verschijnt in de reeks monografieën van prominente Nederlandse (mode)ontwerpers.
– ‘Is getekend “zwart op wit”, Swip Stolk 50 jaar visuele statements’, samenstelling Swip Stolk, tekst Willem Ellenbroek, Uitgeverij de Buitenkant, 400 p., € 39,50. 
 
Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-3608805, www.museumhetvalkhof.nl
Open: di-vrij: 10-17; za, zo, feestdagen 12-17 uur
 

Swip Stolk naar Rembrandt,
gemengde techniek, 2008


Jan Jansen, 2008, Foto: Roy Beusker
 

Swip Stolk, Spread uit ZOO – Magazine 
 
 
Rubriek Exposities