‘Van aarde tot architectuur’ – Afrika Museum


Malinese stad Djenné

‘Van aarde tot architectuur’
word leerling-metselaar in het Afrika Museum

De Malinese stad Djenné trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers vanwege zijn unieke leemarchitectuur. De bijzondere werkwijze van de leembouwers kan dit jaar dicht bij huis ontdekt worden, want in augustus komt meester-metselaar Boubacar Kourmansse met drie collega’s naar het Afrika Museum bij Nijmegen om een traditioneel huis uit Djenné te bouwen (op schaal 1:2). Op de werkplaats wordt gewerkt zoals dat in Mali gebeurt. Uit de radio klinkt Malinese muziek en de lucht is vol van de geur van klei en de zoete thee die de metselaars drinken.

Leerling-metselaars
Het historisch stadscentrum van Djenné staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het bekendste gebouw van de stad is de moskee die ieder jaar opnieuw met leem bepleisterd wordt. Een hoogtepunt voor toeristen, want zij mogen de leembouwers hierbij helpen. Deze unieke belevenis kan dit jaar in het klein ook in eigen land meegemaakt worden. Want wie aan den lijve het leven van de Malinese metselaars wil ervaren, kan een dag als leerling-metselaar aan de slag. Dagelijks kunnen vier personen deelnemen aan de workshop ‘Van aarde tot architectuur’. Samen met de professionals uit Mali stamp je het leem, metsel je de muur en smeer je de wanden aan. Zo help je mee bij de bouw van het nieuw te verrijzen huis in het Buitenmuseum.
De metselaars spreken Frans en Engels. Bij deze dagworkshop is een lunch inbegrepen. Meer informatie over tijden, prijzen en aanmelding is te vinden op www.afrikamuseum.nl.

Blote voeten in het leem
Geïnspireerd door de Malinese metselaars, gaan kinderen in deze creatieve workshop zelf aan de slag met leem. Met blote voeten wordt in een grote kuip een mengsel van klei, stro en water tot leem gestampt. Als de massa eenmaal gebruiksklaar is, wordt deze verwerkt tot een uniek miniatuur bouwwerk met Malinese symbolen.

Demonstraties en rondleidingen
De werkplaats van de metselaars is ingericht op een centrale plaats in het Buitenmuseum. Bezoekers kunnen dus van dichtbij zien hoe de huizen in Djenné gebouwd worden. De architectuurrondleiding die in augustus bijna dagelijks plaatsvindt, voert, behalve langs de dorpen in het Buitenmuseum en de tentoonstelling Blueprints of Paradise, ook langs de bouwplaats van de leembouwers.

De metselaars zijn van 30 juli tot en met 28 augustus elke woensdag t/m zondag aan het werk in het Buitenmuseum.

Kijk voor het volledige zomerprogramma van dag tot dag op www.afrikamuseum.nl onder Activiteiten – Agenda.

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
Openingstijden:
maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur
zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur