Nijmeegse roman

Nijmegen, 17 februari 2009

A.F.Th. van der Heijden schrijft roman over Nijmegen

A.F.Th. van der Heijden schrijft dit jaar een historische roman die refereert aan de Vrede van Nijmegen. Hij schrijft het boek op verzoek van de gemeente Nijmegen. De stad herdenkt dit jaar dat het 330 jaar geleden is dat een groot aantal Europese staten een historische vrede sloot in de oudste stad van Nederland. Eind 2009 brengt uitgeverij Querido de roman uit in Nederland en Vlaanderen.

Het is het eerste werk van Van der Heijden dat zich geheel in het verre verleden afspeelt. Op donderdag 19 februari tekenen de schrijver en burgemeester Thom de Graaf in de Trêveszaal van het stadhuis van Nijmegen, de plek waar 330 jaar geleden vredesverdragen werden gesloten, een overeenkomst waarin de samenwerking wordt bekrachtigd. De schrijver presenteert dan ook de titel van het boek en de outline van het verhaal.

Van der Heijden is de eerste in een reeks van kunstenaars die de gemeente Nijmegen uitnodigt om kunst te maken die is geïnspireerd door de bestaande stad en toekomstige ontwikkelingen, of juist door de historie en de sporen uit het rijke verleden van de oudste stad van Nederland. In sommige gevallen gaat het om een ‘artist in residence’ die gedurende een aantal maanden mag wonen in een bijzonder historisch pand in de stad. Van der Heijden schrijft zijn boek in het buitenland.

Dit jaar herdenkt Nijmegen dat het 330 jaar geleden is dat zo’n dertig staten en steden in Nijmegen een historische Europese vrede sloten. Die vredesverdragen maakten een einde aan de langdurige en bloedige oorlog (1672-1676) tussen Frankrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën waar een groot deel van Europa bij betrokken was geraakt. In de Waalstad sloten onder meer Spanje, Frankrijk, Zweden, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het Heilige Roomse Rijk na lang onderhandelen vredesverdragen. In veel Europese landen heeft deze vrede een plaats gekregen in de geschiedenisboeken. In Nederland is het akkoord bij het grote publiek onbekend, terwijl een belangrijk moment in de Europese geschiedenis was. Het is voor het eerst dat de stad het vredesverdrag zo uitgebreid herdenkt.

Bron: Gemeente Nijmegen