Verhalende rondleiding in stad en…, 17 okt

Met een lampje te zoeken
Verhalende rondleiding in stad en Stratemakerstoren

Vrijdag 17 oktober 2008 is er een rondleiding voor jong en oud, door de stad en de mysterieuze Stratemakerstoren. Wie acht jaar of ouder is en durft, mag naar de kiosk in het Hunnerpark komen om daar een verteller van museum De Stratemakerstoren te ontmoeten.

Hij neemt je mee in het licht van een lantaren op een tocht langs de stadsmuur, door het geheimzinnige Valkhofpark, naar de oude Stratemakerstoren toe. In de Stratemakerstoren geeft hij een rondleiding. Hij laat zijn licht schijnen op de vreemdste verhalen die uit het duistere verleden zijn overgeleverd… De avond wordt afgesloten met een kop warme chocolademelk.
We verzamelen om 19.00 uur bij de kiosk in het Hunnerpark. Kinderen mogen een lampion meenemen, zelfgemaakt of uit de winkel. De kosten zijn € 5,– voor volwassenen en € 3,50 per kind. De rondleiding duurt naar verwachting anderhalf uur. Reserveren kan telefonisch, op nummer 024-3238690.

In de Middeleeuwen was het donkerder op straat dan nu. Elektriciteit was er niet en straatverlichting was zeldzaam. Rovers en ander gespuis profiteerden hiervan. Wie in het duister nog de straat opmoest, nam een degen of een hardhouten wandelstok mee, en een lantaren. Bij veel schermscholen die in die tijd bezocht werden door welgestelde burgers, kon je leren hoe je vechten moest met een degen in de ene hand en een lantaren in de andere.

Toch had die duisternis ook voordelen. Je kon sterren zien die tegenwoordig onzichtbaar zijn door het overheersende kunstlicht. Dieren die nu een verstoord dag en nachtritme hebben, konden toen nog ongestoord hun uiltje knappen. En van klimaatverandering had nog niemand gehoord…

Locatie: museum De Stratemakerstoren
Waalkade 83 – 84
6511 XR Nijmegen
tel: 024 – 3238690
fax: 024 – 3236559
www.stratemakerstoren.nl
 
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 12.00 – 17.00 uur
zaterdag en zondag 13.00 – 17.00 uur

Entree volwassenen 3,90 euro
kinderen van 4 tot en met 12 jaar 2,20 euro
 
 
Rubriek Exposities / Vakantie Nijmegen