8,8 miljoen extra verkeer- en vervoerbeleid

Nijmegen, 26 januari 2012

8,8 miljoen extra voor verkeer- en vervoerbeleid Stadsregio Arnhem Nijmegen

De stadsregio heeft van het ministerie van Infrastructuur en Milieu 8,8 miljoen euro extra gekregen voor 2012. Dit is bovenop het reguliere bedrag dat alle stadsregio’s en provincies krijgen. Het ministerie geeft hiermee aan de mobiliteitsplannen van de stadsregio te steunen.

Sinds 2005 stelt het ministerie van Infrastructuur en Milieu de zogenaamde Brede Doel Uitkering (BDU) beschikbaar aan de 19 provincies en stadsregio’s in Nederland. Die kunnen vervolgens zelf bepalen voor welke mobiliteitsprojecten zij het budget inzetten. Voorwaarde is wel dat deze projecten de mobiliteitsdoelstellingen van het ministerie van I&M ondersteunen. Het regionale beleid moet een vertaling zijn van het landelijke beleid.

De stadsregio heeft bijna 84 miljoen euro uit de BDU gekregen voor het verkeer- en vervoerbeleid in 2012. 75 miljoen euro van dit bedrag is het zogenaamde relatieve aandeel BDU, dit is 3,82 % van het totale landelijke budget. Voor de verdeling van het totale bedrag over de 19 provincies en stadsregio’s kijkt het ministerie van I&M naar het aantal woningen en de omgevingsadressendichtheid (gemiddeld aantal adressen per km2). Op basis daarvan wordt het percentage berekend. Het relatieve aandeel is iets verhoogd door een toename in de regionale omgevingsadressendichtheid en het aantal woningen binnen de stadsregio.

Naast het relatieve aandeel BDU, verdeelt het ministerie ook een absoluut aandeel BDU met een tijdelijk karakter. De provincies en stadsregio’s presenteren hun projecten aan het ministerie van I&M dat vervolgens inhoudelijk bepaalt in welke projecten ze wil investeren. De stadsregio heeft haar mobiliteitsplannen met succes bij het ministerie van V&W op de agenda gezet. Voor 2012 heeft de stadsregio 8,8 miljoen extra uit het BDU gekregen.

De 75 miljoen die de stadsregio jaarlijks krijgt van het Rijk wordt besteed aan openbaar vervoer en investeringen in de infrastructuur voor het openbaar vervoer en de fiets, mobiliteitsmanagement en verkeersveiligheidprojecten. De extra bijdrage van 8,8 miljoen voor 2012 is o.a. bestemd voor:
• Beter Benutten: landelijk programma om in de drukste regio’s bestaande infrastructuur beter te benutten;
• Slim Prijzen: de beloningsproef op de regioring;
• Het RijnWaalpad, de snelfietsroute tussen Nijmegen en Arnhem;
• Meer treinen tussen Arnhem en Doetinchem in 2012
• De frequentieverhoging op zaterdag op het spoor tussen Arnhem en Doetinchem;
• Snelle busverbinding tussen Nijmegen en Arnhem (Breng direct RijnWaalsprinter);
• Snelfietsroutes in de Liemers en tussen Nijmegen en Beuningen;
• De aanleg van P+R terreinen;
• Actieprogramma om spits mijden in het OV te realiseren.

Bron Stadsregio Arnhem Nijmegen