Bekennende verklaringen overvallen

Bekennende verklaringen in onderzoek overvallen
Rechercheonderzoek richt zich op 29 zaken

 
Beuningen / Nijmegen, 20-02-2009
 • In het rechercheonderzoek naar twee gewapende overvallen, op een Shell benzinestation in Beuningen en een cafetaria in Nijmegen, beiden vorig jaar, hebben de vier verdachten bekennende verklaringen afgelegd. Zij zijn inmiddels voor de raadkamer verschenen en kregen 90 dagen gevangenhouding opgelegd. Een vijfde verdachte in het onderzoek heeft meerdere inbraken in Nijmegen bekend, onder meer in woningen en schuurtjes. Ook deze persoon zit nu in de gevangenhouding.

Donderdag 31 juli 2008 werd ’s morgenseen medewerkster van de Shell aan de Schoenaker in Beuningen door drie personen overvallen. Onder dreiging van een mes maakten zij een geldbedrag en een grote hoeveelheid sigaretten buit. Op woensdagavond 13 augustus dat jaar werd door drie personen een gewapende overval gepleegd op een cafetaria aan de Horstacker 14e straat in Nijmegen waarbij het aanwezige personeel gedwongen werd om onder bedreiging van een vuurwapen geld af te geven.

Eind januari werden de eerste twee aanhoudingen in dit onderzoek verricht toen twee verdachten op heterdaad bij een woninginbraak werden betrapt. Al snel werd in het onderzoek duidelijk dat de verdachten bij méér strafbare feiten betrokken waren en leidde het spoor naar de overvallen.

 

 

29 zaken

De vijf verdachten in het onderzoek die in gevangenhouding zitten, zijn een 22-jarige inwoner van de gemeente Overbetuwe, twee 19-jarige Nijmegenaren, een 19-jarige Arnhemmer en een 21-jarige inwoner van Bemmel. Twee personen hebben beide overvallen bekend, twee anderen bekenden ieder één gewapende overval gepleegd te hebben. Eén van de 19-jarige Nijmegenaren kan samen met de 22-jarige inwoner uit Overbetuwe beschouwd worden als hoofdverdachte ten aanzien van de woninginbraken en pogingen daartoe, inbraken in schuurtjes en bedrijven. In totaal gaat het hier om 29 strafbare feiten, daarvan twee gewapende overvallen en 18 woninginbraken of pogingen daartoe. Het resterende aantal zaken betreft inbraken in schuurtjes en bedrijven. Alle inbraken vonden plaats in de gemeente Nijmegen, vorig jaar en begin dit jaar.

 

Onderzoek gaat door

Naast de vijf bovengenoemde verdachten heeft de politie nog één verdachte aangehouden en drie personen als verdachte gehoord. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij één of meer inbraken of pogingen daartoe. Alle verdachten zijn ieder voor hun deel afgehoord en vervolgens in vrijheid gesteld.

Het onderzoek dat draait bij de Districtsrecherche van Tweestromenland is bijna klaar. Toch wordt niet uitgesloten dat er nog een aanhouding volgt.