Vier kerst met Mahler en Phion

Phion, orkest van Gelderland & Overijssel, brengt met kerst traditiegetrouw Mahler naar de concertzalen. Dit jaar is dat de monumentale Derde symfonie, ook wel bekend als de ‘natuursymfonie’. Een verklanking van het ontstaan van de wereld, die uitmondt in het verhaal van de liefde. De ervaren dirigent Claus Peter Flor leidt Phion, daarnaast werken mee mezzosopraan Katarina Bradić, Consensus Vocalis en Kinderen uit het Nationaal Kinderkoor & Nationaal Jongenskoor. Concerten in Enschede, Arnhem, Apeldoorn en Nijmegen.  

CA_Phion_2250A1_KerstconcertMahler3_Katarina-Bradic_credit-onbekend

Het was een voorloper van Phion, de Arnhemsche Orkest Vereeniging o.l.v Martin Heuckeroth, die in 1903 in Musis Sacrum met de Derde symfonie voor het eerst orkestmuziek van Mahler in Nederland uitvoerde. Om die reden kiest Phion in het jaar dat Musis 175 jaar bestaat voor diezelfde Derde symfonie om de traditie van Mahler-kerstconcerten voort te zetten.

Tijdens het componeren van zijn Derde symfonie zei Mahler: ‘Je kunt je niet voorstellen hoe het zal klinken!’ De Derde is zijn langste symfonie en misschien ook zijn meest complexe en raadselachtige werk. Achtereenvolgens komen oerkrachten, de flora en fauna, de mens, engelen en de liefde aan de orde. Met deze zes delen duurt de Derde symfonie ongeveer 100 minuten. Toch wilde Mahler oorspronkelijk nog een zevende deel aan het stuk toevoegen, gebaseerd op het Wunderhornlied ‘Das himmlische Leben’. Dat deel zou uiteindelijk de basis worden voor zijn Vierde symfonie

Mahler had alleen in de zomermaanden tijd om te componeren. Hij trok dan naar de Oostenrijkse bergen om in stilte te werken. In de Derde symfonie gaat het over – zoals Mahler zelf schrijft – het besef dat ‘de almachtige liefde alles vormt en koestert’. Dit werk is het ultieme eerbetoon aan zijn favoriete plek in de natuur.  

Voorafgaand aan het concert (m.u.v. van het concert in Arnhem op 26 december) is er een inleiding, te bestellen bij de aankoop van een concertkaartje. Meer informatie en kaarten: www.phion.nl  

Programma 

Mahler – Symfonie nr. 3 

Concertgegevens 

Claus Peter Flor – dirigent 

Katarina Bradić – mezzosopraan 

Consensus Vocalis – koor (instudering Béni Csillag)

Kinderen uit het Nationaal Kinderkoor & Nationaal Jongenskoor (instudering Irene Verburg en Wilma ten Wolde)

Enschede – Muziekcentrum 16.12 – 20.00 uur – vanaf € 22,- 

Arnhem – Musis 17.12 – 20.00 uur – vanaf € 23,- 

Apeldoorn – Orpheus 18.12 – 14.30 uur – vanaf € 21,- 

Nijmegen – De Vereeniging 20.12 – 20.15 uur – vanaf € 23,- 

Arnhem – Musis 26.12 – 14.00 uur – vanaf € 23,-