Vierdaagse grootste sportevenement

Nijmegen, 10 oktober 2008

Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen “grootste” sportevenement van Nederland
 

De Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen is de ‘winnaar’ in de gloednieuwe editie van de Sport Evenementen Monitor, dat vanaf dit jaar een Sport Top 100 publiceert. Het Nijmeegse wandelfestijn trok ca. 1 miljoen bezoeken en telde tijdens de afgelopen editie 43.450 deelnemers. De Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen is hiermee ook het grootste deelnemersevenement van Nederland en heeft meer deelnemers dan bijvoorbeeld de Marathon van New York toelaat.

De Vierdaagse wist een ander groot sportenevenement net achter zich te houden. De Fortis Marathon Rotterdam (21.250 deelnemers) trok naar eigen zeggen 900.000 bezoeken en eist daarmee dit jaar de tweede plaats op in de Top 100 van grootste sportevenementen.

De gemeente Amsterdam is echter niet geheel met lege handen blijven staan. In de ranglijst van gemeenten met het meeste aantal sportevenementen neemt de havenstad wel de eerste plek in. In totaal vonden er in het afgelopen jaar 25 evenementen met minimaal 5.000 bezoeken plaats, die in totaal 2,1 miljoen bezoeken genereerden. Rotterdam verwijst daarmee de stad Amsterdam naar de tweede plek. De hoofdstad was gastheer van één evenement minder. Het aantal bezoeken van deze 24 evenementen was overigens wel fors lager: 850.000.

Deze gegevens zijn afkomstig uit de net door evenementenonderzoeksbureau Respons gepubliceerde Sport Evenementen Monitor. Naast de nieuwe Sport Top 100, monitort Respons de totale markt van sportevenementen vanaf 5.000 bezoeken, die via de Sport Monitor Online inzichtelijk zijn. In augustus jl. verscheen voor het eerst de Jongeren Top 100 en eind november verschijnt de Evenementen Top 100, de ranglijst van de honderd grootste publieksevenementen in alle categorieën.

Bron: Respons
 
 
Rubriek Vierdaagse