Geen Vierdaagsefeesten 2020 – van dag tot dag

Geen Vierdaagsefeesten 2020 – zie foto’s hieronder

Nijmegen, 21 april 2020

Zojuist kondigde premier Rutte aan dat er tot 1 september in Nederland geen grote evenementen kunnen plaatsvinden vanwege de bestrijding van het coronavirus. Helaas betekent deze verlenging van de maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen dat de Vierdaagse afstandsmarsen en de Vierdaagsefeesten in 2020 definitief niet door kunnen gaan.

Met dit besluit is er nu duidelijkheid gekomen. Hoewel het voor alle betrokkenen een teleurstelling is dat er dit jaar geen Vierdaagse en Vierdaagsefeesten in Nijmegen zullen zijn, is er ook begrip.

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen: “De verlenging van het verbod op evenementen is niet geheel onverwacht. Dat neemt niet weg dat dit voor Nijmegen en de regio wel een forse dreun is die de nodige emoties oproept. Ik leef mee met de organisatoren en al die ondernemers die op een mooie Vierdaagseweek hadden gehoopt en nu veel inkomsten zien verdampen. Dit is niet alleen een hevige teleurstelling voor organisatoren, vrijwilligers, ondernemers, wandelaars en bezoekers maar voor alle inwoners van Nijmegen en de Vierdaagseregio. De Vierdaagse hoort bij Nijmegen en Nijmegen hoort bij de Vierdaagse. Dat gevoel blijft, ook nu we noodgedwongen een jaartje moeten overslaan. Maar uiteraard staan gezondheid en veiligheid voorop, en kan ik dit besluit begrijpen.”

Henny Sackers, voorzitter van Stichting DE 4DAAGSE: “Alhoewel we steeds meer rekening hielden met dit scenario, valt de definitieve afgelasting ons zwaar. Uiteraard staat ieders gezondheid voorop, maar we weten ook dat tienduizenden wandelaars enorm naar de 104de Vierdaagse hebben toegeleefd. Afgelasting is noodzakelijk en begrijpelijk, maar brengt eveneens teleurstelling met zich mee. Die teleurstelling treft ook al onze medewerkers, vrijwilligers, partners, sponsoren, leveranciers en ieder ander die de Vierdaagse een warm hart toedraagt. Iedereen heeft hard gewerkt, veel geïnvesteerd en zich op ons mooie evenement in juli verheugd. Het is dan ook heel erg spijtig dat de Vierdaagse niet doorgaat.”

Walter Hamers, bestuursvoorzitter Vierdaagsefeesten: “Er stond een prachtige editie van de Vierdaagsefeesten op stapel. Ruim 1000 acts waren al geboekt en ruim 40 podia waren startklaar. Maar het grootste evenement van Nederland organiseren is in deze tijden onverantwoord, dus we staan achter dit afgekondigde evenementenverbod. Neemt niet weg dat afgelasting ontzettend verdrietig is. Het is een enorme domper voor de anderhalf miljoen bezoekers die jaarlijks naar de stad komen, voor de horeca-ondernemers en culturele partijen die juist nu de extra omzet zo goed konden gebruiken, voor de hele stad Nijmegen, voor al onze partners, sponsoren, leveranciers en ambassadeurs. We gaan de komende periode verkennen hoe we de Nijmeegse horeca en cultuur toch een beetje kunnen ondersteunen, rekening houdende met alle beperkingen en mogelijkheden van deze nieuwe realiteit.”

De komende periode zullen de partijen zich buigen over de gevolgen van deze afgelasting.

Bron Gemeente Nijmegen, Stichting de Vierdaagsefeesten en Stichting DE 4DAAGSE

Waalbrug met wapen van Nijmegen – foto Vierdaagsefeesten

Nijmegen, 20 juli 2019

Vierdaagsefeesten: jubileumeditie met gouden glans  

Dag 7 – Vierdaagsefeesten vierde de afgelopen week haar 50-jarig jubileum. Met een fantastische sfeer, prachtige programmering, veel belangstelling en perfecte weersomstandigheden, blikken we terug op een glansrijke editie. Het grootste evenement van Nederland was nagenoeg even drukbezocht als vorig jaar. Verspreid over 7 dagen deden zo’n 1.625.000 feestvierders de binnenstad van Nijmegen aan.

Bestuursvoorzitter Walter Hamers geeft aan: “De bezoekersaantallen van de Vierdaagsefeesten maken een stabiele groei door, die gelijk loopt met de groei van het aantal Nederlanders en het aantal inwoners van Nijmegen. We gaan met de ambities en de ontwikkeling van de stad mee. We hoeven niet meer en groter, maar wel beter en nog waardevoller.”

De week kwam rustig op gang door nog wat regen op de zaterdagmiddag en wat koelere momenten begin van de week. Met temperaturen tussen de 20 en 24 graden was het ideaal weer om energiek en geboeid van de muziek te kunnen genieten. Daar maakten de bezoekers dan ook  gretig gebruik van; opvallend veel mensen kwamen gericht voor het programma naar de stad. Niet alleen bij het Valkhof Festival, dat ook dit jaar weer muziekliefhebbers uit het hele land en daarbuiten trok; ook bij bijvoorbeeld Otis Park, Festival op ’t Eiland, SMKMRKT, de Kaaij, Oerhollands Joris Ivensplein en Hennes Latin Stage waren duidelijk fans aanwezig van de acts die zich op de podia voltrokken.

De sfeer in de stad was zeer goed, en ondanks de hoge bezoekersaantallen deden zich de afgelopen week relatief weinig incidenten voor. Het publiek spreidde zich goed door de stad. Directeur Leo Weterings: “Het is ontzettend bijzonder om te zien dat hier dagelijks ruim 200.000 mensen samenkomen, uit alle lagen en leeftijden van de bevolking.

Mensen die elkaar tegenkomen op de hoek van de straat, elk op weg naar hun eigen favoriete plekje, maar elkaar ontmoeten en samen iets heel bijzonders meemaken.”

Matrixx at the Park en Matrixx Live aan de Kade waren, met grote namen op het affiche, de populairste locaties. Voor deze trekpleisters moest de politie soms ‘Vol’ communiceren op de lichtkranten. Dit gold ook voor het populaire Faberplein. De toevoeging van podium ‘Rade aan de Kade’ op de vernieuwde Waalkade bleek ook een succesformule. Het verplaatste reuzenrad toornde nu hoger boven de stad uit vanaf Kelfkensbos, wat prachtige plaatjes opleverde.

De temperaturen van de afgelopen week leenden zich uitstekend voor de eetlust en de wandel naar de bar: veel ondernemers geven aan een zeer positieve omzet te hebben gedraaid. Dit is ook wel noodzakelijk, want om vrij toegankelijk te kunnen blijven, moet de organisatie van de Vierdaagsefeesten zich terugverdienen in consumptiebesteding.

Opvallend was dat de straten dit jaar schoner bleven: door de plaatsing van 25% extra afvalzakken en een bewustwordingscampagne, belandde er minder rotzooi op straat. Er zullen vervolgstappen worden gezet om de Vierdaagsefeesten de komende jaren volledig circulair en schoon te laten zijn. Samen werken we toe naar een duurzaam evenement, zodat ook aankomende generaties dit feest kunnen vieren. Oftewel: genoeg ambities voor de toekomst. Voor nu kijken we terug op een zeer geslaagde week, en kan het grote aftellen naar Vierdaagsefeesten 2020 beginnen! 

BEZOEKERSAANTALLEN
zaterdag          13 juli 2019     205.000           (2018: 215.000           2017: 205.000)
zondag            14 juli 2019     220.000           (2018: 230.000           2017: 225.000)
maandag        15 juli 2019     195.000           (2018:  195.000           2017: 185.000)
dinsdag           16 juli 2019     215.000           (2018:  200.000           2017: 190.000)
woensdag       17 juli 2019     255.000           (2018: 250.000           2017: 210.000)
donderdag      18 juli 2019     260.000           (2018: 265.000           2017: 250.000)
vrijdag             19 juli 2019     265.000           (2018: 260.000           2017: 260.000)

Totaal:             1.625.000                                (totaal 2018: 1.615.000     totaal 2017: 1.525.000)

Vierdaagsefeesten 2020: 18 t/m 24 juli

Bron Stichting Vierdaagsefeesten

Grote Markt – foto Vierdaagsefeesten / Jan Willem de Venster
Festival op het Eiland – foto Vierdaagsefeesten / Jan Willem de Venster

Nijmegen, 19 juli 2019

Vierdaagsefeesten donderdag: back to the 90’s!

Dag 6 – Op de zesde dag van de Vierdaagsefeesten werden de bezoekers ondergedompeld in nostalgie, met een uitzinnige flashback naar de jaren ’90! Het was druk op de Grote Markt waar traditioneel een nineties avond op het programma stond. Dit jaar trakteerden de Party Animals op een stuiterende show. Ook bij Festival op ’t Eiland, Plein ’44 en op Wintersoord ervaarde men een legendarische trip naar ongerepte guilty pleasures van toen. Aanstekelijk gezellig werd het ook voor de deur van menig café, met coverbands uit die tijd. Op het Koningsplein werd het eind van de avond extra druk, toen bij The Dirty Daddies op Plein ’44 tien minuten vóór het einde kortstondig de stroom uitviel.

Niet verwonderlijk dat de donderdag een populaire avond is: de gemiddelde leeftijd van de Vierdaagsefeesten bezoeker is 29 jaar, oftewel ’90 kids in overvloed! Los daarvan zijn alle leeftijdsgroepen goed vertegenwoordigd op de Vierdaagsefeesten: publieksonderzoek van vorig jaar wijst uit dat 39% van de bezoekers tussen de 20 en 29 jaar oud is; de leeftijdsgroepen 30-39, 40-49 en 50-59 worden ieder met ongeveer 13% vertegenwoordigd.

Ondanks het serieuze bezoekersaantal van 260.000, bleef het overalgezellig druk’ in de stad: alleen voor Matrixx at the Park, seinde de politie de melding ‘Vol’ op de lichtkranten. Veel bezoekers kwamen al in de middag, om ook een hapje te eten in de stad. Met ruim 100 foodtrucks biedt de Vierdaagsefeesten echt voor ieder wat wils; niet alleen op het gebied van muziek, maar ook voor de hongerige maag. Vooral SMKMRKT, De Kaaij Nijmegen, Festival op ’t Eiland, Zomerbar 024, Ramblas Nijmegen en Hennes Latin stage bieden de bezoekers een uitgebreide en smaakvolle keuze.

’s Middags werd alweer de derde editie van Uniek Wandelen georganiseerd: een sportieve activiteit waar mensen met en zonder beperking samen een positieve ervaring delen. Honderden enthousiaste wandelaars trotseerden de finish van de 5 of 10 kilometer lange wandeling, met uiteraard gladiolen en medailles als beloning. Uniek Wandelen brengt het inclusieve karakter van de Vierdaagsefeesten dubbel en dwars naar voren: iedereen hoort erbij, mag meedoen en kan deelnemen aan activiteiten.

Het was een sensationele donderdag. Maar de waarheid is hard: de laatste dag van de Vierdaagsefeesten is aangebroken. Dus als je het al niet van plan was: Vier de feesten! 

BEZOEKERSAANTALLEN
zaterdag          13 juli 2019     205.000           (2018: 215.000           2017: 205.000)
zondag            14 juli 2019     220.000           (2018: 230.000           2017: 225.000)
maandag        15 juli 2019     195.000           (2018:  195.000           2017: 185.000)
dinsdag           16 juli 2019     215.000           (2018:  200.000           2017: 190.000)
woensdag       17 juli 2019     255.000           (2018: 250.000           2017: 210.000)
donderdag      18 juli 2019     260.000           (2018: 265.000           2017: 250.000)
Tussenstand:  1.350.000                                (totaal 2018: 1.615.000     totaal 2017: 1.525.000)

Bron Stichting Vierdaagsefeesten

Hertogplein – foto Vierdaagsefeesten / Jan Willem de Venster
StevenskerkLive – foto Vierdaagsefeesten / Jan Willem de Venster

Nijmegen, 18 juli 2019

Nijmegen omarmt Roze Woensdag; en hoe?!

Dag 5 – De woensdag van de Vierdaagsefeesten kleurde traditioneel roze, en stond daarmee volledig in het teken van acceptatie en diversiteit. Op deze alom bekende ‘Rainbow Wednesday’ trakteerden locaties als Credible, Hertogplein en ThomTom nog vóór het middaguur op een extravagante viering van de liefde. SMKMRKT voegde een extra festival toe: Honey Honey, een sensatie van dj’s, bands en performances. Ook hier werd uitbundig feestgevierd en tegelijkertijd zagen bezoekers hun kans schoon om 4-Daagse lopers toe te juichen en aan te moedigen.

Ook het avondprogramma had op veel locaties een roze tintje: van ABBA en Queen tribute bands tot Gerard Joling bij Matrixx Live @ de Kade. Bestuursvoorzitter Walter Hamers van Stichting Vierdaagsefeesten merkt op: “Waarden als vrijheid, gemeenschappelijkheid, gastvrijheid en verbinding zijn de hele week aanwezig, maar komen op een dag als vandaag nog extra tot uiting”.

In een uitverkochte Stevenskerk droomde men heerlijk weg bij de jaren ’70 sound van The Teskey Brothers. De hele week voltrekken zich in de oudste kerk van Nijmegen bijzondere, intieme optredens van toonaangevende artiesten. Voor vanavond zijn er nog enkele kaarten beschikbaar voor het concert van Josh Ritter; de man die tot de eredivisie van singer-songwriters behoort, en vaak wordt vergeleken met helden als Bruce Springsteen en Bob Dylan. Vrijdag kun je nog genieten van Nijmeegs singer-songwriter Lucky Fonz III, wiens shows bekend staan om hun unieke combinatie van humor, diepgang en ontroering.

De dresscode werd vandaag meer dan begrepen en met zo’n 255.000 bezoekers was deze Roze Woensdag nagenoeg even drukbezocht als vorig jaar. De weersomstandigheden waren optimaal: met 23 graden in plaats van de 33 graden van vorig jaar was het ideaal festivalweer. Er werd volop genoten van de programmering, de sfeer zat er goed in en er werd veel gegeten en gedronken; dikke kans dat de vele evenementorganisatoren deze week met een positief resultaat zullen eindigen. Een hele stad omtoveren tot grootste feestlocatie van Nederland, met prachtige podia en 1.149 bands en artiesten, is namelijk alleen mogelijk als er een hele week belangstelling is aan de barren en kramen.

Wist je dat maar liefst 25% van de Vierdaagsefeesten bezoekers alle 7 dagen feestviert? Voor deze fanatiekelingen hebben we goed nieuws: dit was pas dag 5. Oftewel, nog twee onvergetelijke dagen te gaan! 

BEZOEKERSAANTALLEN
zaterdag          13 juli 2019     205.000           (2018: 215.000           2017: 205.000)
zondag            14 juli 2019     220.000           (2018: 230.000           2017: 225.000)
maandag        15 juli 2019     195.000           (2018:  195.000           2017: 185.000)
dinsdag           16 juli 2019     215.000           (2018:  200.000           2017: 190.000)
woensdag       17 juli 2019     255.000           (2018: 250.000           2017: 210.000)

Tussenstand:  1.090.000                                (totaal 2018: 1.615.000     totaal 2017: 1.525.000)

Bron Stichting Vierdaagsefeesten

Credible in de Hertogstraat – foto Vierdaagsefeesten / Mathijs Hanenkamp

Nijmegen, 17 juli 2019

Dag 4: drukker en schoner dan ooit! 

Dag 4 van de Vierdaagsefeesten is er eentje voor in de boeken! De sluiting van de Waalbrug wegens de doortocht van de 4-Daagse wandelmarsen leidde niet tot minder bezoekers van de Vierdaagsefeesten. Integendeel: de dinsdag was met 215.000 bezoekers nog nooit zó druk. De politie communiceerde de melding ‘vol’ voor Matrixx aan de Waalkade tijdens het optreden van de Vengaboys. Ook elders in de stad was het volle bak, zoals bij Suzan en Freek bij Credible, bij Zanger Kafke op Wintersoord, en bij The Dirty Daddies op Plein ’44.

Een magische bloemenregen van 100.000 kleurrijke chrysanten werd vanaf de Waalbrug over festival De Kaaij Nijmegen gestrooid. Opvallend genoeg bleven de straten op deze vierde dag redelijk schoon. Vierdaagsefeesten en Dar zorgden voor zo’n 25% extra afvalzakken in de stad stonden. Dit heeft resultaat: de straten zijn schoner. Nu het de komende dagen naar verwachting nog drukker wordt, vraagt de organisatie bezoekers nog een keer om afval in de afvalzakken en containers te gooien. Directeur Leo Weterings: “Nijmegen vormt deze week van het jaar de officieuze hoofdstad van Nederland, waar iedereen welkom is en zich thuis kan voelen. Doe dan ook als thuis, en gooi je afval niet zomaar op de grond. Zo zorgen we voor elkaar en voor de stad”.

’s Middags sloten we de Kidsloop af, die zijn 5e verjaardag vierde. Er waren weinig uitvallers onder de wandelaars t/m 12 jaar; vrijwel alleen maar trotse snoetjes, medailles en gladiolen. Op hun vierde en laatste wandeldag, keken de jonge fanatiekelingen nog even mee naar de eerste dag van hun opvolgers.

En wie na het wandelen nog energie over had, kon zijn geluk niet op, want tijdens deze 50ste editie van de Vierdaagsefeesten is volop aan de kinderen gedacht! Elke middag staat in het teken van swingende programmering, vermaak, spraakmakend theater en inspirerende workshops. Op locaties als Festival op ’t Eiland, Mariënburgplein, De Kaaij, Joris Ivensplein en Café Van ouds werd de gemiddelde leeftijd van Vierdaagsefeesten lekker omlaag gehaald.

En dan zit dag 4 er alweer op. Ruim 215 duizend bezoekers dansten en feestten er lustig op los en het Vierdaagsefeesten gevoel was ruimschoots aanwezig… laat dag 5 maar komen!

BEZOEKERSAANTALLEN
zaterdag          13 juli 2019     205.000           (2018: 215.000           2017: 205.000)
zondag            14 juli 2019     220.000           (2018: 230.000           2017: 225.000)
maandag        15 juli 2019     195.000           (2018:  195.000           2017: 185.000)
dinsdag           16 juli 2019     215.000           (2018:  200.000           2017: 190.000)

Tussenstand:  835.000                                  (totaal 2018: 1.615.000     totaal 2017: 1.525.000)

Bron Stichting Vierdaagsefeesten

Kelfkensbos – foto Vierdaagsefeesten / Jan Willem de Venster
Navarone op Plein 1944 – foto Vierdaagsefeesten / Jan Willem de Venster

Nijmegen, 16 juli 2019

Nijmeegse helden centraal op derde dag Vierdaagsefeesten

Dag drie van de Vierdaagsefeesten zit er alweer op! Naast drukte bij grote namen als Kris Kross Amsterdam, Frenna, Corry Konings, Frans Duits, Yung Felix en Mooi Wark, konden ook rasechte Nijmeegse artiesten op veel warme belangstelling rekenen. Zo keerde rockband Navarone terug op Plein ’44, nu landelijk bekend als finalist van The Voice of Holland. Ook wereldberoemd in thuishaven Nijmegen is volkszanger Ronnie Ruysdael; dit jaar weer vaste gast op het Faberplein. De Nijmeegse band Memphis Maniacs zorgde voor één groot feest op het Festival Op ’t Eiland. Daarnaast werd Club Voerweg van het Valkhof Festival overgenomen door dj’s van het bekende Nijmeegse drum ‘n bass feest WTF.

De weersomstandigheden lenen zich uitstekend om te genieten van de feesten en te luisteren naar de bands. Er klinken veel tevreden geluiden van de ondernemers uit de stad: “Het is ideaal feestweer en er wordt er veel gegeten en gedronken. Bovendien zorgt de temperatuur ervoor dat mensen écht komen voor het programma, en niet om aan het strand te liggen of verkoeling te zoeken.”, aldus de organisatie. Dit jaar kwamen evenals vorig jaar zo’n 195.000 feestgangers naar de Vierdaagsefeesten. Stichting Vierdaagsefeesten is tevreden over de opkomst tot nu toe: na drie dagen staat de teller op 620.000 bezoekers. Dit zijn minieme verschillen met vorig jaar. Dat belooft nog wat voor de rest van de week!

De organisatie riep Vierdaagsefeesten bezoekers dit jaar nadrukkelijker op om hun drankje aan de bar te kopen, met de slogan: ‘Vierdaagsefeesten zijn gratis, dankzij jou! Want jij haalt je drankje aan de bar.’

Directeur Vierdaagsefeesten Leo Weterings: “Met deze eenduidige boodschap willen we nogmaals uitleggen hoe bijzonder het is dat dit programma, ruim 1100 acts op ruim 40 podia, vrij toegankelijk is. Ja, dan betaal je voor een biertje of fris op veel plaatsen €2,90, maar kijk eens om je heen wat je daar allemaal voor terugkrijgt! Bovendien zijn dit soort prijzen gangbaar voor veel festivals, waarvoor je eerst nog een dure entreeprijs betaalt.” Bestuursvoorzitter Walter Hamers vult aan: “Inderdaad, zodat we een waardevol evenement kunnen blijven organiseren, voor generaties van nu en van de toekomst.”

Honderden feestvierders zwaaiden de eerste wandelaars uit bij de start van De 4-Daagse Internationale Afstandsmarsen. Voldaan keerden zij huiswaarts om zich voor te bereiden op een nieuwe dag vol plezier, pret en entertainment.

Bron Stichting Vierdaagsefeesten

Waal in Vlammen – foto Vierdaagsefeesten / Mathijs Hanenkamp
Gevelconcert Grote Markt – foto Vierdaagsefeesten / Jan Willem de Venster

Nijmegen, 15 juli 2019

Gezellige drukte bij Vuurwerk en populaire muziekacts

Dag 2 – Vuurwerkshow ‘Waal in Vlammen’ op de zondagavond van Vierdaagsefeesten is traditioneel voor velen één van de hoogtepunten van het jaar. Het was gisteren dan ook ontzettend druk op de Waalkade. Maar niet alleen daar: velen genoten ook van de optredens van Davina Michelle op Plein ’44, Maan in de Molenstraat, Tino Martin op het Faberplein of het 25ste Gevelconcert op de Grote Markt.

Directeur Vierdaagsefeesten Leo Weterings: “Door dit soort publiekstrekkers tegelijk met het vuurwerk te programmeren, zorgen we bewust voor een goede spreiding in de stad.” En dat werkte: het was overal gezellig en druk. De Vierdaagsefeesten trokken op dag 2 zo’n 220.000 bezoekers naar de Nijmeegse binnenstad.  Vorig jaar waren dat er 230.000. Weterings: “Geen groot verschil, terwijl het in de avond toch aardig afkoelde. We zijn erg tevreden met de behapbare drukte, het feit dat alles zonder noemenswaardige incidenten verloopt en we krijgen veel positieve reacties over hoe we hier in Nijmegen zorgen voor crowd control”.

’s Middags vond er een bijzondere trouwceremonie plaats op het stadseiland: een plek waar je normaal niet kunt trouwen. De wens van Jasper en Ingrid, die elkaar tijdens Vierdaagsefeesten ontmoetten, ging in vervulling na een oproep van Stichting Vierdaagsefeesten, om het 50-jarig jubileum te vieren met de liefde voor elkaar en voor de feesten.

Ter ere van oprichter Nico Grijpink werd op Plein ’44 een plaquette met zijn beeltenis onthuld. Grijpink was oprichter en organisator van de eerste 10 jaar Zomerfeesten, sinds 1998 Vierdaagsefeesten geheten. Hij besloot vijftig jaar geleden dat het niet langer kon dat er duizenden wandelaars naar Nijmegen en omstreken kwamen, terwijl er in de binnenstad weinig te beleven was. Vanaf dat moment zijn de feesten niet meer weg te denken. Een terugblik in foto en film met de geschiedenis van deze halve eeuw is nog de hele week te bezoeken in de Stevenskerk.

Bron Stichting Vierdaagsefeesten

Festival op t Eiland – foto Vierdaagsefeesten, Mathijs Hanenkamp

Nijmegen, 14 juli 2019

Vliegende start 50ste Vierdaagsefeesten (2019)

Zaterdag 13 juli 2019 barstte de 50ste editie van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten los. Een event dat zich de afgelopen decennia steeds vernieuwd heeft, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en crowd control. En dat werd beloond: tijdens de officiële opening in de Stevenskerk reikte Burgemeester Bruls een innovatieprijs uit aan bestuursvoorzitter Walter Hamers van Stichting Vierdaagsefeesten.

Aan de Waalkade bij SMKMRKT Labyrinth werd afgetrapt met Drifts Danspaleis: een swingende dansmiddag waar jongeren een dansje waagden met dames en heren op leeftijd. Een prachtig symbool voor wat bij Vierdaagsefeesten ontstaat: mensen van diverse leeftijdsgroepen, achtergronden en voorkeuren komen samen en ontmoeten elkaar.

De middag kwam zachtjes op gang, waarschijnlijk mede vanwege regen in de late middag. In de avond stroomde de binnenstad snel vol met enthousiast publiek op alle pleinen en parken. Bij Festival op ’t Eiland was het ongekend druk tijdens de dansavond van Het Zusje van Debbie en Matrixx at the Park trok een vol Hunnerpark bij Famke Louise. Ook de nieuwe locaties stonden volop in de belangstelling: Rade aan de Kade (op het vernieuwde gedeelte van de Waalkade) en Oerhollands op het Joris Ivensplein waren populaire trekpleisters.

De eerste dag van Vierdaagsefeesten 2019 trok 205.000 bezoekers naar de Nijmeegse binnenstad. Wegens de rustige opstart in de middag waren dit er iets minder dan vorig jaar (215.000), al werd dat in de avond dus ruimschoots goedgemaakt. Groei van de bezoekersaantallen is ook niet per se het doel dat de organisatie voor ogen heeft: “We hoeven niet méér en groter, maar wel beter en waardevol. En dan groeien de feesten mee met de ambities en de ontwikkeling van de stad.” Aldus bestuursvoorzitter Hamers.

Bron Stichting Vierdaagsefeesten

Grote Markt – foto Vierdaagsefeesten

Programma Vierdaagsefeesten 2019 Nijmegen compleet

Van zaterdag 13 juli tot en met vrijdag 19 juli vinden de 50ste Vierdaagsefeesten plaats. Op het grootste evenement van Nederland laat heel Nijmegen zien wat ze in huis heeft: op meer dan 40 podia vinden ruim 1.000 optredens plaats. Uniek is de enorme diversiteit in programma en publiek: er is voor ieder wat wils, of je nu van pop, rock, levenslied, latin, dance of techno houdt.

Grote namen en bijzondere verrassingen
Het programma is nu compleet en terug te vinden op de vernieuwde website Vierdaagsefeesten.nl. Een greep uit de bekende namen op de podia van bijvoorbeeld Matrixx Live aan de Kade, Molenstraat, Grote Markt, Plein ‘44 en Joris Ivensplein: Davina Michelle, Lil’ Kleine, Corry Konings, Vengaboys, Suzan & Freek, Gerard Joling, André Hazes, Navarone, Snollebollekes, Maan, Frans Duijts, Famke Louise, Mental Theo, Boef, Paul Elstak, Marianne Weber, The Dirty Daddies, John de Bever, The Partysquad, Henk Dissel, Roy & The Rodjers.

Daarnaast is er minstens zo veel ruimte voor het ontdekken van bijvoorbeeld nieuwe, alternatieve muziek op het Valkhof Festival of dansen op het stadsstrand en genieten van theater bij Festival op ’t Eiland. In Otis Park vind je jazz, funk en soul. Sfeervolle locaties als De Kaaij, Faberplein, SMKMRKT en Credible weten al jarenlang een vast publiek festivalgangers aan zich te binden.

In de Stevenskerk vinden unieke optredens plaats van Luwten, Kokoroko, Roxeanne Hazes, The Teskey Brothers (uitverkocht), Echo Collective plays ‘Amnesiac’, Lucky Fonz III en Josh Ritter. Op diverse locaties in de stad wordt kinderprogramma aangeboden zoals de Kidsloop, Circusspeeltuin, voorstellingen van De Dansers of workshops Vakantievloggers & Reisreporters.

Zeven dagen lang
Verspreid over 7 dagen vinden anderhalf miljoen mensen in Nijmegen hun thuis. De één komt voor de vuurwerkshow op zondag, de ander voor ‘roze woensdag’ vol feestelijk programma in het teken van acceptatie en diversiteit. Samen met de wandelaars van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen sluiten de feesten op vrijdag af.

Vierdaagsefeesten Nijmegen
Zaterdag 13 t/m vrijdag 19 juli 2019,
Dagelijks vanaf 12:00 uur (na 00:30u diverse binnenprogramma’s)
Gratis toegang, met uitzondering van enkele programma-onderdelen als StevenskerkLive

Bron Stichting Vierdaagsefeesten – meer Vierdaagsefeestenfoto Nijmegen