Vijf voertuigen botsen op A15

Enspijk, 16-02-2009 • Maandagavond omstreeks 18.20 uur botsten vijf voertuigen op elkaar op de Rijksweg A15 ter hoogte van Enspijk, net voor verkeersplein Deil richting Nijmegen. Meerdere personen raakten licht gewond en werden ter plekke behandeld. Eén persoon zat bekneld in zijn auto en moest door de brandweer worden bevrijd. De snelweg werd afgesloten en een omleidingsroute ingesteld.

Na de melding gingen de hulpverleningsdiensten politie, brandweer en ambulancedienst erheen. Ook het Korps Landelijke Politiediensten ging ter plaatse. Vijf voertuigen bleken op elkaar geklapt. Dit begon bij een stilstaande file in verband met een eerder ongeval bij Meteren. Op de eerste rijstrook stonden twee auto’s stil. Toen deze optrokken omdat de file weer in beweging kwam, botste een derde auto op de tweede, die op zijn beurt weer de eerste aanduwde. Auto drie werd aangereden door een vierde waarin zich later het beknelde slachtoffer zou bevinden. Deze auto kwam dwars op de weg te staan en werd vervolgens in de flank aangereden door een vijfde voertuig.

Technisch sporenonderzoek
De brandweer had de nodige tijd nodig om het slachtoffer, die wel aanspreekbaar was, uit de auto te bevrijden. Doordat de auto met deze persoon op de vluchtstrook stond, bleef de weg helemaal dicht en konden brandweerlieden veilig werken. Het bleek te gaan om een 45-jarige inwoner van de gemeente Wierden. Hij is met vermoedelijk letsel aan borst en buik met een ambulance naar het UMC Utrecht vervoerd. Meerdere personen bleken licht verwond, maar konden ter plekke geholpen worden.

Samen met agenten van het KLPD werden zoveel mogelijk gegevens van betrokkenen en getuigen vastgelegd en verklaringen opgenomen. Politiemensen van VerkeersOngevallenAnalyse verrichtten technisch sporenonderzoek voor de exacte toedracht.
Rijkswaterstaat stelde een omleidingsroute in en nam het incident over. In de loop van de avond kon de weg weer worden vrijgegeven.