Voorjaarsprogramma Bevrijdingsmuseum 2019

Voorjaarsprogramma Bevrijdingsmuseum 2019

Activiteiten in april en mei 2019

In het voorjaar van 2019 organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek diverse activiteiten voor jong en oud. Het programma gaat van start op zondag 14 april met een doorlopende cartoonworkshop voor kinderen van 13.00-16.00 uur. Bovendien is het Bevrijdingsmuseum deze zondag met gereduceerd tarief (50%) te bezoeken in het kader van de Nationale Museumweek (geen korting op korting mogelijk).

Daarnaast organiseert het museum in april en mei o.a. spannende spionagetrainingen, parachutistenworkshops en een aantal themamiddagen rondom het leven van Anne Frank, speciaal voor kinderen. Tevens kunnen bezoekers die meer willen weten over de historische gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in Groesbeek en Nijmegen meetouren met de fieldtrips van Grateful Generation Tours (in een authentieke Willy’s MB) of deelnemen aan een battlefield fietstour (met eigen fiets). Bovendien organiseert het Bevrijdingsmuseum op 5 mei het jaarlijkse Bevrijdingsfestival (10.30-16.30 uur) in en rondom het museum met o.a. live muziek, fieldtrips en persoonlijke verhalen van opa’s en oma’s.

Tenslotte zal vanaf 8 april t/m 31 juli 2019 de expositie Anne Frank – ‘Laat me mezelf zijn’ in het Nationaal Bevrijdingsmuseum te zien zijn. Deze tentoonstelling verbindt het levensverhaal van Anne Frank met de belangrijkste gebeurtenissen uit WO2 en de actualiteit. Jongeren van nu komen aan het woord en vertellen over o.a. hun plaats in de samenleving, discriminatie, idealen en verwachtingen. ‘Laat me mezelf zijn’ is een educatieve productie van de Anne Frank Stichting en is samengesteld uit boeiende displays, audiovisueel materiaal en een aantal kernobjecten.

Kijk voor een overzicht van alle evenementen (data, tijden, tarieven, reserveren, etc.) op onze website www.bevrijdingsmuseum.nl.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Informatie en reserveren: 024-3974404, info@bevrijdingsmuseum.nl, www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum
Twitter: @bevrijding

Programma

Maandag 8 april t/m zondag 14 april: Nationale Museumweek ‘Ons echte goud’
Gedurende de hele Museumweek laten we in een speciale vitrine onze laatst binnengekomen topstukken zien.

In het kader van deze Museumweek is het Bevrijdingsmuseum op zondag 14 april met gereduceerd tarief (50%) te bezoeken: volwassenen € 6,25 pp, kinderen 7 t/m 17 jaar € 3,25 pp, kinderen tot 7 jaar gratis. Korting op korting is niet mogelijk. (Museumkaart geldig).

Er is op deze zondag ook een speciaal programma:
– Kinderen kunnen tussen 13.00-16.00 uur leren hoe ze een echte cartoon tekenen! Schilder en tekenaar Gerrit Kok geeft een doorlopende tekenworkshop waarbij kinderen (en (groot-)ouders) op ieder moment kunnen aansluiten.

– In samenwerking met het Bevrijdingsmuseum organiseert Grateful Generation Tours spannende fieldtrips in een authentieke Willy’s MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden. Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Kosten: € 8,50 pp, alleen contant te betalen. Museumkaart niet geldig. Ook voor donateurs en medewerkers van het museum geldt voor dit evenement de gestelde entreeprijs. Ieder half uur doorlopend van 12.00-17.00 uur. Reserveren ter plekke op de dag zelf.

Dinsdag 23 april: Spionagetraining
Volg een spoedcursus om spion te worden! Kinderprogramma van 14.00-15.30 uur over spionage en geheimschrift in de oorlog en met een diploma naar huis! Leeftijd 8-12 jaar (Museumkaart geldig). Kinderen (7 t/m 17 jaar): € 6,50 pp. Begeleidende (groot)ouders € 6,00 pp. Reserveren noodzakelijk.

Woensdag 24 april: Workshop ‘Het leven van de parachutist in WO2’
Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2. Tijd: 14.00-15.30 uur. Leeftijd 8-12 jaar (Museumkaart geldig). Kinderen (7 t/m 17 jaar): € 6,50 pp. Begeleidende (groot)ouders € 6,00 pp. Reserveren noodzakelijk.

Donderdag 25 april: Anne Frank middag
Van 14.00-15.30 uur: Na een inleiding wordt de film ‘Het korte leven van Anne Frank’ (Nederlands gesproken, Duitse ondertiteling) vertoond voor kinderen van 10-13 jaar. Daarna bezoek o.l.v. een gids aan de vaste tentoonstelling met thema’s rondom Anne Frank. Als afsluiting kunnen de kinderen een wens voor Anne Frank in de Vrijheidsboom hangen. Kinderen (7 t/m 17 jaar): € 6,50 pp. (Museumkaart geldig). Begeleidende (groot)ouders € 6,00 pp. Reserveren noodzakelijk.

Woensdag 1 mei: Spionagetraining
Volg een spoedcursus om spion te worden! Kinderprogramma van 14.00-15.30 uur over spionage en geheimschrift in de oorlog en met een diploma naar huis! Leeftijd 8-12 jaar (Museumkaart geldig). Kinderen (7 t/m 17 jaar): € 6,50 pp. Begeleidende (groot)ouders € 6,00 pp. Reserveren noodzakelijk.

Donderdag 2 mei: Workshop ‘Het leven van de parachutist in WO2’
Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2.

Tijd: 14.00-15.30 uur. Leeftijd 8-12 jaar (Museumkaart geldig). Kinderen (7 t/m 17 jaar): € 6,50 pp. Begeleidende (groot)ouders € 6,00 pp. Reserveren noodzakelijk.

Vrijdag 3 mei: Actie ‘Niet Weggooien’
Bezoekers zijn in de gelegenheid hun eigen historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië over te dragen aan het museum: foto’s, brieven, documenten, voorwerpen etc. Het museum heeft ze graag! Tijd: 10.00-17.00 uur.

Vrijdag 3 mei: Cineac voor kinderen
Boeiende, educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema’s (o.a. verzet, onderduiken, dagboeken etc.) speciaal voor de jeugd van 10-14 jaar. Doorlopend van 14.00-16.00 uur. (Museumkaart geldig). Kinderen (7 t/m 17 jaar): € 6,50 pp. Begeleidende (groot)ouders € 6,00 pp.

Zaterdag 4 mei: Nationale Dodenherdenking, stille tocht Groesbeek
Om 19.00 uur stille tocht naar de Canadese Begraafplaats in Groesbeek vanaf het gemeentehuis in Groesbeek en vanuit Berg en Dal. Daarna plechtigheid op de Canadese Begraafplaats. Na afloop bijeenkomst in het Bevrijdingsmuseum.

Zondag 5 mei: Nationale Bevrijdingsdag
Van 10.00-16.30 uur feestelijk programma in en rondom het museum met o.a. muziek en film. Entree € 5,- pp (incl. museum, festiviteiten en parkeren). Geen korting op korting mogelijk. Museumkaart geldig.

– Live muziekoptredens.

– Verkoop 2e hands boeken WO2.

– Van 14.00-15.30 uur opa’s en oma’s vertellen over de oorlog: het persoonlijke verhaal van opa’s en oma’s, speciaal verteld voor kinderen van 10-12 jaar. Dit programma-onderdeel wordt afgewisseld met een film en een bezoek aan enkele hoogtepunten in de vaste tentoonstelling. Een beleving voor de jeugd! Reserveren noodzakelijk.

– In samenwerking met het Bevrijdingsmuseum organiseert Grateful Generation Tours spannende fieldtrips in een authentieke Willy’s MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden. Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Kosten: € 8,50 pp, alleen contant te betalen. (exclusief € 5,- voor festiviteiten en bezoek museum) Museumkaart niet geldig. Ook voor donateurs en medewerkers van het museum geldt voor dit evenement de gestelde entreeprijs. Ieder half uur doorlopend van 10.00-16.30 uur. Reserveren ter plekke op de dag zelf.

Donderdag 9 mei: Dag van Europa
Doorlopend filmprogramma van 10.00-17.00 uur in onze filmzaal over de wording van Europa. Volwassenen: € 12,50 pp, kinderen (7 t/m 17 jaar): € 6,50 pp. (Museumkaart geldig).

Zondag 19 mei: Battlefield Fietstour ‘De bevrijding van Nijmegen’
Fietstocht (met eigen fiets) van 10 km over de WO2-slagvelden rond de bruggen in Nijmegen onder begeleiding van twee gidsen. Startlocatie: standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Tijd: 13.00-17.00 uur. Kosten ter plekke te betalen aan de gids € 8,00 pp incl. entreebewijs met 50% korting voor het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. (Museumkaart niet geldig). Ook voor donateurs en medewerkers van het museum geldt voor dit evenement de gestelde entreeprijs. Reserveren noodzakelijk.

Bij slecht weer vervalt de fietstocht!

Zondag 19 mei: Fieldtrips van Grateful Generation Tours
In samenwerking met het Bevrijdingsmuseum organiseert Grateful Generation Tours spannende fieldtrips in een authentieke Willy’s MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden. Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd.

Kosten: € 8,50 pp, alleen contant te betalen.
Museumkaart niet geldig. Ook voor donateurs en medewerkers van het museum geldt voor dit evenement de gestelde entreeprijs.
Ieder half uur doorlopend van 12.00-17.00 uur.
Reserveren ter plekke op de dag zelf.

Zaterdag 8 juni: Rondleiding voor blinden en slechtzienden, thema ‘Neem de oorlog onder handen’
Rondleiding van 13.00-14.30 uur. Het motto van de dag is: kijken mag met je handen. De gids vertelt het verhaal van de bevrijding van Nederland aan de hand van vele originele objecten en is er voor alle zintuigen iets te beleven: voel het gewicht van een granaat, hoor het geluid van Radio Oranje, ruik surrogaatkoffie, proef bevrijdingsbrood naar origineel recept.

Wie met het openbaar vervoer komt wordt opgehaald bij bushalte De Oude Molen om 12.34 uur, aansluitend op het arriveren van bus 5 vanaf station Nijmegen. Na de rondleiding kunt u ook worden teruggebracht naar de bushalte. Inschrijving noodzakelijk. Volwassenen: € 12,50 pp, kinderen (7 t/m 17 jaar): € 6,50 pp. Begeleiders en Museumkaarthouders gratis toegang. Hulphonden toegestaan.

Meer info: www.bevrijdingsmuseum.nl

Agenda Nijmegen