Voorouderfestival – Afrika Museum, 31 okt

Voorouderfestival in het Afrika Museum
Zondag 31 oktober 2010

In verschillende culturen is de herfst een periode om stil te staan bij de overledenen. Op 31 oktober is het in de Angelsaksische wereld Halloween en op 2 november viert de katholieke kerk Allerzielen. Het Afrika Museum in Berg en Dal grijpt deze periode aan om bezoekers kennis te laten maken met de belangrijke rol van de voorouders in het dagelijks leven in Afrika.

Op zondag 31 oktober organiseert het museum het festival ‘Wat de voorouders vertellen’. In de creatieve activiteit worden altaartjes gemaakt en de muziekdocent zingt met de workshopdeelnemers traditionele liederen. De rondleider laat aan de hand van objecten zien wat de voorouders vertellen en wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Sorbonne (Parijs) verzorgen een boeiende lezingen over voorouderverering in het westen.

Altaars
Met behulp van natuurlijke materialen zoals takjes, steentjes, bladeren en bloemen worden onder begeleiding van een museumdocent monumentjes gemaakt die de herinnering aan een voorouder of dierbare levend houden. Deze altaartjes krijgen een tijdelijke plaats in het Buitenmuseum. Doorlopend van 11.30 – 16.30 uur. Eigen bijdrage 1,-.

Zingen voor de voorouders
In Afrika spelen voorouders een belangrijke rol in het dagelijks leven. Tijdens feesten worden zij geëerd met specifieke muziek, zang en dans. In deze workshop maken bezoekers kennis met Afrikaanse liederen voor de voorouders. Het eigen lichaam functioneert daarbij als instrument. Aanvang: 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

Rondleidingen
De meeste traditionele religies van Afrika hechten groot belang aan harmonieuze betrekkingen met bovennatuurlijke krachten: voorouders, godheden en spirituele wezens. Met name de voorouders spelen een belangrijke rol. Tussen hen en de levenden bestaat een wederzijdse afhankelijkheid. Enerzijds staan de voorouders garant voor het welzijn en geluk van de gemeenschap. Anderzijds zijn zij op de levenden aangewezen om te worden vereerd en herdacht. In deze rondleiding zal worden stilgestaan bij verschillende voorbeelden en uitingen van voorouderverering. Aanvang 13.00 en 14.30 uur.

Voorouderverering in Nederland en Europa
Communicatie met de overledenen geldt als een universeel kenmerk van voorouderverering. We zien het in de rituelen rondom de dood, in herdenkingsrituelen en in gedenkplekken in de huiselijke sfeer. Op basis van wetenschappelijk onderzoek laten twee antropologen en een rituoloog zien dat het onderhouden van relaties met de overledenen of voorouders in het westen evenzeer een plaats heeft als in Afrika. Deze lezing bestaat uit drie presentaties van ieder 20 minuten. De voertaal is Nederlands en Engels. De lezing wordt verzorgd door antropoloog Eric Venbrux (Radboud Universiteit Nijmegen), rituoloog Thomas Quartier (Radboud Universiteit Nijmegen) en antropoloog Emilie Jaworski (Sorbonne, Parijs). Aanvang: 14.00 uur.

Het programma van dag tot dag is te vinden op www.afrikamuseum.nl/ onder het kopje ‘activiteiten’.

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)

Openingstijden:

  • maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur
  • 1 nov – 1 apr: maandag gesloten
  • zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur