Aftrap herdenking Vrede van Nijmegen


Stadsheraut van Nijmegen bij de Haagse residentie van de Spaanse ambassadeur

Nijmegen, 17 september 2008
 
Herdenking Vrede van Nijmegen
 
De stadsheraut van Nijmegen overhandigt ambassadeurs Jean-François Blarel (links op de foto) en Juan Pratt y Coll (rechts op de foto) namens burgemeester Thom de Graaf op woensdag 17 september voor de Haagse residentie van de Spaanse ambassadeur een reproductie van een schilderij dat de ondertekening van het vredesverdrag tussen beide landen verbeeldt. Frankrijk en Spanje ondertekenden het verdrag exact 330 jaar geleden op 17 september 1678. Het verdrag was onderdeel van vredesonderhandelingen die zo’n dertig Europese staten en steden tussen 1678 en 1979 in Nijmegen voerden. Met het aanbieden van de schilderijen geeft Nijmegen het startsein voor de voorbereidingen van de eerste officiële herdenking van de Vrede van Nijmegen in 2009. De Vrede van Nijmegen was ruim drie eeuwen geleden een belangrijk moment in de Europese geschiedenis en een vroege poging tot Europese stabiliteit.

Mede op initiatief van burgemeester Thom de Graaf herdenkt Nijmegen volgend jaar de Vrede van Nijmegen voor het eerst uitgebreid met een symposium waarin het thema Europa centraal staat en een herdenkingsdag met ambassadeurs en bewindspersonen uit Europa en Den Haag. Ook komt er een tentoonstelling over de Vrede van Nijmegen in het Europees Parlement. Die tentoonstelling verhuist daarna naar het Nijmeegse stadhuis, de plek waar veel delegaties ruim drie eeuwen geleden de verdragen tekenden. Eind 2009 opent Museum Het Valkhof bovendien een Vrede van Nijmegenzaal. Daarnaast verschijnt er onder meer een speciale postzegel.

De Vrede van Nijmegen maakte een einde aan de oorlog van Frankrijk tegen de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën (1672-1676), waarbij een groot aantal landen betrokken was geraakt. In de Waalstad sloten onder meer Spanje, Frankrijk, Zweden, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het Heilige Roomse Rijk na lang onderhandelen vredesverdragen. In veel Europese landen heeft deze vrede een plaats gekregen in de geschiedenisboeken. In Nederland is het akkoord bij het grote publiek onbekend, terwijl een cruciaal moment in de Europese geschiedenis was.
 
Bron Gemeente Nijmegen


Schilderij met daarop afgebeeld de ondertekening van het vredesverdrag