Vrijheidsmuseum Belicht Voedselhulpverlening door de Eeuwen Heen

In het Vrijheidsmuseum is op 27 november 2023 een nieuwe mini-tentoonstelling geopend die de fascinerende geschiedenis van voedselhulp in het zonnetje zet. Centraal in deze expositie staan twee schijnbaar eenvoudige kartonnen dozen, elk met hun eigen bijzondere verhaal.

De eerste doos, die dateert uit de periode net na de Tweede Wereldoorlog, is gevuld met oorlogsrantsoenen zoals rijst, chocolade en suiker. Deze doos werd verzonden door Edi Kuhn, een Duitser die naar Amerika emigreerde. In de jaren twintig had de familie Dankers in Nederland hem als kind geholpen tijdens een hongersnood in Duitsland. Decennia later, kon Kuhn deze geste terugbetalen door de familie Dankers voedselhulp te bieden. De doos werd verstuurd via CARE, een hulporganisatie opgericht op 27 november 1945 in de Verenigde Staten.

Naast deze historische doos staat een modernere variant, bedekt met CARE-stickers en gebruikt in 2023 om voedselhulp te leveren aan Oekraïense vluchtelingen. De inhoud van deze doos, waaronder soep, oploskoffie en chocolade, wordt eveneens tentoongesteld. CARE is vandaag de dag een internationale organisatie die zich niet alleen richt op noodhulp, maar ook op het bestrijden van ongelijkheid en het versterken van de weerbaarheid van arme gemeenschappen tegen klimaatverandering, natuurrampen en conflicten.

De tentoonstelling, die tot en met 2 juni 2024 te zien zal zijn, bevindt zich op het Vrijheidsplein van het museum. Bezoekers kunnen zich verdiepen in de verhalen van immigratie, verzet, gevangenschap, vriendschap en de ontwikkeling van ruim een eeuw voedselhulp. Dit wordt tot leven gebracht door middel van historische foto’s, brieven en interviews.

Deze expositie biedt een unieke kans om de impact en evolutie van voedselhulp door de jaren heen te ontdekken en te reflecteren op de betekenis van humanitaire hulp in onze huidige wereld.