Waalsprong krijgt eigen watersysteem

nijmegen-2010-02-watersysteem-Waalsprong-600
Waterplan Waalsprong

Nijmegen, 25 februari 2010

Waalsprong krijgt eigen watersysteem

Waterschap Rivierenland, de gemeente Nijmegen en GEM Waalsprong tekenden gisteren een overeenkomst, die de gezamenlijke plannen voor een robuust en schoon oppervlaktewatersysteem in de Waalsprong onderschrijft. De plannen, verwoord in het Waterhuishoudkundig Inrichtingsplan Waalsprong (WIW), zijn gericht op de aanleg van een zelfstandig functionerend watersysteem in de Waalsprong.

Een zelfstandig functionerend systeem betekent dat in natte periodes teveel aan water wordt opgevangen in de grote waterplassen van de Landschapszone. Dit water wordt in drogere tijden door de watersingels geleid. Het water blijft op deze manier binnen de Waalsprong. Zo voorkomt het systeem onnodige afvoer of aanvoer van water naar em van de rivier Linge. Bovengrondse afvoer van hemelwater en de zuivering van dat water in wadi’s zorgen er daarnaast voor dat er weinig vervuilende stoffen in het watersysteem terechtkomen.

Balans
In het plan is gezocht naar een goede balans tussen doorstroming (circulatie), retentie, de inrichting van de oevers en de ruimte die het water inneemt. Zo worden singels en waterplassen zoveel mogelijk voorzien van ecologische oevers. Deze oevers hebben een flauwe helling rond de waterlijn. Door de geleidelijke overgang van droog naar nat bieden ze een leefplek voor verschillende planten en dieren. Dat heeft een gunstig effect op de waterkwaliteit en het doorzicht. Bovendien krijgt het water daardoor een natuurlijke en recreatieve belevingswaarde. Zo werken we aan mooi en schoon water voor de bewoners van de Waalsprong.

Gescheiden waterstromen
Bij de inrichting van de nieuwe wijken is bewust gekozen voor het gescheiden houden van verschillende waterstromen. Het schone regenwater dat van daken, straten en voet- en fietspaden afstroomt, wordt via de zuiverende wadi’s naar de singels en grote waterplassen afgevoerd. Naast de wadi’s zorgen ook water- en oeverplanten en waterdiertjes ervoor dat het water schoon blijft.

Realisatie
In de overeenkomst is afgesproken dat GEM Waalsprong verantwoordelijk is voor de aanleg van de wadi’s en singels. De gemeente realiseert de waterplassen in de Landschapszone. Waterschap Rivierenland is verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van het water in de Waalsprong.

Planning
Bij de realisatie van de verschillende woonwijken in de Waalsprong zijn al diverse wadi’s en singels aangelegd, zodat deze direct als opvangbekken voor regenwater konden functioneren. De waterplassen zijn nog in voorbereiding (gefaseerd gereed tussen 2012 en 2017) en delen van het watersysteem zullen pas na de dijkteruglegging worden aangelegd. Om de waterkwaliteit al zo optimaal mogelijk te krijgen, wordt waar mogelijk de circulatie van het water al in een tijdelijke vorm op gang gebracht.

Bron Gemeente Nijmegen, Waterschap Rivierenland en de Grondexploitatiemaatschappij Waalsprong