1 Maart 2011
Nijmegen doet mee aan landelijk project Wachtlijstbestrijding Kinderopvang
Nijmegen doet mee aan een landelijk project dat tot doel heeft de wachtlijsten in de kinderopvang terug te dringen. Nijmegen gaat in overleg met aanbieders van kinderopvang en schoolbesturen een aantal gemeentelijke disciplines en procedures stroomlijnen (bv. op het gebied van ruimtelijke ordening, brandveiligheid e.d.). Dit moet aanbieders van kinderopvang in staat stellen sneller hun aanbod te vergroten.
Op 9 maart a.s. ondertekent de gemeente een convenant met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ter uitvoering van het project Wachtlijstbestrijding Kinderopvang. Het convenant wordt aangegaan door Nijmegen en zeven andere gemeenten: Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Ede, Haarlem, Rotterdam en Amersfoort.
Ondanks de landelijke toename van de capaciteit in de kinderopvang zijn de wachtlijsten voor kinderdagverblijven in 2010 in Nederland gestegen (stijging met 2700 naar 16.200 kindplaatsen). Ouders hebben vaak een voorkeur voor opvang op maandag, dinsdag en donderdag, de zogenoemde voorkeurdagen. Uit landelijk onderzoek blijkt dat deze voorkeurdagen de belangrijkste oorzaak van wachtlijsten zijn. Ook blijken de wachtlijsten zich vooral te concentreren in (middel)grote gemeenten, waaronder Nijmegen. De Nijmeegse aanbieders van kinderopvang geven aan dat de gemeente een rol kan spelen bij het vergroten van de kinderopvangcapaciteit door integraal gemeentelijk beleid te ontwikkelen, de procedures (nog) beter op elkaar af te stemmen en de samenwerking tussen kinderopvang, onderwijs en sport te stimuleren.
Ter bestrijding van de wachtlijsten in de kinderopvang in Nijmegen, werkt de gemeente aan het inzichtelijk maken van de wachtlijsten en eventuele knelpunten die de kinderopvang ervaart in de procedures van de gemeente, bijvoorbeeld op het terrein van ruimtelijke ordening, brandveiligheid en toezicht op kinderopvang. Dit moet leiden tot verbetervoorstellen die kinderopvangaanbieders in staat moeten stellen sneller over te gaan tot uitbreiding van het aanbod.
Parallel aan het stroomlijnen van de procedures gaat de gemeente Nijmegen in samenwerking met aanbieders van kinderopvang, schoolbesturen en ouders ook een nieuw beleidskader ‘voorschoolse voorzieningen’ opstellen. Dit moet bijdragen aan het vergroten van de toegankelijkheid van de kinderopvang en de keuzevrijheid voor ouders..
Als onderdeel van het project delen de acht convenantgemeenten de opgedane kennis met andere gemeenten.
Bron Gemeente Nijmegen