Waterwolf op de Waalkade

Nijmegen, 4 april 2019

De wolf is terug! De Waterwolf blikvanger op de Waalkade

Meters hoog, kind en wolf, op een prominente plek op de nieuwe groene Waalkade. Het kunstwerk De Waterwolf van kunstenaarsduo Space Cowboys wordt een plek van ontmoeting en een bijzondere plek om te spelen en selfies te maken. Het ontwerp is nu klaar. Eind van het jaar is de wolf niet alleen terug in Nederland maar ook in Nijmegen.

De wolf verwijst speels naar de Romeinse oorsprong van de oudste stad van Nederland. Zo heeft hij een lauwerkrans om de nek. Tegelijk linkt de wolf naar de natuur en natuurbeheer. Nijmegen heeft veel nieuwe natuur gecreëerd langs de rand van de stad en deze toegankelijk gemaakt. Denk aan het eiland in de Waal en de brug naar de Stadswaard en de Ooijpolder. Het beeld stelt een wolvenpup met kind voor. Het hint onder andere naar een waterwolf die happen uit het land neemt. Water is altijd gevaarlijk. Tegelijk bevat het speelgoedelementen, te zien in de constructie. Het kind met de flippers en het open vizier dat uitkijkt over de Waal symboliseert ook de band met het water.

Wolvenbier?
Het bronzen kunstwerk komt op de nieuwe groene Waalkade, ter hoogte van het Besiendershuis. Het beeld is door zijn formaat en krachtige uitstraling een logische plek om op te nemen in de wandelroutes door Nijmegen. Het past bij het veranderend verblijfsklimaat in de hele binnenstad, van een ‘place to buy’ naar ook een ‘place to meet’.
Organisaties op de Waalkade als de horecaondernemers, het Besiendershuis en centrum voor natuur en cultuurhistorie De Bastei zijn al betrokken bij het kunstwerk. De horeca op de Waalkade onderzoekt of ze het beeldmerk gaan gebruiken en wellicht speciaal ‘wolvenbier’ gaan schenken. Brouwerij Oersoep is geïnteresseerd in het brouwen daarvan. Ook zijn betrokkenen enthousiast over het idee om een deel van de opbrengst van het wolvenbier in natuurprojecten te investeren.

Wie zijn de Space Cowboys?
De Deventer kunstenaars Albert Dedden en Paul Keizer werken sinds de jaren 90 samen als duo. Zij staan bekend als de Space Cowboys en maken kunstwerken voor de openbare ruimte in diverse steden in Nederland. Werk van hen staat onder andere bij de entrée van Burgers Zoo, het Onderdijks Kampen, zwembad de Vrolijkheid Zwolle, Conservatorium ARTEZ Enschede, NS station Duiven, Mondriaan monument Winterswijk en Fabulous Forest Zeist.

Bron Gemeente Nijmegen – Dieren in Nijmegen