Week van de Geschiedenis, 15-24 okt

Nijmegen, 6 oktober 2010 

Week van de Geschiedenis in teken van Land en Water
15 t/m 24 oktober 2010

De Nationale Week van de Geschiedenis, die plaatsvindt van 15 t/m 24 oktober, heeft dit jaar als thema ‘Land en Water’.  De verhalen over de relatie tussen de Nijmegen en de Waal vormen de basis voor  het programma tijdens de Nijmeegse Week van de Geschiedenis, die op 15 oktober begint met de Nacht van de Nijmeegse geschiedenis. Dit gratis toegankelijke evenement start om 17.00 uur in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis met verhalen van schipperskind Frank Antonie van Alphen en muziek van troubadour Yann Lawick. Aansluitend is er een Geschiedenisquiz in het Regionaal Archief. De bibliotheek aan de Mariënburg en Museum Het Valkhof organiseren in samenwerking met Literair Productiehuis Wintertuin literaire programma’s.
 
Ook de rest van de week, van zaterdag 16 t/m zondag 24 oktober vinden er volop activiteiten plaats voor jong en oud. Zo is er op de landelijke archievendag op zaterdag 16 oktober een programma met als thema ‘Kijken naar de overkant’ waarbij het Regionaal Archief Nijmegen aandacht schenkt aan de relaties over de Waal door de jaren heen. De bekende cultuurhistoricus Herman Pleij geeft die dag een lezing over ‘Land en Water’. In Museum Het Valkhof is op zondag 17 oktober een museumconcert en op 23 oktober kan men in het Schipperscentrum in de Waalhaven genieten van een schippersmiddag met verhalen en muziek van het machinekamerorkest Olie & Stoom.  De Radboud Universiteit vertoont op woensdagavond 20 oktober de film Inglourious Basterds en archeoloog Peter van den Broeke houdt op woensdagavond een lezing over 7000 jaar bewoning in de Waalsprong. Daarnaast is er op donderdag 21 oktober de boekpresentatie van de laatste Nijmeegse torenwachter en vindt op vrijdag 22 oktober de prijsuitreiking plaats van de fotowedstrijd ‘De Waalkade in een flits’.
 
Gedurende de week zijn er ook verschillende stadswandelingen. ‘De oude veerpontbaas’ neemt op verschillende dagen ouders met kinderen van 6 tot 12 jaar mee op een rondleiding door de binnenstad met spannende en verrassende verhalen en op woensdagmiddag 20 oktober is er een rondleiding langs de Waalbruggen door Gildegids Gijs Hoogenboom. Ook de toekomst van stad en rivier komt aan bod. Op 16 oktober geven medewerkers van het gemeentelijk informatiecentrum Open Huis tijdens een rondwandeling tekst en uitleg bij alle toekomstige ontwikkelingen rondom de Waal. Op 21, 23 en 24 oktober zijn er ’s middags wandelingen langs het Romeinse Waterleidingtracé onder leiding van het Gilde en op vrijdagavond is er een spannende wandeling in het donker voor kinderen van 6 t/m 12 jaar en hun (groot)ouders georganiseerd door het Gilde en Museum De Stratemakerstoren. De geschiedeniswerkgroep Nijmegen-Oost heeft een Architectuurwebsite ontwikkeld met hierop een wandeling langs de architectuur in Nijmegen Oost tussen 1880 en 1940.
 
Daarnaast zijn er diverse tentoonstellingen te zien. In de bibliotheken Hatert en Neerbosch is de hele week een expositie te zien over het Maas-Waalkanaal en in de Stratemakerstoren is een expositie over de Nijmeegse tram. In het Regionaal Archief is de hele week de foto-expositie ‘Kijken naar de Overkant’ te zien. Een samenvatting van deze expositie staat van 13 t/m 22 oktober op drie locaties in de Waalsprong. Het Bevrijdingsmuseum heeft op 17 oktober de tentoonstelling ‘Een Duitse onderzeeboot in de Waal’. 
 
Voor kinderen biedt het Bevrijdingsmuseum op woensdagmiddag 20 oktober de spoedcursus spion en Museum het Valkhof heeft op die woensdagmiddag een speciaal kinderprogramma over de steentijd. In het Afrikamuseum kunnen kinderen de hele week ervaren hoe Afrikaanse kinderen met water omgaan.
 
Alle informatie over het programma, toegang en de aanvangstijden is te vinden op http://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/. Op de site van het National Historisch Museum, www.innl.nl staat meer informatie over de Nationale Week van de Geschiedenis.
 
De Week wordt mede mogelijk gemaakt door de Federatie Ringstraten Nijmegen, Stichting Binnenstadsmanagement Nijmegen en het Stedelijk 4 & 5 mei Comité Nijmegen.
 
Bron Gemeente Nijmegen