Westerbork Girl – Bevrijdingsmuseum, 18 nov


Westerbork Girls
 
Westerbork Girl in Bevrijdingsmuseum
Een film van Steffie van den Oord

Hannelore Cahn werd spectaculair uit het doorgangskamp Westerbork gered door een joodse verzetsheld – haar grote liefde – maar keerde terug. Terug naar het kamp. Vrijwillig.
 
In Westerbork was ze een ster. Een van de Westerbork Girls: de chorusline van de kamprevue. Het zingen en dansen leek haar te behoeden voor transport naar Auschwitz. Westerbork Girl is de reconstructie van een tragische liefde die begint in 1942. Achter het toneel van de Joodsche Schouwburg ontmoet Hannelore Cahn, een beeldschone Duits-joodse vluchtelinge, de acteur en verzetsheld Rob de Vries. Het wordt een heftige liefde in oorlogstijd. Tijdens een razzia wordt Hannelore opgepakt en ze belandt in kamp Westerbork, waar ze een baantje krijgt bij de revue. Als een van de ‘Westerbork Girls’ danst ze de sterren van de hemel, en hoeft nog niet op transport. De oudere gevangene Hans Eisinger, lid van de Joodse Ordedienst, besluit haar te redden van deportatie. Maar dan komt Rob haar bevrijden. Westerbork Girl is een avontuurlijk verhaal van liefde en overleven. Van toneelspelen, alles op het spel zetten. Van de kamprevue die redding brengt, of toch niet, tegen het tragische decor van deportatie. Film over liefde en oorlog. Over het nemen van beslissingen die voor altijd duren. Hannelore zingt en wordt nog altijd intens bezongen door Louis de Wijze die ooggetuige was van haar ontsnapping én de revueliederen uit Westerbork onthield: Ich hab es bei Nacht den Sternen erzählt, Ich liebe Dich.
 
De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Steffie van den Oord. Zij schreef o.a. ook het boek “Liefde in Oorlogstijd”, op basis waarvan het Bevrijdingsmuseum recentelijk de tentoonstelling opende met de titel “Liefde in oorlogstijd. Vlinders in de buik van de jaren ‘40”.
 
Film Westerbork Girl. Te zien in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 op dinsdag 18 november. Tijd: 20.00 uur. Zaal open om 19.30 uur. De film wordt in- en uitgeleid door Steffie van den Oord. Reserveren noodzakelijk. Entree: 6,50 euro.
 
Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Wylerbaan 4, Groesbeek
024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl
www.bevrijdingsmuseum.nl