Wordt de Winkelsteeg ook volgebouwd?

Nijmegen, 3 mei 2007

Zorginstelling de Winkelsteeg wil op het terrein van het voormalige landgoed opnieuw koopwoningen neerzetten. Daar waar nu Belinda loopt, waar de zwaluwen, vleermuizen en eekhoorns verblijven, staan straks nette koopwoningen.
Comité Behoud de Winckelsteegh verzet zich tegen die plannen.

De Winkelsteeg is een oude plek. Het is een pareltje in een gebied waar de stad oprukt. Hier proef je nog de sfeer van het oorspronkelijke landgoed, het laatste restje van een rij van drie landgoederen. Omliggende landerijen zijn alle opgeofferd aan de uitbreiding van de stad.
Het landgoed is onderdeel van wat hier vroeger was. Dat ervaar je als je er wandelt. Het is geen gewoon park, zoals je er in de stad vele hebt. Het is een plek die rust uitstraalt, waar de natuur je kan verrassen. Bijvoorbeeld de lichtval tussen de bomen, de statige lanen, de vele vogels en de paddestoelen.
De Winkelsteeg is vrij toegankelijk; wie er komt voelt dat hij er te gast is. Maar het is geen gewoon park. Het is een unieke plek. In onze tijd moeten we meer dan ooit zuinig zijn op dergelijke enclaves. Een stad kan niet zonder ademruimte. Wanneer je ze dus nog hebt binnen de grenzen van de stad moet je daar vanaf blijven. Ze zijn voor het dagelijks leven wellicht belangrijker dan de grotere natuurgebieden die ver van de stad liggen.
Dus als dan de vraag komt ‘vinden jullie het goed als we opnieuw een stuk van dit landgoed opgeven?’ dan zeg je als burger toch hartgrondig: nee!!! Hoe haal je het in je hoofd? Het is een keer genoeg! Wat nu wordt volgebouwd komt nooit meer terug.

In de jaren 90 werd de oude paardenwei aan de westkant van de Winkelsteeg verkocht aan een projectontwikkelaar. Daar was veel meer geld mee gemoeid dan de grondprijs alleen. Voor de buitenwacht diende de instelling daarmee een nobel doel: het bouwen van een manege voor de gehandicapte patiënten. Nu zou het gaan om nieuwbouw van paviljoens. Daar kun je toch niet tegen zijn. Als het zo is dat een zorginstelling in Nederland onvoldoende middelen heeft om haar gebouwen duurzaam te onderhouden moet dat dan leiden tot afbraak van een stuk erfgoed?

Deze nieuwe aanslag op het voormalige landgoed mag niet doorgaan. Het gebied is uniek. Het heeft een grote ecologische en cultuurhistorisch waarde. Deze gaan heel goed samen met de recreatieve functie zowel voor ons als bewoners als voor bezoekers van de instelling en voor andere Nijmegenaren. Niet aankomen dus of het zou moeten zijn om de oorspronkelijke allure te versterken.

Voor de bouwplannen is een verandering van het bestemmingsplan nodig. De gemeente is daarmee bezig. We denken dat ze in maart met de plannen naar buiten komen. Om de plannen tegen te houden is ook uw steun nodig. Meld u aan, laat uw reactie horen, schriftelijk of via onze website: www.behouddewinkelsteeg.nl  
Ons adres is: Comité Behoud de Winckelsteegh, Opaalstraat 222, 6534 XP Nijmegen
of via e-mail: comitebdw (@) gmail.com
 
de-winkelsteegh-2.jpg