Zoveel impact had de sneeuwstorm die zestien jaar geleden over Gelderland raasde

In 2005 teisterde een historische sneeuwstorm Gelderland. Op alle snelwegen stond het verkeer uren vast.
In 2005 teisterde een historische sneeuwstorm Gelderland. Op alle snelwegen stond het verkeer uren vast. © Omroep Gelderland

BEEKBERGEN – Precies zestien jaar geleden werd Nederland geteisterd door een sneeuwstorm die voor een gigantisch verkeersinfarct zorgde, vooral in Gelderland. Er stonden files van tientallen kilometers lang. Honderden gestrande automobilisten in onze provincie kregen hulp van leger en politie, wegens dreigende onderkoeling en een tekort aan eten en drinken. Dit maakten onze lezers mee:

Onderkoeld in ziekenhuis

“Ik heb er meer dan acht uur over gedaan van Zutphen naar Westervoort”, reageert Simone van Bergenhenegouwen. “Ik ben naderhand opgenomen in het ziekenhuis met onderkoeling en nierproblemen. Ik zal nooit meer deze vreselijke tocht vergeten.”

Bekijk hoe mensen toen de sneeuw trotseerden:

Karin Bossink schrijft: “Manlief kwam uit België, met twee klanten in zijn auto. ‘s Morgens om 08.00 uur vertrokken, niet aangekomen in Enschede, maar ‘s avonds om 21.30 uur in een hotel in Epe overnacht! De volgende dag hebben ze er uren over gedaan om veilig thuis te komen. Ik heb vanuit huis hun reis ‘begeleid’ en een hotel gezocht.”

Vrachtwagenchauffeur warmde de babyvoeding

“Oh nou en of ik dat nog weet!”, schrijft Maartje Broeren. “Ons zoontje was 7 maanden oud en we kwamen van twee weken werk in Friesland met twee auto’s en twee honden terug naar Wijchen. Daar hebben we 15 uur over gedaan. Voor het thuisfront was het erger dan voor ons.”

Ze herinnert zich ook saamhorigheid en hulpvaardigheid: “Zoveel warmte en liefde van mensen die kwamen helpen, vrachtwagenchauffeurs die flesjes en babyvoeding konden opwarmen. Mensen die van achter de snelweg over de heuvel kwamen lopen en keken wie er dekens nodig hadden in de auto. We hebben er alleen maar warme herinneringen aan!”

Ingesneeuwde buurvrouw

Lisanne moest van Lochem naar het Radboudumc in Nijmegen voor een belangrijke afspraak. Daar kwamen ze veel te laat aan. Toch slaagde de afspraak en negen maanden later vond zij haar gezinsgeluk. “Op de terugweg nog onze ingesneeuwde buurvrouw meegenomen”, voegt ze eraan toe.

Kijk de extra uitzending van 25 november 2005 terug:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!